Na knedlíky, podobně jako na bramborový salát, má snad každá rodina vlastní a osvědčený recept. Někdo místo švestek přidává povidla, někdo knedlíky dělá s kakaem... Tak jako tak ale existuje několik základních pravidel, kterých je třeba se při přípravě "blbounů" držet.
Knedlíky a dieta?
Pokud máte chuť si vyrobit sladké knedlíky, nesnažte se vytvořit "zdravější" variantu. Je to knedlík! Ten nemá být nekalorický a dietní! Knedlíky mají být šťavnaté, vláčné a pořádně tučné!
Toho, aby chutnaly ovocné knedlíky tak, jak mají, docítíte právě tukem. Pokud děláte tvarohové knedlíky, použijte plnotučný tvaroh! Do těsta také můžete vždy přidat třeba 3 lžíce oleje dle vašeho výběru, nebo trochu másla navíc. Pokud se budete snažit ošidit ovocné knedlíky odtučněným mlékem a budete šetřit s tukem, výsledkem budou suchá hmota bez chuti, a vaše chuťové pohárky rozhodně nebudou uspokojeny.
Mouka je základ
Nejlepší možné konzistence knedlíčků dosáhnete také výběrem správné mouky. Na ovocné knedlíky se nejvíce hodí mix polohrubé a hladké mouky, a nejlepší je vybrat mouku s co největším obsahem lepku - ten totiž knedlíkům dodá tu ideální vláčnost.
Kynout, kynout, kynout
Nejlepší ovocné knedlíky jsou ty kynuté, proto dejte těstu dostatek času, aby vykynulo do dokonalosti. Pokud máte vlastní domácí kvásek, určitě tím nic nezkazíte. Bohatě ale postačí, uděláte-li si kvásek z droždí a teplého mléka.
Do vody ne!
Jedna z nejčastějších chyb při přípravě ovocných knedlíků je jejich vaření ve vodě. Jejich textura totiž pak není hladká a vláčná, ale spíš rozmočená. Kouzlo dokonalých ovocných knedlíků je v tom, že se připravují na páře. Použijte klasický pařáček, nebo si pomozte s cedníkem.
Nezapomeňte je propíchnout!
Velmi důležitým krokem při přípravě ovocných knedlíků, je propíchnout knedlík zeshora vidličkou, jakmile ho vyndáte z páry. Je to proto, aby se pára z knedlíčku dostala ven. Pokud to neuděláte, knedlíky se vám srazí a nebudou tak dobré.
Čím knedlíky naplnit?
Náplním se meze nekladou! Můžete použít čerstvé ovoce, ale i mražené. Zkuste použít i povidla nebo ovocný džem. Vyhrajte si také s posypem! Knedlíky polijte štědrou dávkou roztaveného másla a cukru, a vyzkoušejte posyp z nadrobeného perníku. Pokud chcete trochu zaexperimentovat, vybrali jsme pro vás tyto nezvyklé kombinace:
- Marmeláda z růžových lístků: Připravte sladkou marmeládu z růžových lístků. Stačí smíchat jemně nasekané růžové lístky s cukrem a vařit, dokud nevznikne hustá a aromatická marmeláda. Naplňte knedlíky touto květinovou náplní a připravte na páře. Podávejte s posypem moučkovým cukrem.
- Karamelizované hrušky se skořicí: Karamelizujte kousky čerstvých hrušek na pánvi s máslem a hnědým cukrem. Přidejte špetku skořice pro pikantní chuť. Naplňte knedlíky tímto sladkým a jemně kořeněným ovocem a uvařte je. Podávejte s polevou z karamelu a posypte strouhanou čokoládou.
- Kokosový krém s ananasem: Smíchejte kokosové mléko, kokosový cukr a na kostičky nakrájený čerstvý ananas. Přidejte trochu vanilkového extraktu pro bohatou chuť. Naplňte knedlíky touto tropickou a sladkou náplní a uvařte je. Podávejte s kokosovými stroužky a šlehačkou.
- Borůvky s bílou čokoládou: Nakrájejte bílou čokoládu na malé kousky a smíchejte ji s čerstvými borůvkami. Bílá čokoláda dodá sladkou a krémovou chuť, která se krásně doplňuje s ovocem. Naplňte těsto směsí borůvek a bílé čokolády a uvařte knedlíky. Podávejte s polevou z rozpuštěné bílé čokolády a posypte čerstvými borůvkami pro zdobení.
Jak udělat ovocné knedlíky?
Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- 42 g droždí
- 200 g cukru moučka
- špetka soli
- 100-150 ml vlažného mléka (dle potřeby)
- 0,25 kg lesních borůvek (nebo mražené či borůvková povidla)
- 150 g moučkového cukru (na ozdobu)
- 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu (na ozdobu)";i:10;s:40:"100 g rozpuštěného másla (na ozdobu)
Návod:
Připravte kvásek smícháním cukru, droždí a vlažného mléka. Když kvásek vzroste a vzniknou na něm bublinky, je připravený.
Ve větší míse smíchejte obě mouky, vejce, cukr, sůl, máslo a vlažné mléko. Přidejte kvásek do směsi.
Míchejte těsto ručně nebo pomocí elektrického hnětače, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout.
Dejte těsto na pomoučený válec a lehce ho propracujte. Nakrájejte ho na pěticentimetrové kousky.
Roztáhněte každý kousek do čtverce a do středu vložte asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Zabalte těsto a vytvarujte knedlíky.
Nechte připravené knedlíky ještě 10 minut odpočinout a poté je uvařte ve vroucí vodě po dobu 15 minut. Můžete použít parní hrnec.
Vyjměte knedlíky z vody a jemně je roztrhněte vidličkou, aby mohla pára unikat a knedlíky se neslepovaly.
Hotové knedlíky posypte moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem a zalijte rozpuštěným máslem. Podávejte ještě s grankem nebo strouhaným perníkem.
Zdroje:
- https://www.visitczechrepublic.com/en-US/08578b17-fdad-452d-b9f9-a0f1251b13ff/place/g-summer-fruit-dumplings
- https://food52.com/recipes/4133-german-steamed-dumplings-with-blueberry-sauce
- https://www.skiamade.com/en/Experience-Ski-amade/Ski-amade-Social/Blog/Blueberry-yeast-dumplings-make-them-yourself_bba_40882301