Hlíva je houba velice odolná, proto ji v lesích můžete najít od konce léta až do zimy! Pátrejte po vějířovité hlavě v barvách od bělavé po šedou až šedohnědou. Nejčastěji roste na živých nebo odumřelých kmenech buků, topolů, bříz a dalších listnatých stromů. Pokud bude zima mírná, pak se dá zpravidla najít ještě na jaře.

Zdroj: Youtube

Odkud tahle jedlá dřevokazná houba dostala své druhové jméno? Mohou za to její klobouky, které nejen tvarem, ale i barvou ústřice připomínají. Pokud vám mořské plody nechutnají, nemusíte se bát. S hlívou mají společný pouze název, chuťově se zcela liší. Hlíva je chuťově nasládlá, a proto se hojně používá do asijských receptů. Sluší ale i české kuchyni.

Proč si ji dát? Je to jedna z mála hub, které obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Její konzumace, a to v jakékoli podobě, posiluje imunitu. Zejména proto se na podzim a v zimě přidává nejen do polévek, rizot, masitých i bezmasých jídel, ale také se suší, zavařuje nebo konzumuje v podobě doplňků stravy.

Kromě toho, že hlíva podporuje imunitu, má i antioxidační účinky, snižuje krevní tlak a cholesterol, zvyšuje počet červených krvinek, má antibakteriální účinky, a některé lékařské studie dokonce pojednávají o pozitivních účincích při léčbě rakoviny. Náš tip: Chtěli byste si hlívu vypěstovat doma? Za nějakých 200 korun seženete substrát, který vám vyplodí až 6 kilo hub!

Recepty z hlívy ústřičné:

Nakládaná hlíva

Suroviny na nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 50g cukru
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce hořčičného semínka

Suroviny na nakládání: Hlíva, cibule, kořenová zelenina dle chuti, kopr

Suroviny na nálev smíchejte, povařte asi pět minut, sceďte a dejte stranou. Hlívu omyjte, nakrájejte a vařte asi půl hodiny ve vroucí vodě. Zatímco se bude houba vařit, nakrájejte si kořenovou zeleninu, cibuli a kopr. Poté hlívu sceďte a propláchněte studenou vodou. Umyté zavařovací sklenice plňte hlívou, zeleninou a koprem, zalívejte nálevem tak, aby byl obsah vždy ponořen pod nálevem. Sklenice pečlivě uzavřete, ponořte do vody a sterilujte při 100 stupních zhruba půl hodiny.

Hlíva jako hlavní chod nebo příloha

  • 1 lžíce másla
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 3 lžíce zakysané smetany

Hlívu očistěte, umyjte a nakrájejte na větší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby a asi pět minut restujte. Poté přisypejte cibuli a prolisovaný česnek a opět pět minut opékejte. Směs osolte a opepřete dle chuti, přilijte bílé víno a znovu zhruba 3 minuty restujte. Nakonec ke směsi přimíchejte zakysanou smetanu a podávejte. Hodí se jako příloha k masu nebo směs k topinkám či jinému pečivu. Náš tip: Vylepšete jídlo svazkem čerstvě nasekané petrželky nebo koriandrem!

Zdroje:

Kondice 11/2019

https://www.healthline.com/nutrition/oyster-mushroom-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230384/