Bílkoviny jsou pro nás naprosto nezbytné. Nejenže pomáhají při regeneraci po nemoci a zranění, ale také jsou velmi důležité pro růst a udržení svalové hmoty. Pro vyvážený a zdravý jídelníček je dobré kombinovat jak rostlinné tak živočišné proteiny. A kde jich tedy najdeme nejvíc?
1. Vejce
Samotné bílky jsou téměř čisté bílkoviny. Žloutek ovšem poskytuje mnohem více vitamínů, minerálů, antioxidantů a zdravých tuků. Jedno velké vejce (cca 50 g) obsahuje 6,3 g bílkovin.
2. Luštěniny a sója
Luštěniny, jako například čočka nebo fazole, jsou také fantastickým zdrojem bílkoviny, tentokrát ale rostlinné. I přestože jste milovníky masa, je velmi dobré občas do jídelníčku zařadit veganskou stravu, právě díky rostlinným proteinům.
3. Mandle
Ořechy obecně jsou jedním z nejzdravějších a nejhodnotnějších věcí, co nám příroda nadělila. Není určitě radno to s nimi přehánět, ovšem dochucení salátu nebo polévky mandlemi nebo jinými ořechy není nikdy na škodu!
4. Řecký jogurt
Tady se nenechte splést, klasický jogurt se nepočítá! Opravdu je důležité sáhnout po kvalitním řeckém jogurtu, ten totiž obsahuje mnohem větší množství bílkovin. Má krémovou texturu a je zdrojem dalších prospěšných látek, jako vitaminu B12, A, selenu a zinku. 200 g řeckého jogurtu obsahuje cca 20 g proteinu.
5. Ryby
Ryby jsou dalším superfoodem, který je proteiny přímo nadupaný. Lidé, kteří do svého jídelníčku zařazují hodně ryb, mají tendenci mít nižší riziko zdravotních stavů, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Ryby obsahují kromě množství bílkovin také jód, selen a vitamin B12.
6. Krůtí maso
Pokud se snažíte zhubnout, nebo aspoň odlehčit jídelníček, krůtí maso určitě zařaďte do vaší stravy. Krůtí prsa se skládají převážně z bílkovin, mají velmi malé množství tuku a minimum kalorií.
7. Korýši
Pochutnáte si rádi na mořských potvorách, jako jsou krevety, ústřice, škeble nebo mušle? Výborně! Všichni tito živočichové jsou totiž plní bílkovin. Obsahují také řadu zdravých tuků, vitaminů, minerálů, například železa.
Zdroje: