Premium obsah

Ovoce, které teď seženete všude, je nabité vitamíny. Tyto recepty jsou nejlepší

Ovoce, které teď seženete všude, je nabité vitamíny. Tyto recepty jsou nejlepší
Ne nadarmo v překladu znamená „pokrm bohů“ nebo též „Diovo ovoce“. Koncem října a během listopadu je jeho hlavní sezona. Kaki posílí imunitu, dodá potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus. Existují stovky odrůd kaki, odrůdy Hachiya, Persimon Bouquet nebo Fuyu patří mezi nejpopulárnější. Proč jsou tak oblíbené? Mají šťavnatou dužinu, chutnají sladce po medu a stojí pár korun. Tohle ovoce by rozhodně nemělo chybět na našem podzimním jídelníčku. 

Typicky podzimní ovoce roste na stromech zvaných tomel japonský, které se v Číně pěstují přes dvě tisíciletí. Původní domovinou stromu s tvrdým, okrasným dřevem je ale Korea. A po roce 1800 se začaly stromy tomelu japonského sázet také v Kalifornii. K nám se jeho lesklé plody dováží převážně ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby zvládly dlouhý převoz do České republiky. Plod kaki je oblíbený díky své jedinečné chuti, která je kombinací manga, melounu a broskví. Zralé plody mají jasně oranžovou barvu, jsou měkké na dotek a tvarem připomínají nejvíc rajče.

Zdroj: Youtube

Tohle ovoce je plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Najdete v něm antioxidanty a vitaminy A, C, E, K i B.  Zanedbatelný není ani obsah kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa a fosforu. Díky živinám kaki povzbuzuje metabolismus, posiluje imunitní systém a působí proti únavě. Jeho zdravotní benefity z něj dělají ideální svačinu pro děti i dospělé v době podzimních plískanic, kdy je více ohrožen náš imunitní systém. Jeden větší kousek obsahuje asi 118 kalorií a 6 gramů vlákniny, která dobře zasytí a podporuje trávení, navíc 60 % ovoce tvoří voda, a tak je se skvěle hodí i do diety. Kaki plody jsou také bohaté na  beta-karoten, pigment, který se nachází třeba v mrkvi, brokolici nebo špenátu. Studie spojují jídelníček s vysokým obsahem beta-karotenu s nižším rizikem srdečních onemocnění, rakoviny plic, kolorektálního karcinomu a metabolického onemocnění. 

Na co si dát pozor?

V obchodě vybírejte podle osahání jen plody, které jsou měkké a dostatečně zralé, ale bez výrazných otlaků, žlutých skrvn a zelených míst. Barva by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. Pokud si domů přinesete plod, který je hodně tvrdý a nezralý, nechte ho několik dnů, podobně jako třeba avokádo, při pokojové teplotě dozrát.

Jak kaki jíst?

Většina lidí konzumuje tohle ovoce syrové. Slupka je sice jedlá, ale spíše se doporučuje jíst kaki bez ní. Já osobně si kaki dávám nejradši jako rychlou snídani nebo svačinu, kdy lžičkou vydlabu jeho sladkou a šťavnatou dužinu, využít ho ale můžete i ve spoustě receptů, a to jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech. Kaki je vynikající v salátech, ovocných dezertech, skvěle chutná v podobě džemu, kompotu, hodí se do omáček k masu nebo například k uzeninám, do polévek či do smoothie. Připravit si z něj ale můžete i pečený čaj v kombinaci s kořením, anebo upéct sušenky či buchtu - stačí přidat kaki rozmixované s trochou vody přímo do těsta a promíchat. Následující dva recepty jsou mega chutné, rychle hotové a na podzim vás krásně zahřejí, vyzkoušíte je? 

Snídaňová kaše s kaki

teplá kaše s kaki Zdroj: www.nejkaki.cz, foto vloženo se svolením

Prohřejte si chladné zimní ráno rychle připravenou kaší, v níž se chuť ovoce hravě doplňuje s ořechy a medem. Na dvě porce potřebujete:

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g tmavé čokolády
  • 3 kaki 
  • 100 g bílého jogurtu
  • med na pokapání
  • ořechy na posypání

Ovesné vločky nasypte do rendlíku. Přilejte tolik vody, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a občas promíchejte. Během chvilky vznikne hustá kaše. Podle potřeby můžete ještě dolít vodu. Do kaše přidejte na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Jedno kaki rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do kaše. Poté ji rozdělte do misek. Přidejte bílý jogurt, nakrájené kaki, nasekané ořechy a nakonec vše pokapejte medem.

Polévka s mrkví a kaki

mrkvová polévka s kaki Zdroj: www.nejkaki.cz, foto vloženo se svolením

I v horké polévce může hrát hlavní roli sladké ovoce. V kombinaci s mrkví, kari a kokosovým mlékem si připravíte nečekaně skvělý pokrm vonící exotikou.

Na 4 porce si připravte:

  • 600 g mrkve
  • 2 kaki 
  • 1 šalotku
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku mletého kari
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml kokosového mléka sůl, pepř

Kaki oloupejte a nakrájejte na kostky. Mrkve očistěte a nakrájejte na kousky. Šalotku nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku. Přisypte koření a nechte ho rozvonět. Poté přidejte mrkve, promíchejte a přilejte vývar. Polévku vařte, dokud není mrkev téměř měkká. Poté přidejte kaki, vařte ještě 5 minut a polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Vraťte ji na plotnu, přilejte kokosové mléko a polévku ještě prohřejte. Nakonec ji podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s plátkem kaki.

Zdroje: 

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.