Jak často během dne jíst

Často se setkáte s názorem, že je důležité mít 5 až 6 jídel během dne. Ne každý má však čas si dopřát šestkrát denně dobré jídlo, natož si ho připravit. Je to opravdu klíčové? Není.

Důležité je si najít takový počet jídel během dne, který vám bude vyhovovat. Radíme mít alespoň tři jídla během dne. Pokud byste se snažili sníst vše ve dvou jídlech nebo v jednom, nejspíše by trpělo vaše trávení kvůli velkým porcím. Proto je lepší mít alespoň tři jídla během dne, ale může to být i více – to záleží čistě na vás.

Trávení a zpracování stravy v těle

Je důležité, aby vaše tělo správně trávilo a využilo veškeré živiny ze stravy. Se správným trávením a zdravými střevy se váže vše v našem těle, od hubnutí po celkové zdraví.

Proces trávení je dlouhý, začíná již ústy, kdy je důležité stravu řádně rozkousat a usnadnit tak jednodušší trávení. Poté se rozkousaná potrava dostává pomocí hltanu a jícnu do žaludku, kde se promíchá se žaludečními šťávami.

Ze žaludku se již částečně rozložená potrava posune do tenkého střeva, kde se dále zpracovává. Zde se také ze stravy uvolňují živiny, které se stěnami tenkého střeva dostávají do krve.

To, co tělo nestráví, se dostává do tlustého střeva, kde se tvoří stolice, která následně vychází konečníkem.

Kdy nejpozději jíst

Není pravda, že by se nemělo jíst ve večerních hodinách. Opět je důležité jíst tak, jak vám to vyhovuje. Někdo bez většího jídla večer neusne, někomu je těžko a jídlo ve večerních hodinách ovlivňuje kvalitu jeho spánku.

Není dobré jíst těžká jídla na noc. Těžko zpracované pokrmy zatěžují trávení a mohou negativně ovlivnit kvalitu spánku. Pokud máte však svou oblíbenou večeři, po které víte, že je vám dobře a nijak neovlivňuje váš spánek, nemusí se bát dopřát si večeři později.

Jaká jídla během dne jsou klíčová

Pokud vám jde o nárůst svalové hmoty nebo formování postavy, klíčová pro vás budou jídla před tréninkem a po něm.

Z jídla před tréninkem si tělo bere energii, z jídla po tréninku ji vyčerpanému tělu dodává. Obě jídla jsou důležitá a měla by být založena především na bílkovinách a dobře vstřebatelných sacharidech. Snížit stačí tuky, které mohou zpomalit trávení.

Jídlo před tréninkem je dobré si připravit alespoň hodinu až hodinu až půl před cvičením. Nejenže vám nebude na tréninku těžko, ale také dopřejete tělu čas, aby vstřebalo živiny, které následně využije na silový trénink. Po tréninku si můžete dopřát kvalitní protein a následně si doma připravit vyvážené jídlo plné bílkovin a sacharidů.

Zdroj:

https://www.zslucany.cz/e_download.php?