S kalorickými zálivkami se setkáme nejen v restauracích, ale také v domácnostech. Spousta lidí si připravuje salát v domnění, že dělají krok k lepší postavě, přitom ve skutečnosti dělají dva kroky zpět. Salátům často chybí dostatek bílkovin a kvůli zálivkám překypují pouze tuky.

Základ salátu

Než se pustíme do samotné přípravy nízkokalorických zálivek, podíváme se, co vše by mělo tvořit základ salátu.

Zelenina

Zelenina by logicky měla v každém salátu dominovat. Jaké druhy se hodí do salátů a v jakých kombinacích?

  • Ledový salát, okurka, kukuřice, pórek
  • Polníček, mrkev, jarní cibulka
  • Polníček, cherry rajčata, pórek, okurka
  • Rukola, červená řepa, jarní cibulka
  • Ledový salát, mrkev, paprika, okurka, cibule

Bílkoviny

V salátu by rozhodně neměly chybět bílkoviny. Z jakých zdrojů bílkoviny do salátu čerpat?

  • Kuřecí prsa
  • Losos
  • Tofu
  • Vařená vejce
  • Šunka
  • Sýr
  • Tuňák

Sacharidy

Sacharidy v salátu nutně nemusejí být, ale pokud jsou pro vás důležité, můžete je přidat ve formě luštěnin, cizrny, ale také těstovin. Případně si k salátu můžete dopřát kousek dobrého a kvalitního pečiva.

Zdravé zálivky

A nyní se podíváme na pár receptů na zdravé zálivky. Zapomeňte na zálivky s majonézou a nahraďte je těmi s jogurtem. Jogurt může tvořit základ každé zálivky, kterou si poté dochutíte dle libosti.

Přikládáme opět pár nápadů na kombinace na zálivky do salátů.

Jogurt jako základ s:

  • medvědí česnek, sůl, pepř
  • lžička hořčice, pepř, lžička olivového oleje, pažitka
  • lžička hořčice, ½ lžičky kečupu, sůl, pepř
  • směs bylinek – rozmarýn, bazalka, pažitka, petržel, sůl a pepř
  • siracha, pepř
  • lžička olivového oleje, citronová šťáva, sůl, pepř