V Evropě trpí intolerancí na laktózu okolo 15 % populace, v afrických a asijských zemích až 90 %. Čím je intolerance způsobená? Především tím, zda je člověk zvyklý na potraviny s laktózou, kde hraje roli také střevní mikrobiom.

Nejde pouze o to, zda za poslední rok jíte laktózové produkty či nikoli. Důvody, proč můžete mít intoleranci na laktózové potraviny, mohou sahat až do vašeho dětství či můžete intoleranci zdědit.

Co to znamená intolerance laktózy

Intolerance laktózy je neschopnost trávicího traktu zpracovat laktózu. Může se jednat pouze u částečnou intoleranci, které si nemusíte ani všimnout.

Důvodem může být nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpena. Lidé, kteří trpí intolerancí na laktózu, mají většinou nízké hladiny tohoto enzymu, což způsobuje špatné či žádné štěpení mléčného cukru ve střevech. Mléčný cukr následně kvasí a způsobuje obtíže s trávením, nadměrnou produkci plynů, bolesti nebo průjmy.

Může se intolerance na laktózu dostavit?

Rozhodně ano. Je možné, že jste celý život netrpěli na žádnou alergii ani intoleranci, ale najednou vám mohou začít určité produkty vadit. Je to tím, že tvorba enzymu a snášenlivost laktózy se neustále mění. Nejvíce tohoto enzymu máme jako děti, kdy naším zdrojem potravy je mateřské mléko. S postupem času může však produkce enzymu na štěpení laktózy klesat.

Typy laktózové intolerance

Existuje několik typů intolerance na laktózu, které se dělí dle důvodu.

• Vrozená

• Primární – je následkem vývoje člověka, jak člověk stárne, může mít sníženou produkci enzymu na štěpení. U tohoto typu mohou dokonce potíže vymizet.

• Sekundární – objevuje se při postižení střevní sliznice nebo při zánětech


Jak poznáte, že máte intoleranci na laktózu?

Příznaky se mohou lišit, každý je individuální, a každému může laktóza způsobovat jiné potíže. Přikládáme nejčastější příznaky, které doprovází laktózovou intoleranci.

• Kručení v břiše

• Bolesti břicha a křeče

• Průjem

• Pocit nafouklého břicha

• Atopický ekzém

• Pálení žáhy

Pokud pociťujete některou z příčin po konzumaci mléčných produktů obsahujících laktózu, zkuste je na nějaký čas omezit a pozorovat, zda je vám lépe a zda problémy ustupují.

Musíte dát sbohem všem mléčným produktům? Jaké je řešení?

Nemusíte se bát. Rozhodně, pokud milujete mléčné produkty a zjistili jste, že trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte vyškrtnout veškeré mléčné produkty ze svých jídelníčků.

Existuje řešení – kupujte si takové produkty, které neobsahují laktózu. Téměř v každém obchodě se setkáte s tvarohy, jogurty a dalšími mléčnými produkty, které jsou zbavené laktózy a jsou vhodné pro všechny, kteří trpí laktózovou intolerancí.

Je také možné, že nemusíte mít plně rozvinutou intoleranci na laktózu a v malém množství vám mléčné produkty nebudou způsobovat žádné problémy. Také spoustu mléčných produktů obsahuje pouze malé množství laktózy, jako jsou například jogurty.

Zdroj

https://www.lekarna.cz/clanek/intolerance-laktozy-pod-lupou/