Ať už je vám zahradničení blízké nebo ne, pokud máte dýňová semínka, můžete si vypěstovat dýně na příští Halloween sami. Jak na to? Semena krátce opláchněte v tekoucí vodě, abyste je zbavili dužiny. Vyberte ta největší, protože ta budou mít větší šanci vyklíčit. Uchovávejte je na chladném a suchém místě po dobu jednoho týdne, pak je přendejte do uzavíratelné dózy a šup s nimi do lednice. V dubnu můžete dýňová semínka zasadit a příští říjen sklidit plody.

Hydratujte pleť

Dýně jsou plné vitamínů, které jsou skvělé pro vaše tělo, ale také pro vaši pokožku – udělejte si proto dýňovou pleťovou masku! Vyškrábněte veškerou dužinu uvnitř a rozmixujte, abyste získali pyré, poté přidejte 1/2 polévkové lžíce medu a 1/2 polévkové lžíce mléka. Vše promíchejte, naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Váš obličej bude zářit jako lucerna.

Kouzlete v kuchyni

Nejjednodušším způsobem, co dělat s dýní po Halloweenu, je uvařit si podzimní polévku na zahřátí. Vydlabanou dužinu povařte s vývarem, špetkou muškátového oříšku, špetkou chilli a zázvoru a poté ji rozmixujte. Na zjemnění přidejte smetanu. Chcete-li ještě chutnější recept, pokrájejte dýni i se slupkou na kousky a opečte je v troubě. Pak pomixujte s vývarem a kořením. Pro ty, kteří jsou spíš na sladké, je skvělým receptem dýňový chlebíček. Anebo si upečte zeleninovou směs, kromě dýně na plech vyskládejte i pokrájenou červenou řepu a brambory, přidejte cizrnu (namočenou den předem ve vodě) a vše okořeňte podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.

Snadný dýňový chlebíček

V míse kuchyňského robotu smíchejte a vyšlehejte 210 gramů dýňového pyré, dvě vejce, půl hrnku oleje, půl hrnku vody, hrnek krupicového cukru a lžičku vanilkového extraktu. V další míse smíchejte 220 gramů hladké mouky, lžičku jedlé sody, špetku soli a polévkovou lžíci dýňového koření. Suché přísady postupně přidávejte do mokré směsi, promíchejte a nalijte do chlebíčkové formy. Pečte 40 až 60 minut.

Použijte dýni jako vázu

Jako vkusná dekorace působí vydlabaná dýně, kterou lze použít i jako vázu. Dýni vydlabejte tak, jak jste zvyklí. Následně do ní vložte skleněnou vázu a ujistěte se, že nemá šanci se zvrhnout. Vložte do ní podzimní kytici například z větviček šípků a jeřabin. Místo vázy můžete do vydlabané dýně umístit i aranžovací hmotu, kterou zalijte a zapíchejte do ní vybrané květiny či větvičky. A jestli se vám domů nehodí oranžová barva, kupte si barevný lak podle svého gusta a dýní s ním přestříkejte. Dýně můžete taky nalakovat štětcem, skvěle vypadají barevné kombinace, například zlatá a stříbrná.

Vyrobte krmítko

Roztomilý a snadný nápad na zbytky vydlabané dýně je vyrobit z nich krmítko pro ptáčky na zahradu. Jak? Jednoduše odřízněte polovinu dýně tak, aby vytvořila tvar misky, a zespoda upevněte provázky, které svážete uzlíkem a pověsíte na strom. Krmítko pak naplňte ptačím zobem.

Nakrmte zvěř

Dýni můžou bez obav jíst i některá zvířata. Třeba veverky, lišky a jezevci ocení, když jim pokrájenou dýni necháte v krmelci v lese, a olizovat se po ní nejspíš bude i váš domácí mazlíček - psům a kočkám přidejte povařené dýňové pyré přímo do granulí. Dýně můžete taky darovat farmám, které je využijí jako krmivo pro svá zvířata.

Zdroj:

www.realhomes.com