Potravinářská barviva
Některá synteticky vyráběná barviva (například E102, E110, E120) mohou mít negativní vliv na naši náladu, vyvolávat alergické a astmatické reakce a přispívat k hyperaktivitě dětí. Čtěte proto pozorně etikety a složení potravin. Pokud si chcete své jídlo zpestřit a obarvit, určitě doporučujeme používat přírodní barviva. Doma si můžeme potraviny obarvit šťávou z řepy, kurkumou, zeleným ječmenem, kakaem.
Aspartam a cukr
Umělé sladidlo aspartam může ovlivňovat nervové funkce v těle, narušit hormonální rovnováhu a vyvolat například i bolesti svalů, břicha, či rakovinu.
Jednoduché cukry vyvolávají v těle kolísání cukru, což může vést ke špatné náladě, nervozitě, neklidu a potížím se soustředěním. Nadměrná konzumace cukru způsobuje mnohé zdravotní problémy, včetně obezity či cukrovky. Cukr se dnes nachází již skoro v každé potravině, proto je důležité číst etikety a těmto potravinám se vyhýbat, a sladit přírodními cukry (například banán, datle).
Mléčná čokoláda a jiné cukrovinky
Čokoláda a cukrovinky často obsahují velké množství nezdravých tuků a cukru. Cukr škodí nejen postavě, ale i psychice. Po prvotní euforii se dostaví často pocity viny, že jste si zamlsali, podrážděnost a chtíč po dalším cukru. Cukr také zatěžuje střeva, ledviny a cévy. Naopak kvalitní hořká čokoláda dokáže člověka povzbudit, zlepšit náladu díky aminokyselině tryptofan, která je obsažena v kakaových bobech. Proto čím vyšší obsah surového kakaa, tím pozitivnější účinky na naši mysl. Kupujte si ale čokoládu s nejméně 70% obsahu kakaa, která nebude obsahovat přidatné látky (například palmový olej a aromata).
Glutaman sodný
Látka, která stojí za prodloužení trvanlivosti výrobku, které je v potravinářském průmyslu hojně používáno. Najdete ho v mražených potravinách, instantních jídlech a polotovarech, omáčkách a kořeních. Jeho nadměrná konzumace způsobuje psychickou podrážděnost a poruchy spánku.
Dávejte si tedy pozor, jaké potraviny kupujete, čtěte pečlivě jejich složení.
Pro zlepšení nálady konzumujte další potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, která je obsažena ve vejcích, rybách, banánech, sýrech a masu. Tryptofan redukuje nechtěné výkyvy v psychickém rozpoložení, navozuje relaxaci a dobrý spánek.