Sorbet na sto způsobů

Složení je docela jednoduché – chuťový základ tvoří ovoce. Cukr a kyselá složka (třeba citronová šťáva) se musí přidat, aby se ledová pochoutka podařila. Zkuste mangový, pomerančový, melounový, meruňkový nebo třeba ananasový! Skvěle vypadá naservírovaný v ovoci, například ve slupce toho, z kterého pochází.

Zdroj: Youtube

Pomerančový sorbet

V kastrůlku přiveďte k varu 150 g třtinového cukru (nebo třeba kokosového), 300 ml vody a dvě lžíce velmi jemně nasekaných mátových či meduňkových lístků (nemusí být). Vařte 2 minuty a nechte vychladit. Pak přidejte šťávu z pěti pomerančů (nejlépe v bio kvalitě) a nastrouhanou oranžovou část kůry.

Promíchejte a v plastové nádobce dejte zamrazit. Každou půlhodinu promíchejte, aby se netvořily ledové krystalky. Podávejte asi po pěti hodinách, kdy má sorbet konzistenci připomínající ledovou tříšť.

V téhle fázi můžete směs přelít do formiček na nanuky. Vystačí asi na šest porcí po dvou ‚českých‘ kopečkách nebo na šest nanuků. Obdobně postupujte třeba v případě manga – rozmixujte ho najemno, jen vám na zmražení kvůli hustotě směsi postačí asi čtyři hodiny. Přidejte lžíci šťávy z citronu. Na grepový sorbet nestrouhejte kůru, hořkosladká chuť šťávy bude pro výsledek dostačující (a trochu přislaďte, stejně tak i u melounu).

AVOKÁDOVÝ KRÉM

Chladivý krém ze zelené dužiny bude hitem léta. Vychlazenou plechovku kokosového mléka (osvědčila se mi značka Franz Josef) neprotřepávejte, otevřete a lžící vyndejte smetanu – hustou vrchní vrstvu. Dužinu ze dvou opravdu zralých avokád s ní smíchejte, přidejte lžíci citronové šťávy a 3–5 lžic medu (záleží, jak moc máte rádi sladké) a rozmixujte do hladkého krému. Přendejte do plastové misky a postupujte stejně jako u sorbetu.

Příště zkuste třeba přidat mátu.

Zdroje:

  • Kondice 6/2019
  • https://thebigmansworld.com/avocado-ice-cream/
  • https://www.wellplated.com/avocado-ice-cream/
  • https://feelgoodfoodie.net/recipe/avocado-ice-cream/