Chutná domácí vanilková zmrzlina se dělá ze smetany, mléka, žloutků, cukru a vanilkových lusků, které se naříznou a vyvaří v mléčnovaječném základu. Zmrzlina má po vajíčkách lehce nažloutlý nádech a cukru je v ní právě tolik, aby sladká chuť nepřebila jemnou chuť a vůni vanilky. „Jenže tohle už většina Čechů zapomněla. Když pak ke mně přijdou, tak se diví, proč naše vanilková není žlutá, když květy vanilky přeci žluté jsou. Ale ty se zmrzlinou nemají nic společného,“ říká vyhlášený zmrzlinář Darek Hrivňák. Jestli chcete dobrou zmrzlinu, té hodně žluté se zkrátka vyhněte. Za svůj jásavý odstín většinou vděčí přidaným barvivům, jako je betakaroten nebo riboflavin.

Bez rostlinných tuků, prosím, ať je krémová!

Poctivá vanilková zmrzlina je drahá záležitost, protože pěstovat a sklízet vanilkové lusky není nic lehkého, a navíc se k nám dováží z velkých dálek, jako je Mexiko, Madagaskar nebo Francouzská Polynésie. Kromě ceny si pak všímejte i toho, jaké tuky zmrzlina obsahuje. Vybírejte si pokud možno takové, které na etiketách bývají označené jako mražený krém smetanový nebo mléčný. To znamená, že neobsahují rostlinné tuky. Ty ve zmrzlině suplují chybějící smetanu a také způsobují, že se vám výrobek bude zdát lehoučký a našlehaný, ale zmrzlina by měla být hutná a krémová a měla by jít hůř od zmrzlinářské lžíce.

Vanilka nad zlato

Spousta výrobců používá výrazně levnější umělé náhražky. V lepším případě je zkombinuje s namletými vanilkovými lusky zbavenými dřeně, v tom horším zmrzlina opravdovou vanilku nikdy nepotkala. „Orientačním vodítkem je cena, ale neplatí to absolutně,“ radí zmrzlinář, u kterého jsme si ověřili, že když se při výrobě použije opravdu celý vanilkový lusk, nejsou už aromata potřeba. Co byste ale opravdu nikdy koupit neměli, je zmrzlina, která má jakkoli namrzlou vaničku. Krystalky ledu na obale svědčí o tom, že se zmrzlina v mrazáku špatně skladuje nebo že už jednou rozmrzla a pak znovu zmrzla. Po otevření pak bývá krystalky pokrytý i její povrch a chuť je úplně pokažená.

Zmrzlina a kalorie

Dobrá zpráva na úvod: Není to tak hrozné! I když se snažíte držet dietu, kopeček zmrzliny si dopřát můžete bez sebemenších výčitek, i u té smetanové byste se měli vejít pod 500 kJ. Vybírejte si ale ty kvalitnější, protože tam výrobce nemusí chybějící chuť dohánět spoustou cukru. Pravá vanilková zmrzlina může dělat problémy jen lidem trpícím zvýšenou hladinou cholesterolu, přece jen obsahuje hodně smetany, máslo a žloutky.