Čaj nebo káva? To je otázka. Některé kultury jsou spíš 'čajové', jiné víc 'kávové'. Oba nápoje obsahují podobné složky, zejména jde kofein, který má stimulační a aktivizační účinky. Přesto čaj zenoví buddhisté používají jako podpůrný prostředek při meditaci a soustředění. Čaj tak má zdánlivě protichůdné schopnosti - mysl a emoce zároveň povzbuzuje i uklidňuje. To však není jeho jediná výhoda.

Čaj povzbudí a pijte ho, kolik chcete

Čaj může být velmi dobrou alternativou kávy, pokud potřebujeme dodat trochu energie. Má asi třetinový až poloviční obsah kofeinu na jeden šálek. V přiměřeném množství jej můžeme popíjet po celý den. Navíc nás tak nedehydratuje jako káva. Můžeme zvolit černý nebo zelený čaj. Oba mají stejný původ. Rozdíl je v jejich zpracování. Obsahují podobné množství kofeinu. Při způsobu zpracování černého čaje se z něj vytratí mnohé prospěšné látky a vitamíny. Obsah kofeinu mají tyto čaje podobný, ale výška obsahu se odvíjí i od doby a teploty při louhování. Díky tomu má zelený čaj kofeinu o něco méně. Louhuje se kratší dobu a při nižších teplotách. Účinek kofeinu se po pití čaje projevuje pomaleji než z kávy.

Jak web Zena aktuálně, zatímco káva jednoznačně dehydratuje, čaj si můžeme započítat do denního pitného režimu a dopřávat si ho prakticky kdykoliv ve stejné míře jako čistou vodu. Uhasí žízeň a zavodní, a to bez negativních vedlejších účinků. Ty s kávou pocítíme zejména tehdy, kdy jí vypijeme hodně. Jak ukázala řada studií, káva ve větším množství způsobuje vyplavení hormonů kortizol, epinefrin a norepinefrin, které vyvolávají pocit stresu. Proto se po dnu, kdy pijeme proti únavě jednu kávu za druhou, cítíme ještě unavenější, 'vyklepanější' a nakonec ani nemůžeme usnout. Následkem je totiž zrychlený nebo nepravidelný srdeční puls, zvýšený krevní tlak a pocit napětí. Následují pocity úzkosti, nespavost a třes. To se vám s čajem nestane.

A co ranní káva? Káva po ránu na lačno může trochu paradoxně zhoršovat soustředění, napomáhat úzkosti a podrážděnosti. Kdy je tedy vhodný čas na první šálek oblíbené kávy? Pozdní odpoledne, dopoledne či až po plnohodnotné pozdější snídani.

Káva versus čaj

Díky pomalejšímu uvolňování vás na delší dobu probere čaj, káva to zase zvládne rychleji. Černé a zelené čaje i káva obsahují mimo kofeinu i stopové prvky – polyfenoly, které chrání tělo před mnohými nemocemi, zejména onemocněními kardiovaskulárního systému a onkologickými. V obou nápojích najdeme i prospěšné antioxidanty. Káva obsahuje klíčové živiny, jako je draslík, mangan, hořčík a vitamin B3. Čaj pomáhá snížit zánět v těle, navíc zlepšuje citlivost na inzulin, podporuje zdraví ústní dutiny a snižuje rizika vzniku onemocnění srdce. V jednom šálku kávy najdete 0,3 g bílkovin, zatímco čaj proteiny neobsahuje. Po obou nápojích si vyčistěte zuby, protože na nich vytvářejí tmavé skvrny.

Zdroj: Studie, Apetit online, Zena aktualne, Hlidejsizdravi