Co je kineziotaping

Pojem kineziotaping označuje aplikaci pružných textilních lepicích pásek na tělo s očekáváním terapeutického účinku. Kvalitní kineziotapy mají hypoalergenní lepidlo, takže nedráždí kůži. Jsou vzdušné a poměrně voděodolné. Je možné je nosit několik dní (klidně až týden) a dosáhnout tak neustálého léčebného efektu. Trvanlivost pásky závisí na míře pocení a frekvenci namáčení. Je tedy logické, že například v létě budou pásky hůře držet než v zimě. Pásky se v dnešní době vyrábějí nejen ve všech možných barvách, ale také se všemi možnými vzory. V Asii se věří, že různé barvy pásek mají odlišné terapeutické účinky. V našich končinách je ale volba barvy spíše otázkou vkusu a módy.

Jak funguje kineziotaping

Páska se při aplikaci vždy alespoň trochu natahuje. Už z výroby je lepená na papír v lehkém napětí. Páska je velice elastická, a tak po její aplikaci dojde k tahu kůže v místě, kde je páska nalepená. Dráždění kůže vysílá informace do mozku, kde jsou vyhodnocovány, a ten zpětnovazebně ovlivňuje místo aplikace. Dle způsobu aplikace pásky může dojít ke zvýšení svalového napětí, nebo naopak k jeho snížení, k většímu prokrvení dané oblasti, a tím pádem k lepšímu toku krve, lymfy a tkáňového moku. Aplikací pásky tedy podporujeme přirozené funkce našeho těla. A jaké jsou konkrétní možnosti využití?

Urychlení regenerace

Ve sportu lze kineziotaping využít k urychlení regenerace. Po fyzické námaze totiž často přetrvává stažení svalů a okolních měkkých tkání, což vede k útisku cév vedoucích krev nebo lymfu. Aplikovaná páska nařasí kůži, nadzvedne ji a tak zvětší prostor mezi svaly a jejich fasciemi a cévami. Výsledkem je rychlejší odvod zplodin metabolismu, které vznikají při svalové práci, a přívod kyslíku a živin ke svalu.

Pomoc v korekci svalových dysbalancí

U všech lidí se setkáme s různými svalovými dysbalancemi, které jsou výsledkem nevhodně nastaveného těla. Pak dochází na jedné straně k přetěžování některých svalů a na straně druhé k oslabování jiných svalů. Základem je vždy pohybová terapie a korekce nastavení těla, ale kineziotaping lze rozhodně doporučit jako doplněk. V takovém případě aplikací pásky docílíme stimulace svalu nebo naopak utlumení jeho aktivity, což se odvíjí od způsobu aplikace.

Úleva po úrazu nebo operaci

V případě poúrazových nebo pooperačních stavů se kineziotaping nejčastěji využívá k rychlejší redukci otoku, modřin, a tím pádem k úlevě od bolesti. Princip terapeutického účinku je stejný jako v rámci urychlení regenerace. Po aplikaci pásky dojde k nadzvednutí kůže a zlepšení průtoku krve a lymfy. Jakmile dojde k redukci otoku nebo modřiny, dojde také k úlevě od bolesti, protože nahromaděná tekutina dráždí nervová zakončení vedoucí bolestivé podněty.

Podpora stability kloubů

V neposlední řadě lze kineziotaping použít také k lehké stabilizaci kloubů, pokud řešíme nějakou lehčí nestabilitu. Na rozdíl od pevných pásek nedojde k oslabení svalů kolem kloubu, které je v případě terapie nestabilit nežádoucí. Základem stability jsou totiž vždy svaly ve správné souhře.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/terapeuticke-vyuziti-kinesio-tapu-128012