Naklíčená semínka nebo také výhonky jsou nositeli živin, které působí příznivě na náš organismus – pomáhají zlepšovat trávení, posilovat imunitu, což se na jaře obzvlášť hodí, stejně jako jejich detoxikační vlastnosti. Výhonek už v sobě zkrátka nese v koncentrované podobě to nejlepší, co bude mít celá rostlinka.

Zdroj: Youtube

Zapomeňte ovšem na kupované klíčky. Daleko lepší je naklíčit si semínka doma. Stačí je na noc namočit do vody, druhý den scedit, propláchnout a pak je pravidelně rosit rozprašovačem na talíři vyloženém vatičkou nebo ještě lépe klasickým bavlněným kapesníkem či plenou. Semínka by měla zůstat ve vlhku, ovšem ne ve vodě, jinak dochází k plesnivění a zahnívání. Některé klíčky můžete dát na talíř hned druhý den, jiné třeba až za pět dní. Nejlepší jsou zhruba dvoucentimetrové výhonky. Doporučujeme používat kvalitní semena, ideálně v biokvalitě.

Naklíčit můžete všechno možné, k prvním experimentům se ale nejlépe hodí luštěniny – čočka, hrách, cizrna či fazole mungo. Zkusit to můžete i s obilovinami (chutná je třeba pšenice), bylinkami (například s bazalkou či pískavicí) či zeleninou (ředkvička, řeřicha, zelí, brokolice, rukola). Nám se osvědčila vojtěška, kterou s oblibou používají i šéfkuchaři, a slunečnice. Experimentovat můžete také s pohankou, rukolou nebo lněnými semínky. Pokud byste se do klíčků zamilovali, vyplatí se pořídit si nakličovací misky, v nichž se můžete ‚vyřádit‘ ve velkém.

Co s klíčky? Nic složitého, posypejte jimi celé jídlo, kaše (bramborovou, slanou, ovesnou, batátovou), přidejte je do salátů nebo do smoothie, použijte je na jednohubky i chléb, připravte s nimi pomazánky, nasypejte je na polévku.

RECEPT

Cizrnový salát

Tenhle salát plný živin využívá cizrnu hned ve třech podobách. Naklíčenou, kterou salát ozdobíte, v podobě hummusu, který připravíte do základu, a pečenou, jež poslouží coby křupavý doplněk. Dál použijte čerstvé špenátové listy (můžete přidat i špenátové výhonky) nebo řepné listy, uvařenou červenou řepu a sýr feta. Zakápněte olivovým olejem. Víc vědět nepotřebujete. Ať už dáte řepu vařenou, pečenou, jednu nebo dvě, salát bude vždycky chutnat dobře.

Zdroje:

  • Kondice 4/2021
  • https://www.nakliceno.cz/
  • https://www.jimejinak.cz/klicky-a-kliceni/