Základní tipy pro detox

Naše tělo má sice jistou samočisticí funkci, ale v dnešní době, kdy dáváme organismu zabrat, přijímáme vysoké množství nezdravých cukrů a jsme pod neustálým stresem, je načase podpořit ho podpůrnou očistnou kúrou. Základní pravidlo zní, že pokud je spokojené naše střevo, zbytek těla bude také. Pokud se v tlustém střevě hromadí toxiny, začne je postupně místo vyprazdňování absorbovat. To způsobuje přibývání na váze, bolest hlavy a zad či únavu.

V první řadě by tedy mělo dojít na změnu jídelníčku. Jezte pravidelně, pijte dostatečné množství vody a omezte sladké. Do jídelníčku zařaďte co nejvíc čerstvé zeleniny a ovoce – právě z toho důvodu se doporučují oblíbené smoothie drinky. Díky nim během dne zkonzumujete velké množství zeleniny a ovoce, které bude velmi snadno stravitelné.

Jak podpořit detoxikační orgány

Detoxikačními orgány jsou játra, ledviny, střeva a lymfatický systém. Každý z nich zastává v našem organismu jinou funkci, ale vzájemně je propojuje právě očista těla. Funkci jater můžeme podpořit především dostatečným pitným režimem. Zkuste čerstvě vymačkané šťávy, ale také bylinné čaje. Na podporu jater se nejvíc doporučuje ostropestřec mariánský.

Určitě zpozorněte, pokud se cítíte unavení a oteklí. V takovém případě může být na vině stagnující lymfa. Probudit ji může lymfatická masáž, ale také plavání, rychlá chůze nebo bylinné čaje a tinktury. Naše střeva bychom si opravdu měli hýčkat. Pokud náš střevní mikrobiom není v kondici, zhorší se naše fyzické i psychické zdraví. Vhodné je užívat probiotika, lněná semínka, psyllium a neméně důležité je dodržování pitného režimu a lehkého stravování.

Vsaďte na zelenou

K celému procesu detoxikace nám můžou být velmi nápomocné zelené potraviny jako chlorela, spirulina a zelený ječmen. Jsou to potraviny bohaté na minerály a vitaminy a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Často jsou označovány jako superpotraviny. Dokáží efektivně odbourávat nežádoucí toxiny. Poutají je na sebe a přirozenými cestami je odvádějí z těla pryč.

Jak název napovídá, spojuje je zelená látka – chlorofyl, který má také příznivé účinky na naše zdraví. Můžete je užívat v podobě tablet, ale mnohem účinnější jsou ve formě prášku, který rozpustíte ve vodě a vypijete. Tento prášek můžete přidat třeba do ranního smoothie a máte vitaminovou bombu hotovou raz dva.

Vláknina

Vláknina celý očistný proces podpoří ještě více. Je jasné, že střeva jsou základním orgánem, který si musíme hýčkat, a vláknina je jedna z nejdůležitějších látek, která umí střeva efektivně čistit. Jejím přirozeným zdrojem jsou ořechy, luštěniny, ale také ovoce a zelenina. Oblíbeným zdrojem vlákniny je psyllium, ale také rozdrcená lněná semínka nebo jablečná vláknina, kterou si můžete přidat do jogurtu či ovesné kaše.

Detoxikační proces ve svém těle můžete podpořit různými látkami. Ať už sáhnete po bylinkách, nebo doplňcích stravy, jako jsou zelené superpotraviny, vždy myslete na to, abyste se díky takovému procesu cítili dobře. Pohybujte se přirozeně na čerstvém vzduchu, jezte více ovoce a zeleniny a najděte si čas na odpočinek. To vaše tělo ocení nejvíce.