Podle Světové zdravotnické organizace by cukry neměly tvořit více než 10 % celkových kalorií, které přijmeme během dne. U dospělých lidí s průměrnou fyzickou aktivitou a příjmem kolem 2000 kalorií se jedná zhruba o 50 gramů cukru. Pozor, řeč je o takzvaných přidaných cukrech, které na nás číhají ukryté i v potravinách, kde bychom je možná nečekali. Cukr se přidává do snídaňových cereálií, granol a kaší, do ochucených mléčných nápojů, jogurtů nebo džusů. Pokud chcete pro svoje zdraví udělat maximum, doporučují odborníci dokonce snížit příjem přidaného cukru na 25 gramů, což je asi 6 čajových lžiček cukru.


Přírodní versus přidaný cukr

Když mluvíme o cukru, je důležité vědět, jaký je rozdíl mezi cukrem, který se přidává do potravin, a cukrem, který se v jídle vyskytuje přirozeně, jako je například ovoce. Zatímco po snězení jablka má vaše tělo dostatek času na trávení díky vláknině a přirozený cukr se vstřebává pomaleji, po snězení čokolády se přidaný cukr do těla dostane naráz, a působí trochu jako časovaná cukrová bomba.

„Přírodní cukry obsahují zdraví prospěšné látky jako je voda, vláknina, vitamíny a minerály. Jejich konzumace je tak žádoucí, tedy pokud zrovna neřešíte problém s nadváhou nebo se snažíte předejít cukrovce. Pak je třeba i přirozeně se vyskytující cukry omezit,“ říká Amy Shapiro, americká specialistka na výživu. Oproti tomu přidané cukry jsou vlastně jen obalené prázdné kalorie, které zajistí sladkou chuť, tělu ale nedají vůbec nic.


Proč je vlastně cukr takovým strašákem? Odborníci mají jasno v tom, že pokud to s cukrem budete přehánět, hrozí vám kromě zubního kazu a osteoporózy taky onemocnění srdce, cukrovka, ale i zvýšené riziko zánětů v těle. Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, což má za následek plynatost a nafouknutí břicha. Příliš mnoho cukru vytlačuje z organismu důležité látky, jakými jsou vitamin B, vápník a hořčík.

Jak mít denní příjem cukru pod kontrolou?

Kromě toho, že si do capuccina přestanete sypat cukr a odpustíte si pravidelnou poobědoovu svačinku v podobě čokoládové tyčinky, je dobré dát si pozor i na „normální“ potraviny, které jíte v průběhu dne. Tváří se sice zdravě, ale s každým soustem do těla dostanete zbytečně moc cukru. Jedná se o různé výrobky s označením bio, light, nebo veganské či bezlepkové varianty. I sušenka neobsahující lepek, jogurt bez tuku nebo veganský dortík totiž mají slušné množství cukru. Stejné je to i se sladidly jako je agávový sirup nebo med. Sice se jedná o zdravější variantu slazení, ale pořád jde o cukry, které jsou přibližně stejně kalorické jako bílý, rafinovaný cukr. Jen jsou výživově bohatší díky enzymům a minerálům.


Možná to děláte taky – při každé návštěvě benzinky hodíte na pult i plechovku limonády nebo kávového nápoje. Jedna plechovka přeci neuškodí, říkáte si. Jenže už v jedné plechovce se ukrývá zhruba 20 gramů cukru, což je skoro polovina tolerované denní dávky. Zdá se to k neuvěření, ale dvoulitrová lahev coca-coly má v sobě 73 kostek cukru, litr pomerančového džusu 32 kostek. Nejlepší je tak opravdu pít čistou vodu nebo neslazený čaj, a pokud se potřebujete „nakopnout“, udělejte to šálkem neslazené kávy.


Spousta přidaného cukru se vyskytuje i v balených „hotovkách“, a to až 12 čajových lžiček na jednu porci (a to nemluvíme o buchtičkách se šodó nebo jahodových knedlících). Vyvarovat byste se měli i sladkému pečivu, které vám zbytečně navyšuje energetický příjem. Pokud se snažíte jíst „sugar free“, ale neobejdete se bez skleničky vína nebo večerního koktejlu, pak mějte na paměti, že tělo se nenechá obelstít. I v alkoholu se totiž skrývá velké množství cukru.


Co si z článku odnést? Že určitě není nutné dělat z cukru démona a vyhýbat se mu obloukem. Protože dát si tu a tam něco sladkého na zub je v pořádku a vašemu zdraví to neuškodí. Na druhou stranu je fajn vědět, které potraviny jsou přidaným cukrem doslova nabité a můžete si je odpustit. Než sáhnout po baleném sendviči nebo lákavě vypadajícím donutu, je lepší si namazat chleba se sýrem a šunkou nebo si upéct vlastní koláč. Cukry je zkrátka lepší mít vždycky pod kontrolou.

Skrytý cukr na etiketách. Jak ho číst?

Skrytý cukr na etiketách. Jak ho číst?

Najdete ho pod označením kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, cukrový sirup, dextróza, fruktóza, invertní cukr (směs glukózy a fruktózy), maltodextrin, sladový sirup, sacharóza, sorbitol, mannitol, aspartam. Obsahují ho také nízkotučné produkty – pokud není v potravině tuk, je v něm o to více cukru. Zákon výrobci nařizuje uvádět použité ingredience v sestupném pořadí. První surovina je ta, které je tam nejvíce. Pokud je cukr na prvních třech místech, je lepší sáhnout po jiném výrobku.


Zdroje: www.stobklub.cz, www.heart.org, www.cnet.com