Histaminová intolerance a populace

Podle nejnovějších průzkumů trpí histaminovou intolerancí přibližně 3 % populace. Nejčastější faktory, které spouštějí histaminovou intoleranci, jsou syndrom propustného střeva, Crohnova choroba a celiakie. Dále může k histaminové intoleranci přispět konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání léků.

Nejčastější příznaky

Nejčastěji se lidé potýkají s problémy při konzumaci fermentovaných potravin. Histaminová intolerance se následně projevuje ekzémy, vyrážkou nebo bolestí hlavy.

Potraviny, které jsou bohaté na histamin:

  • červené víno
  • uzeniny
  • rajčata
  • čokoláda
  • ananas
  • citrusové plody
  • jahody
  • ořechy
  • luštěniny
  • mořské plody

Tyto potraviny podporují tvorbu histaminu. Není však vždy potřeba je úplně vyřadit z jídelníčku. Nejprve je důležité zjistit, zda člověk opravdu trpí na histaminovou intoleranci. Pro zdravého jedince je histamin důležitý a není potřeba nijak vyřazovat výše zmíněné potraviny.

Mnohdy je složité odhalit, která potravina člověku způsobuje výše zmíněné příznaky a která stojí za histaminovou intolerancí.

Další příznaky doprovázející intoleranci na histamin:

  • bolesti hlavy, migrény a mozková mlha
  • únava
  • kožní problémy
  • zažívací potíže
  • problémy s menstruačním cyklem
  • nevolnosti a zvracení
  • svědění pokožky
  • nízký krevní tlak

Pro zjištění, zda opravdu trpíte histaminovou intolerancí, existují krevní testy, které intoleranci objeví. Můžete také zkusit sníst fermentovanou potravinu nebo jakoukoli potravinu bohatou na histamin a sledovat, zda se váš stav zhorší.

Zdroj:
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/histaminova-intolerance/