8 důvodů, proč pracovat s chodidlem a klenbou nohy

  • Vědomá práce s chodidlem je stejně tak prospěšná pro děti, jako pro dospěláky. Proto se ke svým ratolestem s nadšením přidejte. Pravidelným cvičením s chodidlem podpoříte:
  • Citlivost chodidla, a tedy celkovou stabilitu a rovnováhu těla.
  • Správné fyziologické držení těla.
  • Masáží reflexních zón harmonizujete orgány.
  • Celkovou tělesnou i mentální vitalitu.
  • Cvičením venku na trávě podpoříte tzv. Earthing (Grounding) neboli uzemnění – posílíte odolnost a imunitu organismu.
  • Propojení pravé a levé mozkové hemisféry.
  • Emoční stabilitu.
  • Rozvoj žádoucích kvalit: trpělivost, nadšení (nejen) pro hru a zdravou sebedůvěru dítěte.

Běhání naboso v přírodě je nej!

Možná mi dáte za pravdu, že dnešní životní podmínky moc nepřejí přirozenému rozvoji a zdravému růstu chodidel. Často chodíme ve vypolstrovaných botách s ortopedickou vložkou po asfaltu či jiném tvrdém a rovném povrchu. Ne každý rodič nechá dítě běhat bosé po zahradě či v lese. A pokud ano, tak k tomu máme vhodné podmínky jen po velmi omezenou část roku. Proto při cvičení s dětmi využívám i jednoduché a zábavné cvičení na chodidla.

Cvičení pro klenbu nohy na doma

Příprava

Stačí si koupit malé plyšové míčky (průměr do 2 cm, seženete v papírnictví nebo v uměleckých potřebách, ideálně v základních barvách) nebo nasbírat malé kamínky o průměru 1–2 cm (čím menší chodidlo, tím je vhodnější menší kamínek), vypomoci si můžeme i syrovými těstovinami, osvědčené jsou mušličky, kolínka či penne (pak je už v kuchyni dále nevyužíváme J).

Základní hra

Míčky, kamínky či těstoviny stačí už jen vysypat na podlahu, dětem sundat ponožky a vyzvat je, aby bez pomoci rukou míčky posbíraly zpět do ošatky či jiné nádoby. Sbírání provádíme spoluprací prstů na noze a klenby. Míčky se uchopují pod prsty, vždy do jedné nohy. Přitom dítě i vy balancujete ve stoji na jedné noze. Možná budete sami překvapeni, kolik legrace si u tohoto cvičení užijete a kolik dalších dospělých do hry zapojíte. Sbírání míčku chodidlem je obrovskou (a užitečnou) výzvou pro děti i dospělé.

Hra na procvičování barev

Pokud máte míčky různých barev, můžete s dětmi takto procvičovat barvy hrou: „Pan Čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku…“ A dodáte tu žádoucí barvu. Děti se pak vrhnou na příslušnou barvu míčků a ty sbírají chodidly…

Štafetový běh / skákání po jedné noze

Můžete dětem nachystat řadu 10 míčků/kamínků/těstovin a vyčlenit jim dráhu. Dítě vždy uchopí do jedné nožky míček/kamínek/těstovinu, drží ji, nesmí ji pustit a přitom skáče po druhé noze k ošatce či míse na konci dráhy. Tam míček uloží do ošatky a běží zpět. V dalším kole vystřídá nohy. Takto můžete vytvořit i týmy dětí a zorganizovat závod.

Úklid pokoje

Proč bychom se měli omezovat na sbírání hraček v dětském pokoji rukama? Fantazii se meze nekladou. Kostky lega, ponožky či jiné drobné předměty se dají hravě sesbírat a uložit na příslušné místo také chodidly.

Dva v jednom – kombinace s otužováním

Nabízejí se také dobrodružné varianty coby prostor pro realizaci adrenalinu chtivých otců. Pokud jste někdy slyšeli o otužování, zřejmě vám neuniklo, že krátkodobé vystavování zdravého organismu chladu vede jednoznačně k posílení jeho odolnosti, celkové imunity, vitality, mentální svěžesti a radosti do života. Můžete děti pravidelně nechávat vyběhnout naboso na zasněženou zahradu s úkolem posbírat cokoli (anebo jim tam dopředu nachystat věci ke sběru). To stejné lze i na jaře či v jakémkoli jiném ročním období. Nenechte se ovládnout svým strachem a vzít si tuto úžasnou příležitost. Děti běh naboso milují. Moje děti chodí bosé na zahradu meditovat, do ledu i do sněhu. Chodí tam dobrovolně. Se smíchem se vždy vrací. Nožičky se krásně prokrví a následně samy zahřejí.

Užijte si radost se svými dětmi. Probuďte v sobě své vnitřní dítě.