Co je to drunkorexie?

Jednoznačnou definici byste hledali obtížně, ale většina odborníků na poruchy příjmu potravy se shoduje, že se jedná o stav, kdy člověk omezuje jídlo, či chcete-li příjem kalorií, aby mohl následně konzumovat alkohol.

Jako příklad poslouží situace, kdy si dotyčný odpustí večeři před návštěvou baru, protože si je vědom kalorické bomby, která ho čeká v podobě alkoholických nápojů.

Drunkorexie není v tuto chvíli uznanou diagnózou, ale řada expertů, zabývajících se terapií poruch příjmu potravy, s tímhle termínem už nějakou dobu operuje.

Jste v rizikové skupině?

Pokud jste žena do 30 let, pak patříte k nejohroženějším. Podle dostupných záznamů je nejvíce případů mezi vysokoškolskými studentkami. Vzdělané mladé ženy bývají pod největším tlakem, co se týče štíhlé postavy. A protože si nechtějí odpustit tu část studentského života, která se pojí s večírky a oslavami, řeší plánovanou konzumaci alkoholu předchozí kalorickou restrikcí.

Podle mnoha odborníků na závislosti se drunkorexie často vykrystalizuje z anorexie. Může být ale spojena i s bulimií. V takovém případě pak dotyčný před odchodem na party cíleně zvrací. A opomenout nemůžeme ani případy, kdy má konzumace alkoholu nalačno částečně ekonomický důvod. Účinky alkoholu jsou pak logicky výraznější a nastupují rychleji.

S drunkorexií se pojí mnohá zdravotní či sociální rizika. Hrozí otrava alkoholem, stejně jako fakt, že se žena stane například obětí sexuálně orientovaného trestného činu, protože pachatel zneužije jejího podnapilého stavu.

Existuje řešení?

Jako nejúčinnější se jeví správná prevence a informovanost rizikových skupin. Většina odborníků apeluje na to, aby si ženy uvědomily, že není vhodné dávat kontrole váhy přednost před vlastním zdravím.

S ohledem na to, že drunkorexie ohrožuje především mladé ženy, je také třeba brát v potaz, že riziko vzniku závislosti na alkoholu je v mladším věku rozhodně vyšší.

V neposlední řadě by studentky (a samozřejmě nejenom je) rozhodně mohlo zajímat, do jaké míry takové chování vážně ohrožuje správnou činnost mozku. Vede totiž k poruchám koncentrace, ke snížení schopnosti učení a k vážným psychickým problémům (včetně depresí).

Pokud se obáváte, že tenhle článek pojednává z části i o vás, určitě se obraťte na odborníka a vše s ním konzultujte. Včasně podaná pomocná ruka může v mnoha případech znamenat i záchranu života.