Co jsou sacharidy a jak je dělíme

Sacharidy spolu s tuky pro nás představují hlavní zdroj energie. Dělíme je na tři základní skupiny – monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Monosacharidy jsou jednoduché cukry – například glukóza nebo fruktóza. Naše tělo je velmi rychle tráví a míváme po nich brzy hlad. Na rozdíl od polysacharidů, které tvoří útvary s více než 10 sacharidovými jednotkami. Jedná se například o škroby. Trávení tohoto typu sacharidů trvá vůbec nejdéle, to znamená, že nás i zasytí na dlouhou dobu.

Kolik % sacharidů denně bychom měli konzumovat?

Asi je každému jasné, že v případě doporučeného denního příjmu sacharidů se bude jednat o zcela individuální záležitost. Odvíjí se od několika faktorů – především od toho, jak vypadá váš energetický výdej, životní styl a váš zdravotní stav vůbec. Doporučené množství sacharidů se většinou uvádí v procentech z celkového příjmu energie nebo v gramech na kilogram celkové tělesné hmotnosti. Podle většiny výživových studií by měl člověk přijímat 45–65% energie právě ze sacharidů. Člověk se sedavým zaměstnáním by tedy měl celkem přijmout přibližně 2000 kalorií, z toho by tedy mělo být 225–325 g sacharidů. Samozřejmě se ale bavíme o typovém příkladu. Pokud se někdo potýká s nějakým onemocněním, je potřeba k tomu vždy přihlédnout.

Jaké zdroje sacharidů upřednostnit?

Většina sacharidů, které přijímáme, by měla patřit do skupiny složitých sacharidů, tedy škrobů, a to v nejméně zpracované podobě. Čím více jsou sacharidy zpracovány, tím více ztrácejí prospěšné látky, jako jsou minerální látky a vláknina. To způsobuje menší pocit zasycení. Sacharidy nejlépe přijímejte v podobě celozrnných obilovin. Do jídelníčku zařaďte celozrnné varianty rýže, těstovin nebo pečiva, luštětiny, quinou nebo pohanku. A samozřejmě brambory nebo zeleninu. Snažte se vyhýbat jednoduchým cukrům, jako jsou například sladké nápoje. Ty nám nezajistí nic jiného, než rychlý přísun energie, rozhodně nás ale nezasytí. Jinak tomu může být ovšem u sportovců, kteří naopak takový rychlý přísun energie také potřebují.

Nízkosacharidová strava – ano či ne?

Poslední dobou se do popředí dostávají názory obhajující nízkosacharidové stravování. Zdá se, že sacharidy jsou v naší stravě zastoupeny spíše z kulturních zvyklosti. Někomu tento způsob stravování může vyhovovat. V případě keto diety je příjem cukrů omezen například pouze na 50 g/ den. Snížený přísun cukrů ve stravě může pomoci lidem s onemocněním cukrovky 2.typu. Každopádně razantní omezení cukru ve stravě vyžaduje dlouhodobější přípravu. Nelze to provést jen tak ze dne na den.

Obecně vám složité sacharidy ve stravě nijak neuškodí. Důležité je ale hlídat si svůj celkový energetický příjem a výdej a soustřeďte se na zdroje sacharidů.

Zdroje:

https://aktin.cz/

https://fitnessrevolution.cz/

https://cukrfree.cz/