Zelí je poklad

Začátek listopadu je zasvěcen zelí. Tato zelenina nepatří mezi ty nejoblíbenější. Díky vzrůstajícímu trendu kvašené zeleniny ale opět narůstá jeho popularita a můžeme se s ním setkat v dnešní kuchyni celkem často. Kysané zelí obsahuje vysoký podíl probiotik. Zajistí nám tedy dobré trávení. Kultivuje střevní mikroflóru a má pozitivní účinky i na naši imunitu. A právě to je v podzimním období k nezaplacení. Není ale nutné upínat se pouze na podobu kysaného zelí. Čerstvé zelí najde v naší kuchyni široké uplatnění. Použijte ho do salátů, jako je například coleslaw nebo thajský zelný salát doplněný o rýžové nudle, mrkev a mungo klíčky. Zelí se přidává do řady polévek, jako je například boršč. A rozhodně nechybí v lednici milovníkům asijské kuchyně: jarní závitky, saláty nebo kuřecí maso z jedné pánve – tam všude zelí nesmí chybět.

Záplava oranžové v podobě dýní

Podzim bez oranžové barvy, která symbolizuje právě dýni, si už v dnešní době neumíme ani představit. Nejde už jen o vydlabávání na Halloween. Dýně je velmi zajímavá surovina, kterou lze využít do slaných i sladkých pokrmů. Pokud máte bohatou úrodu dýně ze zahrádky, nezoufejte – ve sklepě vám vydrží téměř celou zimu, stejně jako například cuketa. Pokud nevlastníte sklep, můžete zavařit nebo zamrazit dýňové pyré a vychutnávat si i tak jeho výbornou chuť po několik měsíců. Základním pokrmem podzimu se tak stala dýňová polévka – připravte ji na několik způsobů, pokaždé jinak a nikomu se nepřejí. Zkuste ji čistou, pouze se zeleninou nebo s kokosovým mlékem a kurkumou na asijský způsob. Využijte dýni také pro rychlou večeři: je možné ji nakrájet na kostky a spolu s rajčaty hodit do trouby. Změklou zeleninu pak stačí jen rozmačkat, přidat trochu másla a máte omáčku na těstoviny nebo rýži hotovou. Po tak chutné večeři zbude čas i na dezert v podobě dýňového koláče nebo bábovky.

Nás tip: Do dýňových pokrmů nešetřete česnekem. Dodá pokrmům říz a spolu s jemnou dýní tvoří skvělé kombo.

Vychutnejte si sladké hrušky

Na podzim není nouze ani o další druhy zeleniny, jako je například pastinák, mrkev nebo kapusta. K tomuto období ale patří i sladké pokrmy – a k tomu nám poslouží hrušky. Právě hrušky pod slupkou skrývají vysoký obsah vitamínů. A jejich využití je tak široké. Můžete je péct, usmažit nebo zavařit jako kompot. Co ale takhle zkusit slano-sladkou kombinaci v podobě hrušky s aromatickým sýrem? Přidejte ještě ořechy a máte o gastronomický zážitek postaráno. Sáhnout ale můžete i po klasickém hruškovém dezertu s ořechy, karamelem nebo smetanou.

Náš tip: Nasušte hrušky spolu s jablky jako křížaly, zabalte do ozdobných papírových sáčků a darujte je jako pozornost k Vánocům svým blízkým a přátelům. Uvidíte, jakou radost jim tím uděláte.

Je vidět, že podzim rozhodně není obdobím chmur. Užívejte si chutné pokrmy z těchto surovin a na podzimní deprese nezbude čas.

Zdroje:

  • https://varmejinak.cz/
  • https://jimezdrave.cz/