Pěstování a zpracování kakaa

Kakao historicky pochází ze střední a jižní Ameriky. Největší světová produkce se ale nyní koncentruje v Africe. Odtud také pochází většina levného nekvalitního kakaa. Produkce kakaa je bohužel spojena s levnou pracovní silou. Důraz na původ kakaa bychom tedy měli klást i z morálního pohledu na věc. Kakaovník miluje stín, proto roste v blízkosti jiných rostlin, jako je například banánovník nebo kokosovník. Kakaové lusky jsou ze stromu sklízeny pomocí mačety, protože z místa uříznutí roste další nový květ. Uvnitř plodů je sladká dužina. Z jednoho plodu se vyrobí tak 3–4 tabulky kvalitní čokolády. Vyloupané kakaové boby následně procházejí fermentací a sušením na přímém slunci. Pokud hledáte top kvalitu kakaových výrobků, hledejte označení „bean to bar“ nebo 100% kakaovou hmotu. Vyhnete se tak uměle přidaným tukům.

Zdroj: Youtube

Výhody kakaa, které stojí za to

Kakao obsahuje nespočet cenných látek. Všechny příznivé účinky se do jednoho článku snad ani nevejdou. Kvalitní kakao byste ale měli zařadit do svého jídelníčku, protože obsahuje vysoký podíl antioxidantů – mnohem víc než například lesní ovoce nebo zelený čaj. Podporuje koncentraci a kreativitu. Snižuje vysoký krevní tlak a stimuluje proudění krve. Uvolňuje napětí ve svalech, má stimulující, harmonizující a afrodiziakální účinky. Působí také jako přírodní antidepresivum. Může zmírnit příznaky PMS a menstruační bolesti. Zázračná látka, o které jste možná ještě neslyšeli a která je v kakau bohatě zastoupena, se nazývá teobromin. Ten patří do stejné skupiny jako kofein, který kakao také obsahuje, ale pouze v malém množství.

Kakao a biohacking

Kakao zažívá poslední dobou takový boom právě kvůli biohackingu. Snažíme se zvýšit potenciál svého těla a právě teobromin, který je v kakau vysoce zastoupen, je jedním z důvodů, proč ho tak vyhledáváme. Teobromin má pozitivní účinky na lidské zdraví a kvalitu života. Má jemně stimulační a uzemňující účinky a na rozdíl od kofeinu má déle trvající a jemnější efekt. Právě tato látka funguje i v energetické rovině – otevírá srdce a prohlubuje pocity vděčnosti, lásky a blaženosti. Kakao má také pozitivní vliv na naši náladu a funkci našeho mozku. Snižuje stres, zvyšuje koncentraci a soustředění a dokáže nás dostat do tvořivého stavu „flow“. Dalším důvodem, proč se řadí k superpotravinám, je, že eliminuje stavy úzkosti a může pomoct při depresivních stavech. Nejvyšší obsah těchto zdraví prospěšných látek najdeme právě v čistém 100% kakau, do kterého nebylo nic uměle přidáno.

Také teď vidíte kakao v úplně jiném světle? Fakt, že pro některé původní obyvatele jižní Ameriky bylo kakao až posvátnou surovinou, která byla dokonce jistou dobu používána jako platidlo, jen dokazuje, že se jedná opravdu o výjimečnou surovinu podporující nejen naši nervovou soustavu.

Zdroje:

  • https://www.kuskakaa.cz/
  • https://www.rehabilitace.info/zdravotni/prave-kakao-a-ucinky-na-zdravi-superpotravina-primo-od-bohu/
  • https://superfoody.cz/suroviny/kakaove-boby/