Naklíčená semínka nebo také výhonky jsou nositeli živin, které působí příznivě na náš organismus – pomáhají zlepšovat trávení, posilovat imunitu, což se na jaře obzvlášť hodí, stejně jako jejich detoxikační vlastnosti. Výhonek už v sobě zkrátka nese v koncentrované podobě to nejlepší, co bude mít celá rostlinka.
Zapomeňte ovšem na kupované klíčky. Daleko lepší je naklíčit si semínka doma. Stačí je na noc namočit do vody, druhý den scedit, propláchnout a pak je pravidelně rosit rozprašovačem na talíři vyloženém vatičkou nebo ještě lépe klasickým bavlněným kapesníkem či plenou. Semínka by měla zůstat ve vlhku, ovšem ne ve vodě, jinak dochází k plesnivění a zahnívání. Některé klíčky můžete dát na talíř hned druhý den, jiné třeba až za pět dní. Nejlepší jsou zhruba dvoucentimetrové výhonky. Doporučujeme používat kvalitní semena, ideálně v biokvalitě.
Naklíčit můžete všechno možné, k prvním experimentům se ale nejlépe hodí luštěniny – čočka, hrách, cizrna či fazole mungo. Zkusit to můžete i s obilovinami (chutná je třeba pšenice), bylinkami (například s bazalkou či pískavicí) či zeleninou (ředkvička, řeřicha, zelí, brokolice, rukola). Nám se osvědčila vojtěška, kterou s oblibou používají i šéfkuchaři, a slunečnice. Experimentovat můžete také s pohankou, rukolou nebo lněnými semínky. Pokud byste se do klíčků zamilovali, vyplatí se pořídit si nakličovací misky, v nichž se můžete ‚vyřádit‘ ve velkém.
Co s klíčky? Nic složitého, posypejte jimi celé jídlo, kaše (bramborovou, slanou, ovesnou, batátovou), přidejte je do salátů nebo do smoothie, použijte je na jednohubky i chléb, připravte s nimi pomazánky, nasypejte je na polévku.
RECEPT
Cizrnový salát
Tenhle salát plný živin využívá cizrnu hned ve třech podobách. Naklíčenou, kterou salát ozdobíte, v podobě hummusu, který připravíte do základu, a pečenou, jež poslouží coby křupavý doplněk. Dál použijte čerstvé špenátové listy (můžete přidat i špenátové výhonky) nebo řepné listy, uvařenou červenou řepu a sýr feta. Zakápněte olivovým olejem. Víc vědět nepotřebujete. Ať už dáte řepu vařenou, pečenou, jednu nebo dvě, salát bude vždycky chutnat dobře.
Zdroje:
- Kondice 4/2021
- https://www.nakliceno.cz/
- https://www.jimejinak.cz/klicky-a-kliceni/