Mnoho lidí se domnívá, že váhu člověka ovlivňuje z velké míry genetika. Ale zatímco lidé neustále tloustnou, genetika se za posledních několik tisíc let změnila pouze minimálně. Daleko větší vliv na hubnutí má jídelníček, míra fyzického pohybu a především hormony. Které z nich zásadně ovlivňují, kolik vážíme a jestli se nám případně podaří upravovat hmotnost tak, jak bychom chtěli?
Naše hormony skutečně řídí mnoho mechanismů a dějů v našem organismu a je pro nás tedy velmi důležité, aby všechny hormony byly v rovnováze. V případě, že nám hladina některého z hormonů poklesne, spustí se činnost endokrinních žláz a uvolněné hormony pak putují krevním oběhem tam, kde je jich potřeba, kde splní svoji funkci a spustí tělesné procesy jako je například hlad, tvorba svalů nebo ukládání tuků! A je potřeba si uvědomit, že i naše tuková tkáň je velká endokrinní žláza, která vylučuje při látkové výměně řadu hormonů jako je například Leptin, vysvětluje web Zij-Zdrave.
Hormony, které mají vliv na naši váhu
MUDr. Josef Jonáš uvádí celý seznam hormonů, které jsou odpovědné za to, kolik vážíme.
1. Inzulín
Je to asi nejznámější hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Vyrábějí ho tzv. beta buňky ve slinivce břišní a inzulín se stará o to, aby naše buňky měly správný přísun energie v podobě glukózy. Ale když jíme příliš sladkého (a tučného), doháníme slinivku k nadbytečné produkci inzulinu, kvůli tomu se vyčerpá schopnost jater ukládat přebytečnou energii v podobě zásobního glykogenu a ta se pak dalším metabolizováním dostává do tukové tkáně a mění se na tuk. Což samozřejmě nechcete!
Co pomáhá:
Abyste zredukovala produkci inzulínu, musíte logicky omezit sladké a tučné. Sladká snídaně vám sice dodá rychlou energii, ale vede to taky k tomu, že hladina inzulinu v krvi rychle stoupne a po zbytek dne budete mít chuť na čokoládu, koláče a zmrzliny. Avokádový toast je mnohem lepší (a chutnější) snídaně!
2. Leptin
Hormon leptin produkují tukové buňky. Má přímý vliv na metabolismus a komunikuje s částí mozku, která se nazývá hypotalamus a která reguluje pocity hladu. Právě díky leptinu se cítíme sytí nebo naopak hladoví. Pokud je vaše tělo vůči leptinu rezistentní (ztratilo senzitivitu), máte automaticky větší chuť k jídlu a tendenci jíst častěji.
Co pomáhá:
Leptinová rezistence je poměrně snadno a rychle řešitelná zdravou stravou, pravidelným pohybem a dostatkem spánku (ve spánku hladina leptinu přirozeně stoupá). Omezte hlavně příjem jednoduchých cukrů, jezte pravidelně zdroje omega-3 mastných kyselin.
3. Ghrelin
Take tento hormon je v kontaktu s hypotalamem – zasílá mu signály o tom, že byste měli jíst. Říká se mu také hormon hladu. Pokud máte hladinu ghrelinu srovnanou, přestává do mozku vysílat signály o jídle.
Co pomáhá:
Správnou hladinu ghrelinu vám pomůže udržet, když budete pravidelně (v každém jídle) jíst bílkoviny a také dostatek vlákniny.
4. Kortizol
Tento hormon produkují nadledvinky a říká se mu také hormon stresu. Kortizol může za to, že ve stresových situacích máte návaly nezvladatelného hladu.
Co pomáhá:
Snažte se pravidelně jíst malé svačinky a co možná nejvíce eliminovat stresové situace.
5. Estrogen
Ženský pohlavní hormon produkují vaječníky. Stejně jako jeho nízká, tak i vysoká hladina vede k přibývání na váze.
Co pomáhá:
Strava s vysokým obsahem vlákniny pomůže držet estrogen v optimální výši.
6. Neuropeptid Y
Tento hormon produkuje mozek a je zodpovědný za regulaci chutě k jídlu. Během půstů a diet je jeho hladina velmi vysoká.
Co pomáhá:
Jezte jídla bohatá na bílkoviny a nedržte extrémně dlouhé půsty.
7. Glukagon-like peptid -1 (GLP-1)
Když se ve vašem střevě začnou vstřebávat živiny, v tu chvíli žluč uvolní hormon GLP-1. Ten pomáhá především udržovat správnou hladinu cukru v krvi a kromě toho je zodpovědný za pocit sytosti. Když tělo produkuje málo tohoto hormonu, jste častěji hladová.
Co pomáhá:
Jezte jídla s vysokým podílem kvalitních bílkovin, jako jsou ryby, jogurty a mléčné výrobky, která podporují produkci GLP-1.
8. Cholecystokinin (CCK)
Tento hormon je vylučován buňkami tenkého střeva ve chvíli, kdy tělo přijímá tuky nebo bílkoviny. CCK informuje nervový systém o nasycení. Laicky řečeno platí, že čím vyšší hladinu tohoto hormonu tělo má, tím se cítí nasycené a plné po delší dobu.
Co pomáhá:
Především jezte hodně bílkovin a také zdravé rostlinné tuky.
9. Peptid YY (PYY)
Tento hormon se tvoří ve střevech. Předává mozku zprávu, že člověk je již sytý. Pokud chcete zhubnout, je velmi důležitý – snižuje chuť k jídlu zpomalením vyprazdňování žaludku.
Co pomáhá:
Produkci PYY zlepší strava s nízkým obsahem sacharidů, hodně bílkovin a vlákniny.
Zdroj:mudr-josef-jonas, Zij-Zdrave