Histaminová dieta. Podívejte se na přehled potravin a příklad jídelníčku

V dnešní době pokročilých diagnostických možností se relativně snadno zjistí mnoho běžných známých onemocnění jako vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, zvýšená hladina cholesterolu apod. I následná léčba může být relativně snadná. Obtížnější situace nastává, když člověka dlouhodobě trápí nespecifické obtíže, které se objevují u mnoha jiných onemocnění.
Histaminová intolerance byla dosud méně známým pojmem než alergie. Ačkoli mají několik společných rysů, původ obou je rozdílný. V případě alergie se jedná o přecitlivělost zprostředkovanou imunitním systémem, v případě intolerance jde o sníženou schopnost organismu zpracovat danou potravinu.
Potravinová intolerance je v dospělosti častější příčinou nesnášenlivosti potravin než alergie.
Příčiny histaminové intolerance
Histaminová intolerance- zkratka (HIT), nejčastěji vzniká, pokud nedochází k včasnému a dostatečnému odbourávání histaminu, což vede k jeho hromadění v těle. Odbourávání histaminu má na starost enzym diaminoxydáza, zkráceně DAO.
Výskyt HIT může způsobit také:
- Nadměrný stres
- Častá konzumace potravin s vyšším obsahem histaminu
- Mohou ji způsobit určité léky
- Toxické prostředí
- Zánětlivá onemocnění střev jako např. Crohnova choroba
- Intolerance lepku, laktózy
- Dlouhodobá léčba antidepresivy, antibiotiky, antirevmatiky aj.
Pokud se objeví HIT jako sekundární projev některého z onemocnění vyžadujících léčbu výše zmíněnými léky, je šance, že po ukončení léčby, postupně odezní. Pokud se objeví v návaznosti na zánětlivé onemocnění střev, pak je šance mnohonásobně nižší.
Příznaky naznačující možnou histaminovou intoleranci
Diagnóza HIT je velmi složitá, protože pacienta často trápí příznaky, které si málokdo s HIT spojí. Dalším problémem je to, že se symptomy neobjeví vždy hned po konzumaci daných potravin, ale s větším časovým odstupem a následně už si málokdo tyto symptomy dá do souvislosti s tím, co za daný týden jedl.
Mezi nejčastější příznaky patří:
- Dechové obtíže: kýchání, kašlání, astma bronchiale, projevy chronické rýmy
- Zažívací obtíže: nadýmání, průjmy, křeče v oblasti břicha, nechutenství, zvracení, bolesti břicha, zácpa
- Kožní obtíže: kopřivka, svědění kůže, suchá kůže, pocit pnoucí kůže
- Srdeční obtíže: zrychlený tep- tachykardie, výkyvy krevního tlaku, pocit bušení srdce, apod.
- Časté bolesti hlavy, poruchy spánku
- Otoky: otoky víček, nohou a rukou, zadržování vody v těle
Seznam potravin, kterým se vyhněte
Přirozeně se vyskytující histamin v potravinách ve zvýšeném množství:
- ryby: sardinky, ančovičky, tuňák, sleď, makrela
- sýry: ementál, gouda, camembert, čedar, …, zrající sýry francouzského typu
- uzené maso: šunky, salámy, slanina aj.
- kyselé zelí
- lilek, špenát, protlak, kečup
- alkohol: zejména šampaňské, méně červené víno a pivo
- sójová omáčka, tofu
Uvolňovače histaminu ve stravě:
- rostlinného původu - ananas, banány, citrusy, jahody, kiwi, ořechy, oříšky, luštěniny, špenát, kakao, čokoláda, koření, ...
- živočišného původu - ryby , korýši, vepřové maso, vaječný bílek
- aditiva – barviva, konzervační látky, stabilizátory, příchutě
Bakterie a kvasinky přispívající k tvorbě histaminu:
- potraviny s obsahem životaschopných kvasnic - čerstvé málo propečené pečivo, kynutá těsta
Eliminační nízkohistaminová dieta
Lék na histaminovou intoleranci jako takový neexistuje, základem „léčby“ je tak dodržování diety, kdy se člověk vyhýbá ve stravě všem potravinám, které vyšší množství histaminu obsahuje a také konzumuje zásadně čerstvé potraviny, které mají méně histaminu, než potraviny konzervované a jinak dlouhodobě uchovávané.
Povolené potraviny:
Mléko a mléčné výrobky: obyčejné mléko, smetana (na vaření, na šlehání), čerstvý sýr (jako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenice neuzená).
Maso a jiné živočišné produkty: čerstvá vejce, červené maso, drůbež a ryby = jedině čerstvé.
Zelenina: hlávkový salát, květák, brokolice, čekanka, okurka, mrkev, celer, česnek, cibule, chřest, ředkvička, červená řepa, zelí, kapusta, kukuřice, paprika, pórek, cuketa, salátová okurka, zelená fazolka, houby.
Ovoce: jablka, hrušky, banán, meloun, hrozny, mango, fíky, reveň, broskve, ostružiny, borůvky, rybíz.
Pečivo: chléb bez kvasnic – irský chléb.
Tuky a oleje: čisté máslo, čistý rostlinný olej, vepřové sádlo.
Bylinky a koření: pažitka, petrželka, bazalka, šalvěj, kurkuma.
Sladkosti: cukr, med, javorový sirup, melasa, domácí koláče, neochucené cereálie, ovesné vločky.
Nealkoholické nápoje: voda, přírodní nesycená minerální í voda, přírodní ovocné a zeleninové šťávy z povolených surovin.
Alkoholické nápoje: jedině vodka, gin, bílý rum = v malém množství.
A pár dobrách rad na závěr. Upřednostňujte čerstvé potraviny. Stravu si připravujte hlavně doma. Potraviny nenechávejte dlouho mimo chladničku. Vyhýbejte se konzervantům a hotovým potravinám. Nejezte potraviny, které v procesu zrání a skladování podléhají biochemickým a mikrobiálním změnám.
Ukázka zdravého jídelníčku
Skladba jídelníčku vychází z doporučených potravin uvedených v eliminační fázi diety.
1. den
Snídaně: Pohankové vločky s čerstvě pasterizovaným mlékem, jablkem, skořicí a dýňovým máslem
Oběd: Čerstvě chycený pstruh pečený s bylinkami, s restovanou cuketou, quinoa
Večeře: Salátové listy s pečenou růžičkovou kapustou, jarní cibulkou, bramborami pečenými ve slupce a tahini pastou
Ukázka zdravého jídelníčku při HI
Skladba jídelníčku vychází z doporučených potravin uvedených v eliminační fázi diety.
2. den
Snídaně: Pohankové vločky s čerstvě pasterizovaným mlékem, jablkem, skořicí a dýňovým máslem
Oběd: Čerstvě chycený pstruh pečený s bylinkami, s restovanou cuketou, quinoa
Večeře: Salátové listy s pečenou růžičkovou kapustou, jarní cibulkou, bramborami pečenými ve slupce a tahini pastou
Ukázka zdravého jídelníčku při HI
Skladba jídelníčku vychází z doporučených potravin uvedených v eliminační fázi diety.
3. den
Snídaně: Pohankové vločky s čerstvě pasterizovaným mlékem, jablkem, skořicí a dýňovým máslem
Oběd: Čerstvě chycený pstruh pečený s bylinkami, s restovanou cuketou, quinoa
Večeře: Salátové listy s pečenou růžičkovou kapustou, jarní cibulkou, bramborami pečenými ve slupce a tahini pastou
Pro podrobná seznam povolených a zakázený seznam potravin se můžete podívat zde.
Zdroj: infopacient,skolenivprvnipomoci, alergomed