Premium obsah

Jak udělat domácí limonádu? Vyzkoušejte tyto lahodné letní tipy

Jak udělat domácí limonádu? Vyzkoušejte tyto lahodné letní tipy
Zapomeňte na kupované sirupy i předražené limonády v hipsterských bistrech. Raději to zkuste pěkně podomácku - je to snažší, než si myslíte. Máme pro vás inspiraci na klasiku i neotřelé limonádové kreace.

Jak udělat domácí limonádu?

Homemade limonádu můžete připravit několika způsoby. Nejsnazší je naházet všechny ingredience do džbánu a zalít je vodou – získáte tím osvěžující letní drink s jemným nádechem chuti. Tenhle způsob přípravy se hodí na citrusy, okurku nebo maliny, které můžete nejprve trochu pomačkat. Taková limonáda neobsahuje cukr, takže ji můžete vesele popíjet celý den a bez výčitek ji nalít i svým dětem.

Zdroj: Youtube

Při druhém způsobu přípravy se používá cukrový rozvar (svařte 500 g třtinového cukru a 500 ml vody do hustého sirupu), do kterého se přidají další suroviny. Rozhodně vyzkoušejte limonádu s rozmarýnem! Přidejte tři velké snítky do ještě horkého rozvaru a nechte minimálně přes noc v chladu vylouhovat. Podobně můžete postupovat s bio citrony nebo bio pomeranči. Místo rozmarýnu můžete použít i levanduli či šalvěj. Doporučujeme pak přecedit přes plátýnko. Skladujte v lednici v uzavřené nádobě.

Třetí postup spočívá ve svaření ovoce – přibližně z kila jahod a 200 g cukru získáte půl litru základu pro limonádu. Ovoce (borůvky, meruňky, maliny, ostružiny…) rozmačkejte, zalijte 200 ml vody a nechte hodinu vařit na mírném ohni. Pak přeceďte přes plátýnko a do šťávy vmíchejte cukr, svařte asi pět minut a nalijte do čistých sklenic. Pokud láhve zavaříte (jako džem), vydrží vám zhruba půl roku.

Čtvrtou možností je nechat v sirupu i kousky ovoce, přidat bylinky, nezavařovat a spotřebovat zhruba do týdne. Sirup skladujte v lednici, aby vám nezačal kvasit.

NAŠE TIPY

  • Nevyplatí se kombinovat víc než tři suroviny. Dvě jsou ideální – v jednoduchosti je krása.
  • Jestli do limonády použijete perlivou nebo neperlivou vodu, je jen na vaší chuti. Stejně jako množství ledu.
  • Experimentujte s cukrem, muscovado (třtinový cukr s melasou) bude chutnat zcela jinak než bílý krupicový.
  • Pokud děláte ‚jen‘ vodu se sirupem, doplňte ji něčím zajímavým, jako je granátové jablko.
  • ahoda mimořádně dobře ladí s bylinkami: zkuste mátu či meduňku. Fantastická je i bazalka.
  • Hruška, tymián, skořice. Tahle netradiční kombinace všechny uzemní. Borůvky, limetka a máta jsou návykové.

Jak se dělá melounová limonáda?

Ingredience:

  • 1/2 velkého melounu
  • 1 šálek čerstvého citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru
  • 4 šálky vody
  • Několik lístků máty (nepovinné)

Postup:

  • Omyjte meloun a nakrájejte ho na menší kousky. Odstraňte semena a kůži.
  • Rozmixujte meloun v mixéru nebo blenderu, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  • V menší míse smíchejte cukr a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do velké džbánku nalijte vodu a přidejte směs cukru a citronové šťávy. Dobře promíchejte.
  • Přidejte melounovou šťávu do džbánu a znovu promíchejte.
  • Ochutnejte a podle chuti můžete přidat více cukru nebo citronové šťávy.
  • Přidejte několik lístků máty, pokud chcete, aby se do nápoje dostaly další chutě.
  • Džbán nechte v lednici nejméně 30 minut, aby se nápoj zchladil.
  • Před podáváním promíchejte a můžete podávat s ledem a dalšími lístky máty pro ozdobu.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.