Léto sice pomalu končí, ale o to víc si ho někteří chtějí užívat. A grilovačky se klidně můžou protáhnout až do léta babího. Projděte si naše tipy, které vám ukážou, že ani grilovačka nemusí být prohřeškem proti zdravému životnímu stylu.


ZKROŤTE OHEŇ

Klidně do něj koukejte celý večer, ale potravinám ho moc nedopřávejte. Využijte bariéru v podobě alobalu nebo speciálních nerezových grilovacích míst. A nenechte do ohně odkapávat tuk z masa. Ten se totiž v podobě kouře vrací k potravině a potencuje riziko karcinogenního působení.

VYUŽIJTE GRIL

Pokud nebudete grilovat nasucho, tak gril potřete kvalitním tukem s vysokým bodem zakouření tak, aby udržel své vlastnosti a vlivem vysoké teploty se nepřepálil: řepkový olej, kokosový nebo přepuštěné máslo.

VYBERTE TO SPRÁVNÉ MASO

Vybírejte maso, které má nízkou tučnost. U kuřecího nebo krůty je to jednoduché, ty obecně mnoho tuku nemají. U vepřového a hovězího se však dívejte po kouscích, které nemají viditelné množství tuku. Mleté maso shánějte s obsahem tuku 5–10 %. Kvalitní maso je skvělým zdrojem nejen bílkovin, ale také například železa.

DOPŘEJTE SI RYBY

Na gril patří i ryby a mořské plody. Nezapomínejte na ně. Mnoho z nich je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, jódu i kvalitních bílkovin.

NEZAPOMEŇTE NA SÝRY

Pokud budete grilovat sýry, tak byť je většina z nich více tučná, tak i zde se dají najít varianty, které nedisponují vysokým množstvím tuku a budou skvělým doplněním kvalitního masa.

TA SPRÁVNÁ ZELENINA NA GRIL

U zeleniny vybírejte tužší varianty jako lilek, cuketa, paprika nebo brambory. Byť se tvrdí, že „spálenina“ je na krásu, tak se snažte, ať kousky nejsou spálené, ale jsou spíše „tak akorát“ bez výrazného začernání. Skvělou volbou jsou i grilované žampiony. Ty obsahují vitamin A, komplex vitaminů B, vysoké množství draslíku, sodíku, fosforu, ale také hořčík, vápník, železo, zinek, jód nebo chrom. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů.

ČEMU SE RADĚJI VYHNOUT?

Grilování nemusí být nutně spojeno s konzumací „hromady“ alkoholu. Ten by navíc snížil možnosti našeho metabolismu ve využití jednotlivých živin, navíc je sám živinou na energii velmi bohatou. Nealko pivo, čistá voda nebo vychlazený citronový čaj či domácí limonáda bez cukru jsou skvělou možností, jak zvýšit konzumaci tekutin.

Zdroj: Fitness Institut