Zmrzlina v pohybu
Při výrobě zmrzliny je důležité dostatečně často tekutinu míchat. Pokud totiž necháte zmrzlinu jen tak mrznout, srazí se a vytvoří se v ní tvrdé krystaly vody, které drhnou na jazyku. Vy chcete mít krásně smetanovou zmrzlinu, u které se nemusíte bát, že si ulomíte zub nebo poraníte jazyk. Jak tedy na správně krémovou a tvárnou zmrzlinu?
Bez výrobníku zmrzliny budete muset na dokonalou zmrzlinu trpělivě. Co nejčastěji to půjde, maximálně ale jednou za půl hodiny, zmrzlinu vyndejte z mrazáku, rychle prošlehejte a vraťte zpět. Díky tomu docílíte dokonalé a jemné textury zmrzliny.
Použít můžete například misku s ledem a zmrzlinu můžete takto promíchávat tak dlouho, dokud vám to vaše fyzička dovolí. U zmrzliny totiž platí základní pravidlo - čím víc míchání, tím dokonalejší výsledek.
A co zmrzlinovač?
Zmrzlinovač může být skvělým pomocníkem při výrobě vaší domácí mražené zmrzce, jen ho musíte správně použít. Většina výrobníku zmrzliny funguje na tom principu, ze má dvojité dno, kdy v tom spodním je nějaká chladící kapalina. Tento "hrnec" se ovšem musí alespoň 24 hodin předem namrazit v mrazáku. Následně se do něj vlije zmrzlinová směs a přístroj se zapne. Ledový výrobník zmrzlinu začne promíchávat a chladit.
Nevýhoda výrobníku zmrzliny je v tom, že může být cenově náročnější, může zabírat místo na lince, občas bývá hlučný a navíc v něm uděláte jen omezené množství zmrzliny. Zato ji ale máte hotovou mnohem rychleji, a to většinou asi do 45 minut.
Základem je tuk!
Správná zmrzlina rozhodně není dietní. Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, použijte dostatečně tučný základ. Jogurt, mléko nebo smetanu s co největším obsahem tuku. Tuk totiž vytváří chuť zmrzliny a my nechceme, abychom měli z dezertu zmrzlé hrudky vody.
McFlurry základ:
Skvělý příklad je například klasická zmrzka z mekáče. Nejlépe samozřejmě chutná s lentilkami a karamelem, je ale na vás, jakou kombinaci zvolíte.
Na tento základ vám postačí dvě suroviny - smetana ke šlehání a kondenzované mléko. Množství použijte podle chuti, záleží, jak sladkou máte zmrzku rádi. Suroviny dobře promíchejte a přidejte dle chuti například Oreo sušenky nebo Lentilky. Směs dejte do mrazáku a pravidelně promíchávejte.
Vyhrajte si s příchutěmi
Zmrzlina je tolik oblíbená mimo jiné i proto, že se v jejím složení meze nekladou. Vyzkoušet můžete libovolné kombinace, příchutě, byliny i koření. Můžete vyzkoušet zmrzlinu z ovocného či zeleninového pyré, nebo vsaďte na dobrou kávu. Skvěle chutná například zmrzlina vyrobená z Chai Latté. Zmrzlinu můžete vyrobit i například z řeckého jogurtu a mraženého ovoce.
Mezi poměrně neobvyklé, za to ale lahodné kombinace patří například tyto:
- Avokádová zmrzlina s limetkou: Avokádo dodá zmrzlině tu dokonalou krémovou texturu.
- Zmrzlina z červené řepy a čokolády: Červená řepa přidává přirozenou sladkost a zároveň zajímavý zemitý podtón, čokoláda dodává bohatou hloubku chuti.
- Zmrzlina z černého pepře a jahod: Černý pepř dodává zmrzlině pikantnost, zatímco jahody dodávají sladkost.
- Zmrzlina z bazalky a olivového oleje: Bazalka dodává osvěžující bylinnou chuť, zatímco olivový olej dodává jemně pikantní nádech.
- Zmrzlina z kozího sýra a medu: Kozí sýr přidá krémovost a jedinečnou chuť, zatímco med zmrzlinu správně osladí.
- Pistáciová zmrzlina s chilli: Pistáciovou zmrzlinu buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud patříte k první skupině, doporučujeme do zmrzliny přidat trochu chilli.
Zdroje:
https://traditionalcookingschool.com/food-preparation/7-tips-for-perfect-homemade-ice-cream/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ice-cream
https://healthnews.com/news/ice-cream-may-have-health-benefits-harvard-suggests/