Káva prodlužuje život

Podle studie publikované v americkém časopise JAMA může káva opravdu prodlužovat život. Výsledky uvádějí, že lidé, kteří vypijí minimálně 1 šálek denně, mají o 6 % nižší riziko úmrtí než ti, kteří kávy vypijí méně. U jedinců pijících až 8 šálků denně bylo riziko úmrtí nižší o 14 % – to už je docela znatelné číslo. Nejedná se přitom o první takovou studii, která zkoumala vliv kávy na délku života. Obecně z toho vychází, že čím více kávy vypijeme, tím vyšší by měl být ochranný účinek. Pokud tedy pijete rádi kávu, můžete žít déle. Je samozřejmě důležité brát v potaz i další faktory jako jsou geneticky vrozená onemocnění.

Snížení rizika rakoviny

Káva obsahuje stovky potencionálně ochranných biologicky aktivních látek, včetně flavonoidů a lignanů. U těchto látek bylo prokázáno, že potlačují metastázy, blokují poškození buněk a omezují záněty. Několik studií zkoumajících vliv pití kávy na rozšíření onemocnění rakoviny zjistilo, že pití kávy snižuje riziko vzniku rakoviny prsu po menopauze. V roce 2005 vědci zjistili, že káva dokonce brzdí růst již vzniklého nádoru. Pití kávy může prospívat zdraví srdce, a pokud je s kofeinem, může dokonce zastavit Parkinsonovu chorobu. Káva pomáhá i při tlumení depresí, což je dobrá zpráva pro velkou část populace. Většina z nás miluje ten slastný pocit při pití kávy. Ať už jsme v práci, nebo doma s dítětem – těšíme se na chvilku klidu s hrnkem toho horkého voňavého nápoje. Pití kávy nám přináší nejen radost a pohodu, ale díky svým zázračným vlastnostem pomáhá našemu organismu.

Jak káva škodí?

Káva s sebou může nést i negativní účinky na naše zdraví. Pokud náš metabolismus pracuje pomaleji, trvá mu déle, než se kofein v organismu rozloží. To, že se kofein déle zdržuje v našem krevním oběhu, může vést k vyššímu riziku srdečních onemocnění a hypertenzi neboli dlouhodobému vysokému krevnímu tlaku. A právě u lidí s pomalým metabolismem může mít pití kávy s kofeinem vliv na kvalitu jejich spánku. Pozorujte proto svoje tělo. Pokud si všímáte, že po kávě nemůžete dlouho usnout nebo se necítíte dobře, vynechejte ji. Žádné studie nejsou obecně platným pravidlem, kterým byste se měli řídit, pokud cítíte, že to vašemu tělu nedělá dobře.

Čím kávu nahradit?

Káva je většinou opravdu spojena s jakýmsi rituálem, kdy si dáte kafíčko s kolegy v práci nebo s kamarády v kavárně. Pokud víte, že vám pití kávy nedělá úplně dobře, nemusíte se těchto setkání rozhodně vzdávat. Klasickou kávu můžete nahradit například kávou z kořene čekanky a pampelišky. Taková káva je bohatá na prebiotikum, které podporuje růst prospěšných střevních bakterií. Dalším velmi oblíbeným nápojem je čaj. Tak proč nezkusit ten? Černý a zelený čaj dokonce obsahuje kofein, i když v trochu menším množství než káva. Nebo si dopřejte čokoládu z vařeného kakaa. Takový nápoj má bohaté aroma i chuť čokolády, i když je téměř bez kalorií.

Všichni milovníci kávy si mohou oddechnout, protože pokud kávu milují a jejich tělo si ji žádá, nemusejí už mít výčitky při její konzumaci.

Zdroje:
https://www.databazeknih.cz/knihy/velmi-osobni-kniha-o-zdravi-377808