Strava bez pohybu není nic

První pravidlo zní – bez pohybu ani zdravá strava neumí zázraky. A to platí i naopak. Jíte rádi zdravé potraviny? Osvojit si zdravé recepty a umět udržovat svůj jídelníček dlouhodobě pestrý, je skvělá příležitost k tomu, že naše tělo bude vitální dlouhou dobu. Někdy ale dennodenně počítáme kalorie, ale na pohyb jsme nějak zapomněli. Nemusíte se mučit v posilovně nebo běhat maraton. Z našich životů se totiž zcela vytratil přirozený pohyb, jako je chůze. Zkuste někdy místo tramvaje jít pěšky. Nebo po celém prosezeném dni v kanceláři sednout s dětmi na kolo a projet se někam do parku nebo k rybníku. Tyto nepatrné aktivity naše tělo potřebuje každý den. I hlídání nachozených kroků denně občas pomáhá. Samozřejmě toto pravidlo platí i naopak. Jakmile pravidelně cvičíme a nezměníme nic na našem jídelníčku, naše postava se pravděpodobně nijak nezmění.

Kdy se jedná o závislost?

Ke zdravému životnímu stylu nepatří závislosti, jako je kouření nebo konzumace alkoholu. Samotný zdravý životní styl se ale může stát závislostí. Dokonce existuje pro takový stav i název, a to je ortorexie. Člověka, který trpí ortorexií, poznáte tak, že lpí pouze na svých interpretacích zdravého životního stylu. Uznává pouze bio potraviny, odsuzuje jakékoliv chemické konzervanty a barviva. Lidé, kteří jsou posedlí zdravým životním stylem, řeší i to, jak jsou bio potraviny upravovány – většinou se tedy stravují pouze raw stravou. Důležité jsou pro ně i nádoby, ve kterých se pokrmy připravují. Svým způsobem se jedná o jistý druh fanatismu, vytrácí se racionální úsudek o tom, co našemu tělu prospívá a co bychom měli jíst. Takoví lidé nenavštěvují vůbec restaurace, protože by neměli 100 % kontrolu nad svým talířem. Bohužel v tomto případě často přichází na řadu chudokrevnost, podvýživa a řídnutí kostí.

Všeho s mírou

Pojem zdravý životní styl se mnohdy špatně interpretuje. Nezapomínejme na to, že každý z nás je individuální bytost a každému z nás prospívá něco jiného. Někdo se může snažit sebevíc, ale nikdy mu běh neudělá s tělem to, co kamarádce, která běhá pravidelně a vypadá při tom skvěle. Naše tělo také potřebuje v určitém věku a životním období jiný přístup. Měli bychom sledovat hladinu našich hormonů a podle toho sledovat, co nám dělá dobře a co ne. Lepší než se soustřeďovat pouze na omezené výběr potravin, je lepší si sestavit pestrý jídelníček, který bude obsahovat tuky, cukry a potřebné vitaminy a minerály. I ve stravování a pohybu platí, že žádný extrém nikdy není dobrý.

Pokud vás také chytají záchvaty paniky v případě, že vidíte reklamu na to a to zdravé jídlo, bez kterého nemůžete žít, zvolněte. Zdravý životní styl není o tom, abychom se nyní stravovali lépe, ale abychom dokázali dlouhodobě udržet pocit zdraví a vitality.

Zdroje:

https://www.dafit.cz/

https://www.zdrave.cz/

https://www.vitalia.cz/