Manžel se vrátil nad ránem ze služební cesty a rovnou na mě ‚vlítnul‘. Tak moc chtěl, aby se mi to líbilo, a mně to asi přesně proto nešlo. Z hlavy jsem nemohla dostat, co uvařím k obědu,“ popisuje jedna z mladých žen. Má dvě malé děti, doma se vše přizpůsobuje manželovu zaměstnání a společných chvil moc není. „Po druhém porodu jsem měla orgasmus jako kdysi dávno. Bohužel, jen dvakrát. Pak se to zase vrátilo k tomu ‚čajíčku‘, a i pro ten se dost nadřu,“ povzdechne si jiná vrstevnice. „Partner po porodu nějak neměl zájem. Nevadilo mi to, byla jsem unavená, mimino většinou v posteli, nepřišla jsem si ani zvlášť sexy. Pak nebylo nic, protože jsem kojila a jemu to přišlo ‚nevhodné‘. Jenže kojila jsem skoro do dvou let. Do toho jsme stavěli, pár měsíců žili u rodičů a celou dobu nic nebylo. No a jsme ve fázi, kdy on by zase chtěl, ale mně už se nechce,“ svěřuje se další ‚pětatřicítka‘. Kde je ten starý dobrý sex?

Podle sexuologů nemá smysl pátrat po tom starém, ale zaměřit se na přítomnost. „Sex jako schopnost cítit potěšení není dovednost tak úplně vrozená. Prožívat potěšení se učíme po celý život, ale máme spíš tendenci brát to jako něco, co je nebo není, nikam se v tom neposouvat. Ve skutečnosti je potřeba na sobě pracovat,“ otevírá zajímavou diskuzi Megwyn White, sexuoložka a sexuální koučka, která pracuje i jako ředitelka pro vzdělávání značky wellness sexuálních pomůcek Satisfyer.

Dodává, že hledání starých dobrých časů je velmi zrádné. Nový a letitý vztah se totiž liší koktejlem hormonů, které na začátku vztahu stimulují v mozku podobná centra jako kokain, zatímco po letech partnerství bouře opravdu utichá a ve stejné míře pravděpodobně nepropukne. „Často jsou tyhle pokusy o návrat do starých kolejí zdrojem velké frustrace. Je důležité myslet na to, že na počátku vztahu jsou lidé skutečně jako drogově závislí, prožívají intenzivněji, jsou spontánnější, vášnivější. Sex ale může být o tolik lepší! O tolik!“ slibuje.

MUŽI JSOU Z MARSU A ŽENY…

Problémy v oblasti sexu souvisejí s rozdíly mezi partnery. Podle Megwyn White není vůbec namístě spoléhat na různá klišé o mužské a ženské sexualitě. Je pravda, že nervové propojení mezi mozkem a pohlavními orgány je u mužů častěji v rovině ‚frontální‘, je tedy přímé a rychlé, zatímco u žen bývá spletitější a potřebuje komplexnější stimulaci, na druhou stranu obě pohlaví mají síť neuronů velmi podobnou a tréninkem můžou vytěžit z obou mnohem více, než si myslí.

Pokud jde o ženský prožitek, tady je pár zajímavých čísel: 237 důvodů k sexu, 20 minut předehry, 8000 nervových zakončení, jen 18–25 procent žen je schopných dosáhnout orgasmu při prostém styku. Co z toho vyplývá?

1. SEX NENÍ JEN PUD NEBO LÁSKA

Jedna ze sexuologických studií se ptala 203 mužů a 241 žen v texaském městě Austin, jaké důvody je vedou k tomu, že mají sex. Sešlo se jich 237. Od touhy přes důkaz lásky, strach, inspiraci pornem, posilování vztahu až třeba po kulturní zvyklosti nebo výchovu v rodině.

„Je dobré partnerovy důvody znát a znát i ty vlastní. Pro někoho je sex důkazem lásky a odmítnutí může být bolestivé, pro někoho je to forma uznání, potvrzení, že je doma všechno v pořádku. Pokud tohle víte, snáze se pracuje s případným nesouladem v libidu nebo celkově v potřebách,“ vysvětluje White.

2. CESTY VZRUŠENÍ JSOU NEVYZPYTATELNÉ

Kromě faktu, že pokud nefunguje ta ‚stará‘ chemie, bude to chtít trochu změnu, se ukazuje, že v dlouhodobých vztazích se ke slovu dostávají i zabijáci touhy. Jsou jimi velké životní změny, jako je rodičovství, vše spojené s bydlením nebo i kariérní růst, ale mezi účinné tlumiče patří i finanční ‚výzvy‘ (ať už hypotéka, velké výdaje, nebo výpadek příjmů), nedostatek spánku, alkohol, chybějící pohyb a příliš času u displejů. Nepomáhá ani to, pokud mají partneři (často ženy) pocit, že je ten druhý dostatečně nepodporuje, nepodílí se na chodu domácnosti, nevidí jejich ‚práci‘.

3. NENÍ TO JEN ŠUP SEM, ŠUP TAM

Jedno z témat, které jste už na stránkách Kondice mohli zaznamenat, je negativní vliv porna. Obraz sexu, který ukazuje, nemá s realitou příliš společného. „Zobrazování sexu je většinou zredukované na pouhou penetraci. Jenže jen pětina žen je schopná takto dosáhnout orgasmu. Navíc se zobrazovaná stimulace soustředí jen na ty frontální nervové dráhy – čím větší vzrušení chcete, s tím větší inten zitou je dráždíte. To u žen často nefun guje a výsledné pocity jsou nepříjemné, až bolestivé,“ vysvětluje americká sexuoložka.

JE TO TABU

„Počet žen nespokojených s vlastním sexuální životem stoupá, uvádí se, že je jich až 70 procent. Zázračné pilulky na zvýšení chuti na sex v podstatě neexistují. Sexuální touha je součást naší osobnosti a koresponduje s našimi pocity, nastavením, sebehodnocením, pocity štěstí a naplněním života,“ říká sexuoložka a členka České sexuologické společnosti Andrea Dutková. Zároveň dodává, že na druhou stranu roste počet žen, které orgasmu dosahují. Ženy si pravděpodobně jsou schopné říct, co chtějí, nenechat se svazovat nějakým obecným míněním, nicméně stále jejich sexuální spokojenost ovlivňují různé mýty – třeba ty týkající se sexu v těhotenství. „Rozhodně to není asexuální období. Normálně probíhající gravidita nevyžaduje žádná speciální omezení a sex se může provozovat jako kdykoli před tím. V posledním trimestru může kvůli zakulacenému bříšku dojít k určitým technickým komplikacím, ale ti vynalézaví si s tím poradí,“ vysvětluje. Jenže velký vliv tu má vztah mezi partnery a jejich pohled na sex. Jsou muži, pro které je těhotná žena územím, kam rozhodně nehodlají vkročit.

Také po porodu může být poševní vchod volnější a vznikne syndrom ztraceného penisu – nebo jak pánové někdy žertují, pocit ‚lana ve studni‘. Možná nevinný vtip, ale sexuální spokojenosti žen rozhodně nepřidává. „Ženy by v takovém případě měly cvičit svaly dna pánevního, čímž problémy většinou pominou. Vzniknout může i problém opačný: zúžení pochvy po porodu nebo vaginální operaci. Ten se dá také řešit, třeba mechanickou dilatací, výjimečně operací,“ uklidňuje doktorka Dutková ženy, které problémy pociťují v souvislosti s porody a už se postupně smířily s tím, že nic nebude jako dřív. Koneckonců pokud je sex důvodem k partnerským neshodám, výrazně vás omezuje a máte pocit, že to celé nemůžete ovlivnit, vyplatí se objednat se do ordinace sexuologa.

„Sexuologie jde napříč celou medicínou, včetně urologie, endokrinologie, psychologie, sociologie či andrologie. Věnuje se také sexuálním dysfunkcím, například u mužů jsou to poruchy ejakulace, erekce, bolesti při styku, u žen pak vaginismus či frigidita. Provádíme psychoterapii sexuálních dysfunkcí včetně doporučení cvičení,“ vysvětluje sexuoložka Dutková.

KAŽDÉ DOBRODRUŽSTVÍ SE POČÍTÁ

„Měli jsme děti na víkend u rodičů, bylo to fajn, konečně jsme se vyspali a… člověk si taky oddechne, že ještě není frigidní!“ šeptá se smíchem šestatřicetiletá dvojnásobná máma. V mnoha mladých rodinách je problém hlavně v oněch zabijácích touhy. Megwyn White na ně má dva triky: „V dlouhodobých vztazích se skutečně vyplatí plánovat, určit si den, kdy budete mít sex.“ Důležité je ovšem nebrat to jako školní rozvrh nebo oblíbené heslo ‚středa – je ho tam třeba‘, ale přistoupit k tomu jako ke hře, připravovat se na to, těšit se, plánovat. Domlouvat se na tom, co vyzkoušíte, co by se vám líbilo. „Dalším faktem je, že spokojenější jsou páry, které se nebojí výzev. Nemusí jít nutně o sex, ale počítá se každé vybočení ze stereotypu – cestování, tanec, večeře, společné aktivity,“ prozrazuje svůj druhý tip sexuoložka.

Megwyn White je mimo jiné i autorkou metody ‚haptic body‘ (česky haptické tělo, podstatou je dotek a dotýkání se) ke zvýšení vnímaného požitku. Ženám, které nejsou spokojené se sexuálním životem, radí začít právě u vlastních smyslů. „Je potřeba naučit se ptát se, co se mi líbí, když mi partner dělá, kde se mě má dotýkat, co mě vzrušuje. A jít svému prožitku naproti. To znamená zapojit dech, hlas i pohyby,“ vysvětluje White, kde začít, a dodává, že princip je podobný jako u meditace. Zklidnění a pravidelnost dechu dává tělu pocit bezpečí a hlasový projev umožňuje uvolnit napětí (pokud je vám to cizí, nastudujte si jogínské hlasové techniky, které mechanismus vysvětlují bez nutnosti červenat se).

Důležité je dotýkat se partnera, prsty ho jako by nasávat. Vnímat všemi smysly. Další pomůckou je tzv. sexuální barometr: partneři si stanoví stupnici, na které hodnotí své vzrušení i ve dnech, kdy sex není v plánu. Prostým sdělením, že jste na desítce, když partner pro jednou vyrovná myčku, může být důležitým signálem pro něj a klíčem k pochopení, jaký typ pozornosti bude ku prospěchu věci. Tomu se říká kontextuální touha.

UMĚNÍ MASTURBACE

Za velmi přínosný nástroj pro boj s ne uspokojivým sexuálním životem považuje Megwyn White i masturbaci. „Je to určité stigma. Mnohem lépe je sebeuspokojování vnímáno u mužů než u žen. Přitom sexuální pomůcky je možné vystopovat až do pravěku. Myslím, že vliv na vnímání masturbace má mužský svět. Pro muže je to určité ohrožení jejich role. Má to být jejich ‚práce‘,“ přemýšlí a dodává: „Je dobré to mužům vysvětlit tak, že to není náhražka za ně, ale cesta ke zlepšení společného sexu. Že tyhle chvilky o samotě pomáhají ‚vyladit váš nástroj‘, objevit nové cesty, jak si společně užít.“ Zároveň zmiňuje další studii, která ukázala skutečnost, že muži vnímají svůj vlastní sexuální život jako uspokojivější, pokud je i partnerka v ložnici spokojená.

Proč je ale masturbace tak důležitá? Učí naše tělo přijímat příjemné podněty, uvolnit se. A vytváří nové nervové dráhy, které nás snáz dovedou k cíli. Nebo příjemněji. Nebo vzrušení znásobí. Otázkou je, zda právě sexuální pomůcky nemohou stejně jako porno zvýšit práh vzrušivosti a cestu k orgasmu ve finále ztížit.

„Jsem velkou propagátorkou pomůcek, které pracují s proudem vzduchu a velmi jemnou stimulací. Je potřeba dávat pozor na to, aby se z toho nestalo jen uspokojování pomocí zvyšující se intenzity, ale spíš hledání nových cest, nových míst. Satisfyery jsou skvělým doplňkem partnerského sexu, dají se využít i pro stimulaci bradavek nebo masáž hráze mužů,“ radí sexuoložka. Přimět ženy užít si i bez mužské přítomnosti podle ní občas není úplně snadné. „Často je potřeba jít na to vědecky, ukázat, proč je to prospěšné, aby si to vůbec dovolily.“

Vyrazit do boje za lepší orgasmus a spokojený sexuální život mohou i nesmělejší ženy. White doporučuje zajít si třeba na masáž, přihlásit se na lekce tance, hýčkat se kvalitním oblečením. Každý příjemný dotek nebo tělesný vjem nás učí vnímat potěšení a užívat si ho. A o to tu jde.