Jak se stravovat

Moderní výzkumy se s ájurvédou shodují v tom, že ideální je dopřát si jídlo třikrát denně. Žaludek totiž potřebuje alespoň 3 hodiny pauzu mezi jídly, aby se obnovila jeho vnitřní ochranná vrstva. Velmi důležitá je také kvalita potravin. Ájurvédská strava je často spojována s vegetariánskou. Ta v ájurvédě souvisí s vyšším vědomím, které přispívá k nenásilí ve světě okolo nás i na nás samotných. Dle ájurvédy je vhodné se stravovat sezonně – podle ročních období.

Co pít

Ájurvéda radí zařadit do ranního rituálu vypití sklenice vody s citronem. Tím bychom měli každý den nastartovat. Během dne se doporučuje dodržovat pravidelný pitný režim, a to v podobě čisté teplé vody. Pokud toužíte po kávě, sklence vína nebo čaji, měly by být součástí jídla. Ájurvéda ale doporučuje i různé vývary z koření, které vám pomůžou bojovat s rozličnými neduhy.

Při zácpě můžete ráno vypít sklenici teplé vody, ve které jste nechali přes noc namočené semínko kopru, které podporuje peristaltiku. Při bolestech a křečích břicha vám naopak pomůže vývar z drceného hřebíčku. Hřebíček snižuje záněty a funguje také jako lokální anestetikum. Po celý rok lze pít také základní CCF čaj – na 1 litr vody potřebujete po 1 čajové lžičce římského kmínu, koriandru a fenyklu. Tento čaj harmonizuje trávení a přispívá k přirozené očistě organismu.

Vhodné recepty

Ájurvéda pracuje především s vhodnou kombinací koření a chutí. Každé jídlo by pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli mělo nést všech šest chutí – slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Existují také recepty vhodné pro jednotlivé dóši. Pro jarní období se skvěle hodí například zeleninový salát s avokádem.

Jednoduše si ale můžete osvojit recept na kokosovo-limetkovou quinou. K přípravě budete potřebovat pouze 2 hrnky kokosového mléka, 1 hrnek quinoy, šťávu ze 2 limetek a jakoukoli uvařenou zeleninu. Quinou vařte v kokosovém mléce po dobu 12–15 minut, dokud se neodpaří tekutina. Poté vmíchejte limetkovou šťávu a nakonec přidejte kousky zeleniny. Takto připravená quinoa je vhodná jako snídaně, oběd i večeře.

V dnešní době si můžete snadno vyhledat spoustu ájurvédských receptů. Nezapomeňte ale na to, co ájurvéda představuje. Jedním z důležitých pravidel stravování je jíst vědomě, v klidu a bez spěchu. Udělejte si na jídlo dostatečný čas. Každé sousto si vychutnávejte. Ke každému pokrmu přistupujte s vděčností. To je ten pravý základ ájurvédy.

Zdroj:
Zuzana Klingrová: Jóga po celý rok