Hormony mají mnohem větší vliv, než si většina z nás připouští. Nemají přitom vliv pouze na zdraví jako takové, fungování vnitřních orgánů nebo psychické rozpoložení, ale významně ovlivňují také vzhled, kvalitu pokožky, vlasů a nehtů nebo postavu. Pokud je jejich rovnováha narušena, může to zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny a chronických onemocnění.

Zdroj: Youtube

Typy hormonů a jejich vliv na naše tělo

Hormony jsou biochemikálie, které podporují tělesný růst a vývoj, libido, rozmnožování, metabolismus a náladu.

Samotné narušení hormonální rovnováhy může vést ke zdravotním problémům, nadměrné únavě, přibývání na váze, výkyvům chuti k jídlu, k zažívacím problémům, u dospělých k výskytu akné, nadměrnému růstu ochlupení po celém těle, nočnímu pocení či změnám nálad.

Hormonů v našem těle je celá řada, pojďme se podívat na ty nejdůležitější a zároveň si ve stručnosti představit jejich funkce:

Testosteron – má vliv na mozek, libido, svalovou hmotu, kvalitu krve, kvalitu erekce.
Estrogen – ovlivňují růst, zrychlují metabolismus, tedy i spalování tuků, snižují řídnutí kostí, ovlivňují i růst kostní hmoty, přispívá ke zdravé pleti.
Růstový hormon – produkován v mozku (hypofýzou) – když se uvolní, stimuluje játra a ty produkují inzulin podobný růstový faktor1. To zapříčiní růst a opravu kostí a tělesných tkání, včetně svalů, kůže, orgánů, atd.
Oxytocin – hormon lásky, sociálního života a důvěry.
Kortizol – hormon produkovaný kůrou nadledvin – zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích (stres, choroba, velká tělesná námaha).
Leptin – se tvoří v tukových buňkách v tukové tkáni – hlavní funkcí je adaptace organismu na hladovění, reguluje příjem a výdej energie.
Hormony štítné žlázy – podporují metabolismus a udržují naší štíhlost.

Potraviny pro hormonální rovnováhu

Aby vaše tělo zůstalo v rovnováze, odborníci doporučují následující potraviny:

Brokolice

Brokolice a další brukvovitá zelenina (květák, růžičková kapusta, zelí) obsahují velké množství fytonutrientů, které pomáhají odbourávat škodlivý a silný metabolit estrogenu, který způsobuje růst nádorů – zejména v buňkách prsu. Vědci prokázali, že indol-3karbinol, který je rovněž obsažen v brokolici, zastavuje růst buněk rakoviny prsu a také pomáhá předcházet jejich šíření.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou plná lignanů - fytoestrogenních sloučenin, které prokazatelně pomáhají chránit naše tělo před některými druhy rakoviny (zejména rakovinou prsu, prostaty a tlustého střeva).

Dávkování: Přidání 2 až 3 polévkových lžic lněných semínek denně do salátů, ovesných vloček nebo jiných jídel může snížit riziko vzniku rakoviny a také zajistit přísun vlákniny a esenciálních mastných kyselin.

Avokádo

Avokádo je bohaté na beta-sitosterol - přírodní látku, která výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tyto přírodní látky pomáhají vyrovnávat hladinu stresového hormonu kortizolu, čímž se může obnovit i hladina hormonu produkovaného nadledvinami.

Dávkování: Ideální je čtvrtina avokáda v jedné porci.

Extra panenský olivový olej

Mononenasycené tuky obsažené v olivovém oleji podporují uvolňování hormonu leptinu - hormonu potlačujícího chuť k jídlu. Olivový olej zlepšuje citlivost organismu na inzulín.

Dávkování: Vyhněte se průmyslovým tukům, jako je margarín, a začněte při přípravě jídla používat olivový olej.

Jablka

Jablka obsahují kvercetin, flavonoidy a přírodní antihistaminikum. Studie zjistila, že jedno jablko denně snižuje riziko chronických onemocnění spojených se stárnutím, včetně osteoporózy, srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

Dávka: Jedno jablko denně.

Skořice

Skořice podporuje svalové a jaterní buňky v rychlejší a lepší reakci na inzulin. Dobrá reakce buněk na inzulín znamená lepší rovnováhu hladiny cukru v krvi.

Dávkování: Přidávejte skořici do horkých nápojů nebo jídla co nejčastěji. Pouhá půlka čajové lžičky denně po dobu 30 dnů může výrazně zlepšit buněčnou odezvu na inzulin.

Pohanka

Pohanka je vynikající alternativou pšenice – jedné z nejvíce alergizujících potravin. Pohanka se skládá z bezlepkových obilovin, které jsou dobrou volbou pro lidi trpící celiakií nebo jinými potravinovými alergiemi. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému glykemickému indexu uvolňuje pohanka z těla méně inzulinu než rýže, pšenice nebo kukuřice.

Zdroj: Zdravie, Studie1, Studie2, Studie3, Studie4