Zázračná houba jménem kombucha

Na tu potřebujete sladký černý čaj, do kterého přidáte mateční nebo také manchurskou houbu i s jejím nálevem (koupíte na internetu). Houba vypadá jako slizký koláček. Cukru v čajovém nálevu se nemusíte bát, protože kvasinky ho pro svoji práci plně využijí. Základem dobré kombuchy je včas přemístit nálev do lednice v okamžiku, kdy je kombucha tak akorát sladká a zároveň dostatečně kyselá díky kyselině octové, která v ní v průběhu kvašení vzniká. Kombucha je výborná pro naši imunitu, přispívá k detoxikaci organismu a podporuje střevní mikroflóru. Recept naleznete na blogu zkvašeno.cz.

SCOBY jako bonbóny

Z mateční kombuchové houby si můžete vyrobit zdravější alternativu gumových medvídků. Podle knihy Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture není jejich výroba nijak náročná. Jakmile je váš SCOBY asi 2,5 cm tlustý, odeberte ho a rozkrájejte na kousky o velikosti sousta. Tyto kousky pak promíchejte ve středně velkém kastrolu s zhruba stejným množstvím cukru. Vzniklou směs přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Kousky SCOBY pak za stálého míchání provářejte asi 15 min. Pak kastrůlek z plotny odstavte a nechte vystydnout. Z cukerného sirupu vylovte kousky, nechte okapat a vysušte v sušičce nebo v troubě asi na 65 stupňů. Může to trvat 2–3 hodiny. Dejte pozor, aby vám hmota neztvrdla. Konzistencí i chutí by měla připomínat gumové medvídky. Hotové bonbony přesypte do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby.

SCOBY jako náplast

Ze SCOBYho si můžete připravit i tzv. „živou náplast“ tak, že ze slabého plátku mateční houby odstřihnete kousek, který vám tak akorát zakryje odřenou nebo poraněnou část kůže. Kousek houby přiložte na pokožku a lehce roztáhněte do strany. Kombucha ke kůži hezky přilne, tak, že nebude skoro vidět. Vznikne tak prodyšný SCOBY stroupek, který zraněné místo překryje a zároveň umožní přístup vzduchu, díky čemuž se rychleji zhojí.

Zdroj: Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture