Zkuste chvíli sledovat lidi okolo. Tak třeba ten zamilovaný pár u ve dlejšího stolu. Zjevně slaví nějaké výročí. Ve váze jsou růže, hoří svíčky, na talíři exkluzivní jídlo. Ale co dělají ti dva? Napřed věnovali patnáct minut nafocení pokrmů a květin. Teď oba, ovšem každý na své obrazovce, sledují, kolik ohlasů má jejich výročí na Instagramu. Výsledek? Dali docela dost peněz za to, aby si mohli nafotit krásnou instastory. A teď ta zásadní otázka: Nepoznáváte se v tom taky?

Je jasné, že když je někdo schopný denně vyprodukovat 10 až 15 instastories, jeho reál ný život trpí, respektive je zcela podřízený tomu virtuálnímu. Není výjimkou, že si lidé organizují výlety a dovolené podle toho, jaké stories z nich můžou ‚vytřískat‘. A hodnota dovolené se u mnohých počítá na lajky.

V případě jogínů a jogínek, kteří by měli žít podle principů mindfulness, působí chrlení fotek na Instagram obzvlášť paradoxně. Kuriózní a hlavně děsivý je pak příběh mladé Mexičanky a milovnice jógy Alexy Terrazas, která natočila svůj pád z balkonu v šestém patře, protože chtěla zaznamenat, jak cvičí vysoko nad městem.

Jsem neschopná, nebo jen neumím fotit?!

Většině z nás se taková hrůza nestane, ale už samotné sledování sociálních sítí a porovnávání se s hvězdami Instagramu v sobě skrývá nebezpečí. „V instastories v podstatě v přímém přenosu sledujeme, že někdo má lepší život než my, což je samozřejmě stresující,“ pojmenovává problém Denisa Dědičová, lektorka osobní vize z institutu GrowJob.

Jak poznáme, že naší psychice Instagram neprospívá? „Ve chvíli, kdy se díváme na fotky cizích lidí a vyvolávají v nás negativní emoce, například pocity provinilosti, zášti, žárlivosti, nesnášenlivosti nebo i vlastní neschopnosti, už v tom pravděpodobně lítáme,“ říká lektorka v rozhovoru o vlivu Instagramu na naše životy, který si můžete celý přečíst na videoportálu Kondice.cz. Pokud jste se v tom poznali, uděláte nejlépe, když se od Instagramu alespoň na čas odpojíte. Právě tato sociální síť je totiž z hlediska narušení sebevědomí člověka pravděpodobně nejzákeřnější.

Máme to ve svých rukou

Vyčítat moderním technologiím, že nám kradou opravdový život, je ovšem zbytečné. Jsme to my, kdo za něj nese odpovědnost. A to je něco, co bychom si pořád měli opakovat. Nemusíme se vracet do jeskyně a pořizovat si starou ‚hloupou‘ Nokii (byť i to už pár mých známých udělalo). Stačí se naučit trochu krotit.

„Lidi ztratili schopnost prožívat tady a teď. Tím v jejich životě ubylo spokojenosti a naplněnosti. Vidím to i na lekcích jógy: spousta klientů se v polovině lekce zvedne a jde zkontrolovat mobil. Prostě to nevydrží,“ popisuje jógová lektorka Zuzka Klingrová. U dalších zase pozoruje, že na lekci vůbec nejsou mentálně přítomní, nesoustředí se.

To je velká škoda, protože právě jóga může představovat začátek cesty, jak se dostat zpět k reálnému životu, napojit se na své já a mít hlubší a uspokojivější prožitky. Zvlášť když ásany doplníme dechovými cvičeními a meditacemi. (Najdete je například na videoportálu Kondice.cz.)

Od hodiny po víkend

V každodenní praxi je takový přístup spíš nereálný, ale cítíte-li, že vás moderní technologie a sociální sítě s nimi spojené vyčerpávají, zkuste postupně zvyšovat čas, který trávíte off-line. Pro začátek stačí třeba denně po návratu z práce vypnout mobil na hodinu či dvě. Pak na celý páteční večer. Pokud se vám off-line pátek osvědčí, nebude vám brzy dělat problém ani ‚vypnutá‘ sobota.

Odpojte se v Resortu Svatá Kateřina

Když se před dvanácti lety otevřel Resort Svatá Kateřina, mnoho lidí zarážela absence televizí na pokojích, velmi omezené wifi připojení a žádný signál mobilních operátorů. Prostě konec světa, ráj na zemi. Postupem času se však i tento resort objevil na mapách pokrytí všech operátorů. Co tedy zbývá? „Už brzy chceme našim klientům nabídnout možnost ‚odpojení‘ formou programu Digitální detox,“ říká programová ředitelka Resortu Svatá Kateřina Zuzana Klingrová. Lidé se díky němu na pár dní vzdají digitálního světa. Dostanou jen hodinu denně na vyřízení nezbytného.

Příznaky závislosti

  • Každý den se ještě v posteli připojujete na sociální sítě. Je to první věc, kterou ráno uděláte.
  • Pravidelně používáte několik digitálních platforem najednou: například při sledování televize kontrolujete Instagram.
  • Váš čas strávený na sociálních sítích se denně počítá na hodiny (netýká se práce).
  • Máte tendenci se srovnávat s ostatními primárně přes to, co o nich víte ze sociálních sítí.
  • O víkendu a dovolené několikrát denně kontrolujete pracovní mail.
  • Máte potíže se soustředit na delší náročnější činnost.