Kvíz: Jak dobře znáte svět zmrzliny?

Venku je horko a vy máte nesnesitelnou chuť na zmrzlinu? K výrobě skvělé domácí zmrzky nepotřebujete hned pořizovat výrobník. Nejenže může takový zmrzlinovač vlézt do peněz, ne každý chce mít kuchyňskou linku zaneřáděnou přístroji úplně na všechno. Pokud nehodláte produkovat hektolitry zmrzliny denně, ukážeme vám, jak si zmrzlinu pro domácí potěšení vyrobit.

Zdroj: Youtube

Míchat, míchat míchat!

Základem dobré domácí zmrzliny je pravidelné míchání. Pokud totiž vytvoříte zmrzlinovou směs a jen tak ji pohodíte do mrazáku, vytvoří se v ní ledové kousíčky a smetana se oddělí od vody - místo lahodné krémové zmrzliny pak budete žvýkat ledové kostičky.

Na výrobu zmrzliny je ideální použít pekáč, který se rychle zmrazí. Připravte se zmrzlinu podle ingrediencí, které máte rádi, a pekáček i s tekutinou dejte na 90 minut do mrazáku. Poté zmrzlinu vyndejte a metličkou pořádně prošlehejte. Snažte se rozmíchat smrzlé kousky vody a dodat zmrzlině dokonalou krémovou texturu. Vraťte směs na pekáčku zpátky do mrazáku a promíchávejte každých 45 minut, dokud nebudete mít ideální konzistenci. Té dosáhnete po několik hodinách, budete-li pravidelně promíchávat.

Mrazící sáček

Tento způsob přípravy nadchne hlavně vaše děti, a z výroby zmrzliny se stane rodinná zábava. Připravte zmrzlinovou směs podle svého oblíbeného receptu. Poté směs nalijte do malého uzavíratelného sáčku a tento sáček vložte do většího sáčku naplněného ledem a hrubou solí. Sůl snižuje teplotu ledu a pomáhá zmrazit směs. Poté sáčky pevně uzavřete a po dobu asi 5-10 minut je energicky třeste. Po této době by měla být zmrzlinová směs dostatečně zmrzlá na to, aby se dala jíst.

Kuchyňský robot

Použítí kuchyňského robota či mixéru je nejúčinější a nejjednodušší postup výroby zmrzliny. Připravte zmrzlinovou směs a nechte ji v mrazáku zmrznout do polotuhého stavu. Poté směs vyjměte a rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu, dokud nebude hladká. Tím se rozbijí ledové krystaly a zmrzlina bude mít krémovou texturu. Poté zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte ji zmrznout do požadované konzistence. Před podáváním můžete ještě znovu prošlehat.

Zdroje: