Zeleninové variace

Zeleninové hranolky můžete připravit z jakékoli zeleniny, která je za syrova tuhá a obsahuje minimum šťávy. Příprava je jednoduchá: zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na pravidelné a pokud možno i stejně velké hranolky. To aby se rovnoměrně propekly. Než je ale nasypete na plech, osušte je ubrouskem. Hranolky pečte při 180–200 stupních zhruba 30 minut.

Můžete je připravit jak nasucho na pečicím papíře, tak pokapané olejem. První varianta je dietnější, druhá chuťově výraznější. Tuk je totiž nositelem chuti. My si hranolky nejradši připravujeme takhle: nakrájenou zeleninu dáme do mísy, posypeme ji kořením nebo bylinkami, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a rukama ji v míse promícháme tak, aby se koření dostalo na všechny kousky. Scedíme přebytečný tuk (nebo v něm třeba marinujeme maso) a hranolky nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 30 minut.

Kromě kvalitních, předem připravených kořenicích směsí můžete vyzkoušet i čerstvé bylinky, jako jsou tymián, šalvěj či rozmarýn, které ať už společně, nebo zvlášť najemno nasekáte.

A co všechno se dá proměnit v hranolky? Mrkev, petržel, pastinák, batáty, dýně, červená řepa, ředkev, celer… Vyzkoušejte různé kombinace i variace dipů, získáte pestrou zeleninovou přílohu pro každý den.

RYCHLÉ DOMÁCÍ DIPY

  • Připravit chutný dip zvládnete za pár vteřin a skoro z ničeho. Ať už si vyberete jakýkoli, nezapomeňte ho nakonec dochutit solí a pepřem.
  • Smíchejte sojanézu s uzenou paprikou.
  • Do hustého řeckého jogurtu dejte nasekanou bazalku a sušená rajčata.
  • V česnekovém oleji prošlehejte tymián a šalvěj.
  • Do zakysané smetany rozdrobte nivu.
  • K rozmačkanému avokádu nakrájejte šalotku a rajčata.

Zdroj:
časopis Kondice 9/2019