Pravidlo 80 ku 20
Na dovolené se můžete řídit pravidlem 80 ku 20, díky kterému si můžete dovolit ochutnat místní kuchyni včetně méně zdravých potravin, ale přitom si udržet štíhlou postavu. Jaké jsou principy tohoto pravidla?
Celkem 80 % svých pokrmů mějte založených na kvalitních potravinách. Jídelníček na dovolené by se měl z 80 % podobat tomu, který držíte doma. Zbylých 20 % si dopřejte, na co máte chuť. Můžete si držet 4 zdravá jídla, která doplníte o jedno nezdravé, nebo si dopřát sem tam předkrm či dezert.
Více vody, minimálně alkoholu
To, že jedete na dovolenou, neznamená, že se musí nutně změnit voda v alkohol. Opět zde platí, že si můžete dopřát sklenici vína nebo piva, ale jinak to s alkoholem nepřehánějte. Dodržujte především pitný režim, který je založen pouze na čisté vodě.
Pohyb = spálené kalorie
Nezapomeňte, že stejně jako příjem kalorií je důležitý také jejich výdej. Hýbejte se během dne. Nemusíte nutně chodit běhat nebo zařazovat silové tréninky. Stačí dlouhé procházky, míčové hry nebo plavání.
Co by mělo tvořit základ talíře
Na závěr se ještě podíváme, co by mělo tvořit základ každého talíře a jak si vybírat jídla na dovolené. Volte vždy takové pokrmy, u nichž víte, z čeho se skládají. Vyhýbejte se omáčkám, které jsou plné tuků, a také všemožným směsím, kde opět nevíte, co vše bylo při vaření použito.
Dbejte na bílkoviny, které by měly být co nejméně tučné. Volit můžete masa z grilu nebo ryby. Vyhýbejte se smaženému. Dále nezapomínejte na dostatek zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také dodá tělu spoustu vitaminů a minerálů a dalších důležitých látek. Jako sacharidy volte opět čisté a nezpracované (nebo alespoň co nejméně zpracované) potraviny.