Neznám gurmána, který by nemiloval dýni. Kromě toho, že se dá v kuchyni využít na milion způsobů, má dýně (nebo také tykev) i řadu skvělých zdravotních účinků. Podle této studie se v mnoha zemích používá jako lék pro své protizánětlivé, antioxidační, antivirové a antidiabetické vlastnosti. Výzkum ukázal, že dýňová semena a dužina jsou významným zdrojem bílkovin, karotenoidů, antioxidantů a jsou nízkokalorické. Díky velkému množství beta karotenů, které tělo přeměňuje na vitamín A, může pravidelná konzumace dýně snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny nebo chránit před srdečními chorobami. Dýně jsou také fantastickým zdrojem vlákniny, která nás jednak dobře zasytí, jednak pročistí střeva a působí proti zácpě – spousta vlákniny se ukrývá ve slupce, proto dýni neloupejte. Kromě toho tahle oranžová plodina obsahuje spoustu minerálů jako třeba železo, hořčík nebo fosfor. Vyzkoušejte následující jednoduché recepty, které jsou nabité živinami, a uvidíte, že si pochutnáte.

Zdroj: Youtube

Pečené dýňové rizoto

Tohle jednoduché dýňové jídlo se míchá jen na začátku. Poté už se samo pomalu peče v troubě, takže vy si můžete třeba vychutnat čaj a těšit se na porci horkého, sytého a krémového rizota, které je ideálním pokrmem pro chladné zimní večery.

Suroviny

• 20 g másla

• 2 nakrájené šalotky

• 2 stroužky česneku, jemně nasekané

• nasekaný tymián

• 500 g arborio rýže

• 1 litr suchého bílého vína

• 1 máslová dýně, nakrájená na kostky

• 0,3 l kuřecího vývaru

• 100 g strouhaného parmezánu

• 100 g rozdrobeného kozího sýra

• sůl, pepř

Postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů. V hrnci, který je vhodný i do trouby, rozpusťte máslo. Přidejte šalotku, dýni, česnek a tymián a za občasného míchání vařte do změknutí asi 3 minuty. Přisypte rýži a vařte asi 3 minuty, důkladně promíchejte. Zalijte vínem a pak vařte, dokud se téměř úplně nevstřebá. Přilijte vývar, vsypte parmazán, kozí sýr, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se suroviny nespojí a sýry se nerozpustí. Hrnec poté přikryjte pokličkou, vložte do trouby a pečte rizoto, dokud rýže nezměkne a tekutiny se nevstřebají, trvá to asi 20–25 minut.

Dýňové kari

Dýně jako zemitá, nasládlá zelenina je dokonalým základem pro pikantní kokosové kari inspirované thajskou kuchyní. Tím, že dýni nejprve opečete, dostane výsledné jídlo karamelovou a ořechovou chuť.

Suroviny

• 1 dýně

• 5 polévkových lžic oleje

• 3 lžíce červené kari pasty

• plechovka kokosového mléka

• 1 zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená na proužky

• 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na proužky

• 1 střední šalotka, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky

• 2 až 3 thajské chilli papričky, nakrájené na plátky

• hrst konzervovaných bambusových výhonků

• šťáva z půlky limetky

• 1 lžíce rybí omáčky

• čerstvá thajská bazalka

• dušená rýže jako příloha

Postup

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a vyhoďte je. Nakrájejte ji na silnější klínky, položte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 3 lžícemi oleje a dochuťte solí. Opékejte v troubě skoro doměkka, asi 20 až 25 minut. Když je dýně dostatečně vychladlá, opatrně odstraňte slupku. Dýni pak nakrájejte nahrubo a několik kousků rozmačkejte na kaši. V hrnci zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte kari pastu a za častého míchání vařte 2 až 3 minuty, dokud se pasta nerozvoní. Snižte teplotu na středně nízkou, vmíchejte kokosové mléko a vařte ještě asi 3 minuty, pak odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout. Do kokosové směsi přidejte rozmačkanou dýni a ¼ šálku vody a pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka. Do hrnce přidejte papriky, šalotku, chilli a bambusové výhonky a směs přiveďte na chvilku k varu. Přidejte zbylou dýni a duste bez pokličky doměkka. Těsně před podáváním vmíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a lístky thajské bazalky. Podávejte s rýží.

Prohřívací polévka

Pro ještě výraznější chuť můžete přidat do polévky čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru.

Suroviny

• 1 dýně hokkaidó (nakrájená na kostky, nemusí se loupat)

• 2 cibule, nakrájené najemno

• 4 lžíce olivového oleje

• 700 ml zeleninového vývaru

• 100 ml smetany ke šlehání

• sůl

• pepř (čerstvě namletý)

Postup

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte. Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky, případně drceným chilli.

Zdroje:

https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a36983076/pumpkin-curry-recipe/

https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/jednoducha-dynova-polevka

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/