Dochází vám energie? Zapomeňte na kávu, tento nápoj je 10x účinnější

Co je to mačča?
Pojem mačča (anglicky matcha) určitě neslyšíte poprvé. Tento výrazný zelený prášek je vlastně typ zeleného čaje, který se připravuje z mladých lístků. Čaj mačča je typický svou přípravou – čajové lístky se pomelou na velmi jemný prášek. Tento prášek se následně při přípravě nápoje rozmíchá a našlehá na hustou pěnu. Konzumují se tak samotné čajové lístky. Právě proto jsou účinky mačči mnohonásobně vyšší než u klasického vývaru ze zeleného čaje. Díky tomuto speciálnímu postupu při výrobě jsou v nápoji zachovány prospěšné látky, které by se při louhování jinak vytratily. Mačča je známý především pro své povzbuzující účinky a vysoký obsah antioxidantů.
Jedinečné účinky mačči
Co konkrétně nám pití mačči přinese? Právě díky nadrcení zelených lístků si zachovává vysoký podíl antioxidantů a aminokyselin a vaše tělo je tak může využít na maximum. Obsahuje také vitaminy A, C, E, vlákninu, ale také látky, jako jsou katechiny a polyfenoly. A právě tyto látky chrání naše tělo před poškozováním buněk a brání propuknutí rakoviny tím, že ničí rakovinotvorné buňky. Pravý čaj mačča také pomáhá udržet normální krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Nejznámějším přínosem čaje jsou ale jeho povzbuzující účinky. Obsahuje totiž kofein a L-tanin. Příjem obou těchto látek má za následek zvýšení energie. Mačču tedy můžete užívat jako takový přírodní a zdravý energetický nápoj, který zvyšuje fyzickou výkonnost a zrychluje metabolismus o 30–40 %. Navíc zvyšuje koncentraci a zlepšuje paměť. Jeho popíjení je tedy vhodné například při zkouškovém období nebo v období pracovního vypětí. (KOLOFIKOVÁ, Kateřina. Stanovení nutričních a biologicky aktivních látek v Matcha čajích. 2018.)
Káva nebo mačča?
Mačča je velmi často přirovnávána k účinkům kávy, a to oprávněně. Oba nápoje totiž obsahují kofein, což má za následek zvýšení energie. Oba drinky vás jednoduše nakopnou, protože obsahují velmi podobný podíl kofeinu. Rozdíl je ale především v nástupu účinku a jeho délce trvání. Povzbuzující účinky kávy pociťujeme zpravidla obratem, má rychlejší nástup, ale také rychleji odezní. Naopak povzbuzující účinky mačči se uvolňují postupně po dobu 3–6 hodin. Působí vyrovnaně a delší dobu, je tedy lepší pro dlouhodobé soustředění, a to především látce L-tanin.
Jak si čaj připravit?
Mačču si připravíte doma velmi jednoduše. Do připraveného šálku nasypte zelený prášek – pro 0,5–0,7 deci stačí čtvrtina malé čajové lžičky. Prášek se zalije horkou vodou o teplotě 70–80 °C a pak se nápoj vyšlehá metličkou do husté pěny. Hotový čaj se může ihned po zchladnutí konzumovat. Pro lahodnější chuť si do čaje můžete přidat i trochu medu.
Zdroje:
- https://www.shamind.cz/o-produktech/matcha/?
- https://www.matchatea.cz/
- https://www.blendea.cz/matcha/
- KOLOFIKOVÁ, Kateřina. Stanovení nutričních a biologicky aktivních látek v Matcha čajích. 2018.