Premium obsah

Sezónní jídelníček: Co si dopřát v listopadu

Sezónní jídelníček: Co si dopřát v listopadu
Podzim je v plném proudu, a tak trochu to vypadá, že období čerstvých a šťavnatých surovin máme za sebou. Opak je pravda. I v listopadu na nás čekají suroviny, které se dají právě teď sklidit a jsou ještě ke všemu nadupané vitamíny. A ty potřebujeme v těchto dnech víc než kdy jindy. Dny se pomalu krátí a slunečních paprsků, které jsou cenným darem vitamínu D, pomalu ubývá. Během těchto měsíců bychom tedy měli při sestavování jídelníčku myslet nejen na čerstvost a lokálnost surovin, ze kterých vaříme, ale také na vysoký podíl vitamínů. Co tedy konzumovat během listopadu?

Zelí je poklad

Začátek listopadu je zasvěcen zelí. Tato zelenina nepatří mezi ty nejoblíbenější. Díky vzrůstajícímu trendu kvašené zeleniny ale opět narůstá jeho popularita a můžeme se s ním setkat v dnešní kuchyni celkem často. Kysané zelí obsahuje vysoký podíl probiotik. Zajistí nám tedy dobré trávení. Kultivuje střevní mikroflóru a má pozitivní účinky i na naši imunitu. A právě to je v podzimním období k nezaplacení. Není ale nutné upínat se pouze na podobu kysaného zelí. Čerstvé zelí najde v naší kuchyni široké uplatnění. Použijte ho do salátů, jako je například coleslaw nebo thajský zelný salát doplněný o rýžové nudle, mrkev a mungo klíčky. Zelí se přidává do řady polévek, jako je například boršč. A rozhodně nechybí v lednici milovníkům asijské kuchyně: jarní závitky, saláty nebo kuřecí maso z jedné pánve – tam všude zelí nesmí chybět.

Záplava oranžové v podobě dýní

Podzim bez oranžové barvy, která symbolizuje právě dýni, si už v dnešní době neumíme ani představit. Nejde už jen o vydlabávání na Halloween. Dýně je velmi zajímavá surovina, kterou lze využít do slaných i sladkých pokrmů. Pokud máte bohatou úrodu dýně ze zahrádky, nezoufejte – ve sklepě vám vydrží téměř celou zimu, stejně jako například cuketa. Pokud nevlastníte sklep, můžete zavařit nebo zamrazit dýňové pyré a vychutnávat si i tak jeho výbornou chuť po několik měsíců. Základním pokrmem podzimu se tak stala dýňová polévka – připravte ji na několik způsobů, pokaždé jinak a nikomu se nepřejí. Zkuste ji čistou, pouze se zeleninou nebo s kokosovým mlékem a kurkumou na asijský způsob. Využijte dýni také pro rychlou večeři: je možné ji nakrájet na kostky a spolu s rajčaty hodit do trouby. Změklou zeleninu pak stačí jen rozmačkat, přidat trochu másla a máte omáčku na těstoviny nebo rýži hotovou. Po tak chutné večeři zbude čas i na dezert v podobě dýňového koláče nebo bábovky.

Nás tip: Do dýňových pokrmů nešetřete česnekem. Dodá pokrmům říz a spolu s jemnou dýní tvoří skvělé kombo.

Vychutnejte si sladké hrušky

Na podzim není nouze ani o další druhy zeleniny, jako je například pastinák, mrkev nebo kapusta. K tomuto období ale patří i sladké pokrmy – a k tomu nám poslouží hrušky. Právě hrušky pod slupkou skrývají vysoký obsah vitamínů. A jejich využití je tak široké. Můžete je péct, usmažit nebo zavařit jako kompot. Co ale takhle zkusit slano-sladkou kombinaci v podobě hrušky s aromatickým sýrem? Přidejte ještě ořechy a máte o gastronomický zážitek postaráno. Sáhnout ale můžete i po klasickém hruškovém dezertu s ořechy, karamelem nebo smetanou.

Náš tip: Nasušte hrušky spolu s jablky jako křížaly, zabalte do ozdobných papírových sáčků a darujte je jako pozornost k Vánocům svým blízkým a přátelům. Uvidíte, jakou radost jim tím uděláte.

 

Je vidět, že podzim rozhodně není obdobím chmur. Užívejte si chutné pokrmy z těchto surovin a na podzimní deprese nezbude čas.

 

Zdroje:

  • https://varmejinak.cz/
  • https://jimezdrave.cz/
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.