Těmto potravinám se raději vyhněte
Řada potravin hladinu LDL („zlý cholesterol“) ještě zvyšuje. Jsou to ty s vysokým podílem nasycených tuků jako je tučné a zpracované maso, koláče a pečivo, máslo, smetana nebo kokosový olej, uvádí web British Heart Foundation.
Jedním z mýtů je, že lidé s vysokým cholesterolem nemají jíst vejce. Nicméně studie prokázaly, že to tak není a naopak, jedno vejce denně může vašemu srdci prospět. V minulosti se vycházelo z toho, že žloutky obsahují cholesterol, a tudíž škodí zdraví srdce. Nicméně výzkum ukázal, většina cholesterolu v našem těle je tvořena játry, nepochází z cholesterolu, který sníme.
Návod pro snížení hladiny cholesterolu
Nejlepší způsob, jak se lépe stravovat, je vyměnit nasycené tuky za potraviny s vysokým obsahem nenasycených tuků, jako jsou rostlinné oleje (slunečnicový, olivový a řepkový), ořechy semena a avokádo a tučné ryby.
Zkuste následující:
Vyměňte máslo za pomazánky z rostlinných olejů, plnotučné mléko za odstředěné, nahradit běžné mleté maso libovějšími variantami s nižším obsahem tuku. Pomůže výměna červeného nebo zpracovaného masa za ryby, krůtí nebo kuřecí maso bez kůže nebo rostlinné bílkoviny, jako je čočka nebo sója.
Nahraďte chipsy nesolenými ořechy a místo běžného sýra si dejte sýr se sníženým obsahem tuku. Jezte vlákninu pro snížení cholesterolu. Vláknina pomáhá snižovat množství cholesterolu, který se vstřebává do krevního oběhu ze střev.
Dbejte na to, abyste si denně dopřáli alespoň dostatek ovoce a zeleniny, které obsahují vlákninu spolu s dalšími živinami. Pokud můžete, vybírejte si více celozrnných potravin, jako je hnědý nebo obilný chléb místo bílého.
Cvičení pomáhá. Rozproudění krve cvičením sníží hladinu cholesterolu. Aktivita pomáhá tělu přesunout špatný cholesterol do jater, kde může být z těla odstraněn. Nemusíte se přihlásit do posilovny nebo chodit na dlouhé běhy, pokud vás to nebaví, jen vyhledávejte příležitosti k většímu pohybu každý den.
Jak je to s alkoholem?
Možná jste slyšeli, že pití jedné nebo dvou skleniček červeného vína denně může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, píše server MD. Je pravda, že alkohol má některé zdraví prospěšné účinky na srdce. Jedna sklenička červeného vína může skutečně díky svým antioxidačním vlastnostem chránit stěny tepen. Nicméně nadměrné pití alkoholu může skutečně zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice, zvýšit krevní tlak, přispět k obezitě a zvýšit hladinu tuků zvaných triglyceridy v krvi.
Zdroj: British Heart Foundation, Studie, MD