Granola plná oříšků a medu

Snad každý občas řeší, co si dát zase k snídani. Ráno míváme naspěch, ale nechceme se odbýt houskou se salámem, zvlášť pokud inklinujeme ke zdravému životnímu stylu. Domácí granola vyrobená s láskou je tak skvělým dárkem pro pracující maminku, kamarádku nebo sestru. Není plná zbytečného cukru jako většina těch z obchodů, je hotová za chvilku a při přípravě vám jako bonus krásně provoní byt. Doporučuju ji po upečení nasypat do vymytých sklenic od okurek, které převážete ozdobnou krajkou. Co budete kromě pečicího papíru potřebovat?

Ingredience:

300 g ovesných vloček

100 g kešu oříšků

50 g lískových ořechů

50 g plátkových mandlí

50 g slunečnicových semínek

30 g kokosových plátků

1 lžíce kakaa

2 větší lžíce kokosového oleje

2 větší lžíce medu

Troubu předehřejete na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte nejdřív suché ingredience (vločky, oříšky, semínka, kakao) a pak přidejte med a kokosový olej. Všechno dobře promíchejte, aby se směs rovnoměrně obalila v medu a oleji. Směs rozprostřete na plech a dejte do trouby na 30 minut. V polovině pečení ji vařečkou promíchejte, aby se opekla ze všech stran. Po upečení ji nechte vychladnout a přemístěte do uzavíratelné nádoby.

Zdroj: Youtube

Pravé italské pesto

Znáte někoho, kdo by nemiloval rychlou a přitom skvělou italskou kuchyni? Základem pro vaření italských jídel je mít doma kvalitní pesto, kterým v mžiku ochutíte pastu, bruschettu nebo salát Caprese. Loni jsem svým kamarádkám jako symbolický dárek namíchala čerstvé zelené pesto z bazalky a piniových oříšků a mohu vám říct, že chutnalo skvěle! Pesto můžete darovat v klasických skleněných kořenkách, dobře vypadají ty s korkovým uzávěrem. Tradiční italské pesto se vyrábí ručně pomocí hmoždíře, my ale nemáme času nazbyt, a tak nám dobře poslouží výkonný mixér, který si poradí i s oříšky. Kromě bazalky můžete použít i medvědí česnek nebo rukolu a přidat i trochu máty. A pozor: na parmezánu rozhodně nešetřete!

Ingredience:

velká hrst lístků bazalky

40 g piniových oříšků

50 g strouhaného parmezánu

1–2 stroužky česneku

100 ml panenského olivového oleje

Přiveďte k varu kastrol s vodou a k ruce si nachystejte ještě mísu se studenou vodou, do které vhoďte led. Bazalkové lístky nasypte nejdřív do vroucí vody, ihned cedníkem vylovte a ponořte do ledové lázně. Tepelným šokem docílíte toho, že pestu zůstane dlouho svěží zelená barva. Bazalku pak důkladně osušte a společně s oříšky, parmezánem a rozetřeným stroužkem česneku rozmixujte v mixéru. Přilijte olej a ještě krátce prošlehejte, aby se přísady spojily. Pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice.

Paštika z jatýrek s mandlemi

Máte v rodině masožravce? Pak ho překvapte a darujte mu pod stromeček vlastnoruční výrobek, na kterém si zaručeně pochutná. I když se to nezdá, příprava paštiky je snadná a nezabere vám moc času. Důležité je ji dobře promíchat a nechat ztuhnout v chladu alespoň 12 hodin. Aby byl dárek co nejčerstvější, doporučujeme ho dělat až večer před Štědrým dnem.

Ingredience:

500 g kuřecích jater

1 šalotka

5 stroužků česneku

50 g másla

3 lžíce 33% smetany 100 g mandlových lupínků

sůl

pepř

lístky tymiánu (může být i sušený)

snítek rozmarýnu

Játra očistíte a nakrájíte na kousky. V pánvi rozehřejete dvě lžíce másla a pokrájenou šalotku a osmažíte dozlatova. Přidáte játra a orestujete, poté přidáte i česnek, koření a za stálého míchání restujete, než játra změknou. Poté játra přelijete do mísy, osolíte a dochutíte, přidáte smetanu, rozpuštěné máslo a vše rozmixujete. Opatrně přimícháte mandle, část si jich necháte i stranou na ozdobu. Hotovou paštiku přendáte do skleniček s uzavíratelným víkem, uhladíte cukrářskou špachtlí, navrch posypete bohatě mandličkami, na ozdobu přidáte snítku rozmarýnu a necháte vychladit v lednici.

Voňavý vaječný likér

Pravidelně ho dostávám od sestřenice a je tak moc dobrý, že jsem jednou volala na dopravní podnik a jela pro lahvičku zapomenutou v autobuse do 60 kilometrů vzdáleného Liberce. Stálo mi to za to! Vánoční „vaječňák“ potěší všechny členy rodiny (vyjma dětí), pokud se nejedná o abstinenty. Existují dvě varianty zpracování – nápoj můžete pomalu vařit, což je bezpečnější z hlediska nákazy salmonelou, přece jenom se do něj přidávají syrová vejce. Pokud ale opravdu spěcháte, můžete koňak dělat i za studena. Pak je dobré ho vypít co nejdřív (to ale nebude problém, věřte mi).

Ingredience:

4 žloutky

25 g cukru krupice

250 ml mléka

250 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka

1 vanilkový lusk

300 ml kvalitního rumu

V hrnci vyšleháte metličkou žloutky s cukrem do pěny, až bude světlá. Poté přilijete mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a přidejte vyškrábaná zrnka z vanilkového lusku. Nenahrazujte je vanilkovým cukrem, který je sice levnější, ale neudělá tak dobrou chuť a aroma. Směs za stálého míchání pomalu přiveďte k varu, aby začala houstnout. Až bude mít konzistenci pudinku, stáhněte plamen a nechte vychladnout. Až nakonec přilijte rum. Promíchejte a přelijte nápoj do připravených lahviček.

Vánoční pečený čaj

Jestli máte doma ještě zásobu ovoce z letní a podzimní zahrady, můžete ji skvěle využít na čaj, který v zimě krásně zahřeje a jako vánoční dárek je ideální. A jak voní! Hodit se vám budou jablíčka, hrušky, broskve, švestky, borůvky, ostružiny nebo maliny. Rozhodně nic nezkazíte, pokud do kterékoli směsi přidáte rakytník, citron a zázvor. Na oslazení použijte třtinový cukr, který dodá příjemnou karamelovou chuť.

Ingredience:

3 kg ovoce

2 citrony

1 kg cukru

0,1 dcl rumu

2 lžičky skořice

10 hřebíčků

Ovoce omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky, které dáte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte a také nakrájejte, pak přidejte k ovoci, stejně jako koření. Zalijte rumem. Ten slouží ke zvýraznění chuti, ale i jako konzervant a navíc ovoce chrání před připálením do doby, než pustí vlastní šťávu. Pokud nemáte klasický tuzemák rádi, použijte bílý rum nebo třeba slivovici. Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 30 minut, občas promíchejte. Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Trvanlivost prodloužíte zakápnutím povrchu rumem. Pro jistotu uchovávejte v lednici. Obdarovaný si pak nabírá asi 3 lžičky čaje, které v hrnečku zalije vroucí vodou.

Zdroje:

https://www.mycookingdiary.cz/recept/domaci-granola/

https://www.kucharkaprodceru.cz/bazalkove-pesto-zelene/

https://www.madebykristina.cz/recepty/vajecny-liker/