Jak si připravit zdravý salát bez kalorických zálivek

S kalorickými zálivkami se setkáme nejen v restauracích, ale také v domácnostech. Spousta lidí si připravuje salát v domnění, že dělají krok k lepší postavě, přitom ve skutečnosti dělají dva kroky zpět. Salátům často chybí dostatek bílkovin a kvůli zálivkám překypují pouze tuky.
Základ salátu
Než se pustíme do samotné přípravy nízkokalorických zálivek, podíváme se, co vše by mělo tvořit základ salátu.
Zelenina
Zelenina by logicky měla v každém salátu dominovat. Jaké druhy se hodí do salátů a v jakých kombinacích?
- Ledový salát, okurka, kukuřice, pórek
- Polníček, mrkev, jarní cibulka
- Polníček, cherry rajčata, pórek, okurka
- Rukola, červená řepa, jarní cibulka
- Ledový salát, mrkev, paprika, okurka, cibule
Bílkoviny
V salátu by rozhodně neměly chybět bílkoviny. Z jakých zdrojů bílkoviny do salátu čerpat?
- Kuřecí prsa
- Losos
- Tofu
- Vařená vejce
- Šunka
- Sýr
- Tuňák
Sacharidy
Sacharidy v salátu nutně nemusejí být, ale pokud jsou pro vás důležité, můžete je přidat ve formě luštěnin, cizrny, ale také těstovin. Případně si k salátu můžete dopřát kousek dobrého a kvalitního pečiva.
Zdravé zálivky
A nyní se podíváme na pár receptů na zdravé zálivky. Zapomeňte na zálivky s majonézou a nahraďte je těmi s jogurtem. Jogurt může tvořit základ každé zálivky, kterou si poté dochutíte dle libosti.
Přikládáme opět pár nápadů na kombinace na zálivky do salátů.
Jogurt jako základ s:
- medvědí česnek, sůl, pepř
- lžička hořčice, pepř, lžička olivového oleje, pažitka
- lžička hořčice, ½ lžičky kečupu, sůl, pepř
- směs bylinek – rozmarýn, bazalka, pažitka, petržel, sůl a pepř
- siracha, pepř
- lžička olivového oleje, citronová šťáva, sůl, pepř
Zdroj:
fitmaliny.cz