Ale ještě než se do samotného receptu pustíme, povězte mi, co vy a houby? Máte je v oblibě, nebo se jim raději vyhýbáte?

Věřte nebo ne, ale houby jsou plné vitamínů a jsou pro nás opravdu zdravou potravinou.

Pojďme si dneska říct něco o žampionech, které jsou i hlavní přísadou dnešního receptu.

Žampiony jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. K přípravě jídel se jich začalo používat začátkem 20. století a od té doby jejich popularita vzrůstá.

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou naopak na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E.

Jsou těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny.

Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. Žampiony jsou též vhodné pro lidi, kteří se snaží shodit pár kil, jelikož jsou syté, a pokud se nesmaží nebo nepřipravují na oleji, mají jen velmi málo kalorií.

Zkuste si připravit houbové těstoviny s kapustičkami

Suroviny

  • 50 g hříbkových těstovin (jiné oblíbené těstoviny)
  • 80 g tofu
  • 40 g rostlinné krémové pomazánky nebo lučiny
  • 60 g růžičkových kapustiček
  • 50 g žampionů
  • 70 g cukety
  • ½ červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 130 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • pepř
  • bylinky

Postup

Těstoviny uvaříme v čisté vodě doměkka.

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém opečeme nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, očištěné a na čtvrtky nakrájené žampiony i kapustičky a nakrájenou cuketu.

Jakmile bude zelenina lehce opečená, zalijeme ji vodou a necháme ji podusit a změknout.

Poté k ní přilijeme mléko, přidáme pomazánku, droždí a nakonec uvařené těstoviny.

Vše spolu necháme prohřát a směs dochutíme solí, česnekem a bylinkami.

Tofu nakrájíme na kostičky, lehce ho opečeme na pánvi ze všech stran nebo jej zapečeme v troubě dokřupava a poté přidáme k těstovinám.

Dobrou chuť!

Zdroj: Youtube

Zdroj:

magazín Kondice 12/2022, www.nahouby.cz, www.myko.cz