Máte ráda hranolky? Takové ty typické fastfoodové?
Já osobně jsem milovník kvalitního jídla. Kvalitní jsou pro mě sezónní a lokální produkty, dobře a kvalitně připravené a skvěle ochucené. Ráda zkouším a objevuji, mám i svá oblíbená jídla. Nevidím nic špatného na domácích dobrých hranolkách s bylinkami a kořením s minimem oleje. Nevyhledávám typické hranolky z fastfoodu, i když věřím, že v některých řetězcích hlídají přepálení olejů na více úrovních, se solí šetřit moc neumí…
Čím je podle vás dané, že jsou celosvětově tak oblíbené, že je milují už děti, že si je nezřídka dopřáváme několikrát týdně?
Já se domnívám, že lidé v této době na všechno hledají snadná a rychlá řešení. Bolí mě hlava? – Vezmu si prášek, co na tom, že mě bolí z toho, že jsem špatně spala a ještě málo doplňovala tekutiny. Stejné je to s hladem. Takový kolotoč, nestíhám, ráno se zaplácnu buchtou, nebo rádoby zdravými sušenkami, oběd nevyvážený, do večeře daleko, cestou miliarda povinností a pochůzek. A já mám teď hlad, teď, ne řešit za hodinu doma, co rychle uvařit. Ve spěchu si u fastfoodového okénka koupit hranolky je snadné a rychlé a dostupné skoro na každé ulici i v malém městě. Přijde mi, že restaurační stravování v naší zemi je založeno na hranolkách s něčím smaženým. I když za posledních 15 let se gastronomie posunula opravdu mílovými kroky dopředu, lidé si stejně rádi zajdou na něco s hranolky, protože si je doma třeba často neudělají. Stačí se podívat na koupaliště, co nejvíce frčí…
Někteří odborníci říkají, že mnozí lidé si na hranolkách vypěstovali závislost. Je to vůbec možné?
Závislost si můžeme vypěstovat na všem - existuje na drogách, alkoholu, práci, okusování nehtů a je to důkaz, že potřebujete externí uvolňovač vaší tenze. Prostě jste se naučili, že když máte nervy, nebo vás někdo naštval, zažene vás to ke spížce. Nebo vám dávali jako odměnu za dobrý výkon čokoládu, nebo vás zvali za vysvědčení na výlet a hranolky byly odměna, když jste si to zasloužili. Ale na rozdíl od drog se k hranolkům nebo čokoládě dostanete legálně a reklamní bannery svítí na každém kroku ve větších městech. Ale pokud se situace zvrtne do závislosti, je zásadní ji řešit.
Mám k dispozici studii, podle níž je přílišná konzumace hranolků (více než 3x týdně) spojována s předčasnou smrtí či depresí. Jaká rizika shledáváte v tomto případě vy?
Kde je korelace, nemusí být kauzalita. Pokud budeme hovořit o rozvoji psychických onemocnění, opravdu naše psychické zdraví ovlivňuje 10 000000000000000000 (10 na 18) buněk našeho střevního mikrobiomu. Mikrobiom je spojen se syntézou serotoninu – hormonu štěstí a protikladem kortizolu - stresového hormonu. Pokud nemáme náš mikrobiom v pořádku, naruší se rovnováha. Proto vždy říkám, že naše střevo je náš druhý mozek a my ovlivníme, čím naše kamarády ve střevě krmíme… Myslíte, že stojí o slané smažené brambory? Mikrobiom potřebuje vlákninu, antioxidanty, zeleninu, kvalitní mléčné výrobky a další kvašené produkty. Občasná konzumace neublíží, pokud nemáte chronické střevní obtíže. Ale je dobré vědět, že například primární karcinogen žaludku je sůl, což hovoří samo o sobě. Jedna velká porce hranolek z fastfoodu může naplnit denní potřebu soli z 60 %, když přidáme nějakou housku s „masem“, máte příjem soli splněnou z malého hambáče za 30 Kč a porce hranolek… Stejně konzumace přepálených fastfoodů, včetně hranolek, může být spojována s vyšším výskytem rakoviny tlustého střeva. A to nehovořím o refluxu žaludku a vysokém krevním tlaku. Každopádně vše je o komplexních návycích - nejen o hranolkách, ale o jídelníčku a životním stylu jako celku…
Kdo by se měl časté konzumaci hranolků vyhýbat především?
Rozhodně děti, lidé s trávicími problémy, chronickými střevními záněty a problémy se žaludkem. Nedoporučila bych je ani těhotným a kojícím maminkám a obecně bych byla opatrná při doporučování i ostatním. Samozřejmě ale na domácích hranolkách v troubě, které jen jemně posprejuji olejem a ochutím domácími bylinkami s minimem soli, nic špatného nevidím.
Máte nějaké tipy na „zdravé" hranolky?
Rozhodně miluji hranolky z celeru, mrkve, petržele, posypané lehce parmezánem, s mými Italskými bylinkami. Určitě doporučuji vyzkoušet i pečené hranolky z batátů. Obecně se hodí vše, co je tvrdší, cuketa se na hranolky za mě moc nehodí, nejsou tak křehké. Naopak luxusní hranolky jsou z řepy, k tomu dip z řeckého jogurtu, tymiánu a lehce do toho jogurtu přidat nastrouhaný balkánský sýr.
Zdroj: časopis Květy, ing. M. Rozinková