Jaro

V jarním období je namístě volit teplé lehké jídlo, které tolik nezatěžuje trávicí trakt. Méně vhodné jsou suroviny jako avokádo, dýně, cukety, tofu, banány, ananas, kokos nebo melouny. Vynechte také těžká smažená nebo mražená jídla. Omezte sójové produkty, mléčné výrobky, vepřové, hovězí nebo kachní maso. Den začněte lehkou snídaní s čerstvým ovocem. K obědu a večeři volte pokud možno vařenou zeleninu, obiloviny, luštěniny. Velmi důležitou roli hraje také koření – do pokrmů přidejte zelené chilli, česnek, cibuli, zázvor, černý nebo kajenský pepř. Na jaře můžete do jídelníčku zařadit také ryby nebo vajíčka. Můžete si připravit například hummus nebo chřestovou polévku.

Léto

V létě si naše tělo přirozeně říká o lehčí jídla. I podle ájurvédy je toto ta správná cesta. Typickou chutí léta je sladká, hořká a trpká. Všude je v letním období k dostání spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Do jídelníčku tedy logicky patří různé saláty. Dopřát si můžete sladké, ale také mléčné výrobky, jako jsou mléko, tvaroh, čerstvý domácí jogurt, a dokonce i tolik oblíbenou zmrzlinu. Nápoje, které budete mít v letním období, by měly být pokojové teploty nebo jen chladné, nikdy ne ledové. Ty totiž narušují a tlumí trávicí oheň a zhoršují odstraňování toxinů z těla. Oblíbené letní recepty můžou být cuketová polévka, pečená zelenina, salát s avokádem nebo pohankové palačinky.

Podzim

Na podzim bychom měli zařadit pokrmy, které jsou bohaté na tuky a bílkoviny. Používáme koření, které nás jemně prohřívá. Je přirozené, že během podzimu máme větší chuť k jídlu. V tomto období není dobré držet diety a půsty. Ke snídani jsou vhodné různé kaše – rýžové, ovesné nebo povařená tapioka. K obědu se hodí vařená či pečená zelenina, polévky nebo dušená masa. Vyhněte se studeným nebo syrovým pokrmům, stejně tak se snažte nejíst hořká nebo kyselá jídla. Omezte brokolici, květák, klíčky, sušenky nebo sušené ovoce. Pokud v tomto období toužíte po sušeném ovoci, vždy si ho předem namočte. Můžete si připravit dýňový chléb, dýňovou polévku nebo pečené hrušky.

Zima

V zimním období naše tělo potřebuje více živin, aby zůstalo zahřáté. Jídla by měla být teplá a vařená. Nebojte se zařadit i ostřejší koření. Používat byste měli také různé druhy olejů. Pijte teplou vodu a teplé nápoje. Můžete si připravit čaj ze zázvoru, hřebíčku a skořice, který vás zahřeje. Do jídelníčku zařazujte pečenou zeleninu a ovesné kaše. Jídla by neměla být tak těžká jako na podzim.

Snad vám tento rychlý přehled pomohl v tom, jak se během jednotlivých ročních období správně stravovat dle ájurvédy. Uvidíte, že po určitých potravinách sáhnete zcela intuitivně a přirozeně. Protože přesně o to jde – aby se vaše tělo řídilo tím, o co si právě v danou chvíli říká.