Vegetariánské proteiny

Mezi vegetariánské se řadí rostlinné i živočišné proteiny, které neobsahují bílkoviny čerpané z masa. Existují také veganské proteiny, které neobsahují žádné živočišné potraviny a jsou založeny na rostlinných zdrojích.

Protein si snadno můžete umíchat s vodou, ať už jste kdekoli. Pokud nestíháte, je proteinový nápoj skvělým řešením. Díky vypití takového shaku získáte pro své tělo mezi 20 až 30 g bílkovin (pokud budeme počítat 1 odměrku proteinu).

Vegetariánské zdroje bílkovin

A jaké jsou další zdroje bílkovin, pokud jste se rozhodli vyřadit maso ze svého jídelníčku?

Tofu

Tofu obsahuje mimo kvalitní obsah bílkovin také spektrum mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Dále obsahuje vápník, hořčík a fytoestrogeny, které mohou snižovat riziko vzniku nádorů. Ve 100 g tofu najdeme 13 g bílkovin.

Tempeh

Tempeh je podobná surovina jako tofu a opět se jedná o vegetariánskou náhražku masa. Také tempeh tedy můžete připravit podobně jako maso. Na internetu najdete nespočet receptů, které dodají tempehu na chuti. Lze si také pořídit tempeh uzený, nebo dokonce předem marinovaný. Ve 100 g tempehu najdeme 19 g bílkovin.

Quinoa

Další potravinou bohatou na bílkoviny je quinoa. Můžete ji podávat jako přílohu nebo do salátů. Obsahuje mimo vysoký zdroj bílkovin také hořčík, mangan, fosfor, kyselinu listovou, měď, železo, zinek a rovněž vlákninu a antioxidanty. Ve 100 g quinoy najdeme 14 g bílkovin.

Červená čočka

Čočka je také bohatým zdrojem bílkovin. Pokud si k čočce připravíte volské oko, získáte tak plnohodnotný oběd plný bílkovin, sacharidů i tuků. Ve 100 g čočky najdeme 26 g bílkovin.

Jak vidíte, bílkoviny nejsou pouze o mase. Přidáváme seznam dalších potravin, které mohou být zdrojem bílkovin pro vegetariány:

  • Cizrna
  • Mléčné produkty
  • Sýry
  • Vejce
  • Vegetariánské náhražky

Zdroj: Healthline.com