Histaminová intolerance a populace
Podle nejnovějších průzkumů trpí histaminovou intolerancí přibližně 3 % populace. Nejčastější faktory, které spouštějí histaminovou intoleranci, jsou syndrom propustného střeva, Crohnova choroba a celiakie. Dále může k histaminové intoleranci přispět konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání léků.
Nejčastější příznaky
Nejčastěji se lidé potýkají s problémy při konzumaci fermentovaných potravin. Histaminová intolerance se následně projevuje ekzémy, vyrážkou nebo bolestí hlavy.
Potraviny, které jsou bohaté na histamin:
- červené víno
- uzeniny
- rajčata
- čokoláda
- ananas
- citrusové plody
- jahody
- ořechy
- luštěniny
- mořské plody
Tyto potraviny podporují tvorbu histaminu. Není však vždy potřeba je úplně vyřadit z jídelníčku. Nejprve je důležité zjistit, zda člověk opravdu trpí na histaminovou intoleranci. Pro zdravého jedince je histamin důležitý a není potřeba nijak vyřazovat výše zmíněné potraviny.
Mnohdy je složité odhalit, která potravina člověku způsobuje výše zmíněné příznaky a která stojí za histaminovou intolerancí.
Další příznaky doprovázející intoleranci na histamin:
- bolesti hlavy, migrény a mozková mlha
- únava
- kožní problémy
- zažívací potíže
- problémy s menstruačním cyklem
- nevolnosti a zvracení
- svědění pokožky
- nízký krevní tlak
Pro zjištění, zda opravdu trpíte histaminovou intolerancí, existují krevní testy, které intoleranci objeví. Můžete také zkusit sníst fermentovanou potravinu nebo jakoukoli potravinu bohatou na histamin a sledovat, zda se váš stav zhorší.
Zdroj:
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/histaminova-intolerance/