Na podzim, kdy začíná období chřipek, se snažte, aby strava obsahovala dostatek vitaminů. „Pro tělo je výhodnější vitaminy načerpat ze sezonního ovoce a zeleniny než z multivitaminů a doplňků stravy,“ radí poradkyně pro výživu a pohyb Markéta Chýňavová.

Jablka, hrušky, švestky, mrkev, celer, petržel, zelí, červená řepa, dýně, cuketa – to všechno na podzim dozrává. Pro prevenci nemocí je důležitý především vitamin C – najdete ho v kysaném zelí, citronu, šípku nebo rakytníku. Vitamin E, mocný antioxidant, zase najdete v pšeničných klíčcích nebo v olejích lisovaných za studena. Ve zdravé výživě si také kupte lněný olej, bohatý na omega-3 mastné kyseliny, a dopřejte si klidně 2 lžíce denně (přidávejte do salátů nebo polévek při servírování). Právě teď mají přednost jídla, která vás zahřejí – pečená zelenina, husté polévky nebo silné vývary. „Dvakrát týdně zařaďte ryby a třikrát libové maso,“ doporučuje Markéta Chýňavová.

POKUD CHCETE HUBNOUT

Vyhněte se sacharidům v odpoledních a večerních hodinách. „Určitě si odpoledne nedávejte sladké svačinky s ‚latéčkem‘ a večer vynechte nebo alespoň omezte sacharidové přílohy,“ radí Chýňavová. Sacharidy vyhledávejte komplexní – ideální jsou celozrnné, tedy co nejméně průmyslově zpracované obiloviny. Ty si dopřávejte k snídani v podobě kaše či žitného chleba s pomazánkou. A jako přílohu k obědu zvolte celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny, luštěniny, vařené brambory či kořenovou zeleninu.

K dopolední svačině sáhněte po knäckebrotu nebo domácím méně sladkém moučníku. Když vás honí mlsná, je výhodné mít po ruce oříšková másla.

Nezapomínejte ani na bílkoviny. Vejce, maso, zakysané mléčné výrobky, ryby, luštěniny by měly tvořit 15 % denního energetického příjmu. Jsou důležité pro obnovu a regeneraci svalů a také pro náš imunitní systém. Pro organismus je výhodné zařadit bílkoviny do každého jídla, alespoň v množství 20 g. Tělo je takto dokáže lépe využít než při jednorázovém příjmu.

POZOR NA ZKRATKY, NEFUNGUJÍ

Zázračným hubnoucím přípravkům a instantním jídlům v prášku, které slibují rychlé výsledky, nevěřte. „Řešením není najednou se vzdát všeho, co má člověk rád, a měsíc nebo dva trpět s tím, že teď hubnu a pak budu mít zase klid. Možná zhubnete, ale kila se po návratu k původním stravovacím návykům vrátí a k tomu pár dalších navrch,“ varuje Markéta Chýňavová. Místo toho doporučuje postupné nahrazování nezdravých jídel zdravějšími, naučit si jídla vhodně sestavit a zjistit, co vám vyhovuje a chutná. „Výhodou je, že postupně se mění i ty chuťové preference, takže pochutiny, na kterých jste dříve ulítávali, vás časem nechají v klidu,“ říká Chýňavová. Když k tomu navíc přidáte pohyb, zvýšíte svůj bazální metabolismus a ještě si zlepšíte náladu.

VYHNĚTE SE UŽDIBOVÁNÍ

Málokdy si uvědomujeme, co všechno během dne sníme. Různé ochutnávání a uždibování mimo hlavní jídla narušuje naše trávení. „Doporučuji minimálně dvou-, maximálně čtyřhodinový rozestup mezi jídly, kdy dáte tělu šanci vytrávit. Než člověk dá něco do pusy, je dobré se zamyslet a zjistit, jestli ho žene opravdový hlad nebo jen chuť. Často jíme úplně bezmyšlenkovitě,“ radí výživová poradkyně. Jaké jídlo má na podzim nejraději? „Zeleninové nebo masové vývary vařené v pomalém hrnci. Dávám si je k obědu a doma je máme často k večeři. Dodávají nám energii, zasytí a jsou výborné na posílení imunity. Navíc s tím není skoro žádná práce. Hrnec zapnu většinou přes noc (kvalitní slepičí nebo hovězí maso, hodně zeleniny, polévkové koření). Ráno ho přecedím a nechám vystydnout. Večer ho už jen doladím.“

Zdroj:
magazín Kondice