Vždy si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte v lékárně. I u běžných léků hrozí při špatném užívání zdravotní potíže. Pro děti mladší 16 let vybírejte přednostně přípravky s paracetamolem, případně léky ze skupiny antiflogistik, tedy například ibuprofen.

Pro těhotné ženy je také vhodný paracetamol, krátkodobě ho mohou užívat po celou dobu těhotenství, přičemž krátkodobě se rozumí maximálně tři dny. V posledním trimestru nejsou vhodné léky s kyselinou acetylsalicylovou.

Nemocní po žaludečních vředech (i 20 let po vředové chorobě je třeba brát léky se zvýšeným rizikem krvácivých stavů za rizikové) by měli užívat přípravky s paracetamolem, stejně tak pokud trpí nějakým krvácivým onemocněním. Jedinci s méně závažným onemocněním jater mohou užívat léky s kyselinou acetylsalicylovou, pokud netrpí na zvýšenou krvácivost.

Paracetamol (Panadol, Paralen, Paralax)

Vhodný pro děti

Kdy pomůže

Proti bolesti a horečce. Lze jej užívat při horečce nebo bolesti různého původu – migréně, bolestech hlavy, kloubů a zubů.

Výhody

Nedráždí žaludek, ve snížené denní dávce ho mohou vzít i pacienti užívající léky na ředění krve warfarin (maximálně 4 tablety během 24 hodin).

Nevýhody

Užívání vyšších než doporučených dávek může vést k riziku závažného poškození jater. To se však může vyvinout i při mnohem nižších dávkách, pokud se při užívání pije alkohol nebo při onemocnění jater berou jiné léky nebezpečné pro játra. Pozor také na duplicitu léků obsahujících paracetamol.

Na co si dát pozor

Opatrní by měli být pacienti s těžkou ledvinovou poruchou a jaterními poruchami, zde se doporučuje prodloužení intervalu mezi jednotlivými dávkami na nejméně šest hodin. Kontraindikace nebo velké omezení je namístě u pacientů s alergií na účinnou látku, při těžším onemocnění jater.

Jak užívat

Liší se podle jednotlivých lékových forem, vždycky je potřeba dodržet interval mezi užitím jednotlivých dávek, a to nejméně 4 hodiny, u dětí až 6 hodin.

V jaké formě

Podle množství účinné látky v dané formě je lék určen pro děti od 7 kg (čípková forma), pro děti od 3 měsíců věku (sirupová forma) nebo tablety pro děti od 6 let a dále nejsilnější varianta pro dospělé (tablety i čípky).

Kyselina acetylsalicylová (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal)

Mírná a střední bolest

Kdy pomůže

Pomáhá při mírné a střední intenzitě bolesti různého původu, při chřipkových onemocněních spojených s horečkou. Slouží také jako prevence onemocnění srdce a cév, to ale jen na lékařský předpis.

Výhody

Pomáhá zároveň proti bolesti a horečce, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky.

Nevýhody

Děti do 16 let s horečkou nesmí léky s jejím obsahem užívat, hrozí vznik Reyova syndromu, tedy poškození jater, mozku a jiných orgánů. Omezení je také u těhotných žen a žen chystajících se otěhotnět. Obecně se nedoporučuje ani seniorům.

Na co si dát pozor

Lék lidově řečeno ředí krev, nesmí ho proto užívat lidé trpící krvácivými stavy po chirurgických operacích, ale také ti, co trpí akutní vředovou chorobou žaludku nebo dvanáctníku, nemocní astmatem. U žen v prvním a druhém trimestru a těch, co se teprve chystají otěhotnět, musí být dávka nízká a lék podáván co nejkratší dobu, vždy po poradě s lékařem.

Jak užívat

Obvykle se užívá v jednorázové dávce 500 až 1000 mg, kterou je možné opakovat po 4 až 8 hodinách.

V jaké formě

Pouze ve formě tablet: klasických, ale i šumivých.

Ibuprofen (Ibalgin, Ibumax, Nurofen, Brufen)

Zabere i při větších bolestech, má protizánětlivý účinek.

Kdy pomůže
Při horečnatých stavech a zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích, při migréně cévního původu, bolestech po operaci, bolestech zubů a bolestivé menstruaci. Používá se také při léčbě onemocnění pohybového aparátu.

Výhody
U některých horečnatých onemocnění spojených se záněty je účinnější než paracetamol. Mohou ho užívat i děti (ovšem rodiče si musí pečlivě přečíst příbalový leták).

Nevýhody
Může způsobovat zažívací potíže (bolesti žaludku, pálení žáhy), je proto dobré užívat ho s jídlem či zapíjet mlékem.

Na co si dát pozor
Neměli by jej užívat pacienti, kteří v minulosti měli peptický vřed, zvláště když ho provázelo krvácení a jedná se o seniory. Užívat by ho neměli ani pacienti s léky na ředění krve, pokud prodělali srdeční selhání a těhotné ženy, zejména ve třetím trimestru. Pacienti s poruchou ledvin nebo těžkou poruchou jater by ho měli užívat pouze po poradě s lékařem nebo lékárníkem.

Jak užívat
U kloubních onemocnění se doporučuje dávkování v rozsahu 3–6 tablet denně, u bolestí při menstruaci se podává 400 mg opakovaně po 4–6 hodinách. Jako lék na snížení teploty se podává obvykle 3× denně 400 mg.

V jaké formě
Ve formě klasických tablet, suspenze, rozpustných tablet v ústech nebo čípků (ty jsou jen pro děti).

U neklesajících vysokých teplot je možná krátkodobá kombinace léků s paracetamolem a ibuprofenem. Kombinaci můžete využít například v případě, že teplota ani po čtyřech hodinách od podání léku s paracetamolem neklesne pod 39 stupňů. V tom případě se doporučuje nejméně s tříhodinovým odstupem po paracetamolu užívat lék s ibuprofenem a za další tři hodiny znovu užít paracetamol.

Ovšem pozor, tato kombinace je výjimečná a nelze ji používat často nebo dlouhodobě. Bývá účinná u virových onemocnění, které zejména u malých dětí provázejí vysoké horečky. Popsaný postup se hodí jen pro zcela zdravé jedince (samozřejmě vyjma akutních horečnatých potíží), u dětí se raději poraďte s lékařem či lékárníkem, zda vám kombinaci dvou účinných látek doporučí. U starších dětí a dospělých platí, že pokud teploty neklesnou pod 38 stupňů ani po 72 hodinách, je potřeba obrátit se na lékaře. U malých dětí a seniorů to udělejte už po 24 hodinách. Vyskočí-li horečky ještě výš a po lécích neklesají, s návštěvou lékaře určitě neváhejte.