Premium obsah

Lék na dnu právě dozrává všude. Natrhejte jej zdarma, než zmizí

Lék na dnu právě dozrává všude. Natrhejte jej zdarma, než zmizí
Co víc je pro podzimní krajinu typické než rudé bobule šípků, které teď dozrávají podél polí, na krajích lesa i v městských parcích? Určitě už jste slyšeli, že je naši předci sbírali a sušili proti podzimnímu nachlazení. Šípek toho ale umí mnohem víc, třeba pomáhat s léčbou zákeřné nemoci.

Dna je známa pod názvem podagra či lidově pakostnice nebo také nemoc králů. Jde o zánětlivé onemocnění charakterizované zvýšenou tvorbou nebo sníženým vylučováním kyseliny močové. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k ukládání krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí, které může přejít do akutního dnavého záchvatu, jak se píše na stránkách IKEM

Zdroj: Youtube

Kyselina močová a břišní tuk

 U 90 % pacientů je přitom dna vyvolána nesprávnou životosprávou, hlavně přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) a nízkým energetickým výdejem. Výskyt dny se zvyšuje s věkem a je výrazně vyšší u mužů než u žen.

Hlavním příznakem je vysoká hladina kyseliny močové v krvi, která se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou v oblasti břicha, vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. Nejčastěji se nemoc projevuje u palců na nohou, které nejenomže otékají, ale také nepříjemně bolí. Při léčbě je proto v první řadě důležité nasadit pacientům dietu, která pomůže snížit nejen hladinu kyseliny močové, ale i ostatní rizikové faktory srdečně- cévních onemocnění. A právě k tomuto účelu můžete využít šípek!

Zásobárna vitamínů a antioxidantů

Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C, který má silné protizánětlivé účinky. A právě zánět bývá jedním z hlavních faktorů, které přispívají k rozvoji této nemoci. Zároveň „céčko“ napomáhá svým léčivým účinkem tlumit nepříjemnou bolest v kloubech, jak uvádí web ireceptář.cz. 

Dále šípek působí jako silný antioxidant, a to především díky flavonoidům – látkám, které účinně pomáhají chránit buňky před poškozením, což může být i výbornou prevencí před vznikem dny. Při studii obsahu antioxidantů v šesti ovocných extraktech bylo zjištěno, že šípky mají nejvyšší antioxidační schopnost – vysoký obsah polyfenolů, karotenoidů a vitamínů C a E. Vitamín C je zase nejúčinnější pro prevenci a léčbu běžného nachlazení.

Pomáhá hubnout

Jak už jsme zmínili, projevem dny bývá i obezita. Zařazení šípků do jídelníčku může pomoct se shazováním kil navíc. Například ve 12týdenní studii na 32 dospělých osobách s nadváhou užívání 100 mg šípkového extraktu denně významně snížilo tělesnou hmotnost a viscerální tuk ve srovnání se skupinou lidí, která užívala pouze placebo. 

Ulevuje od bolesti kloubů

Další 4měsíční studie zahrnující 100 osob s osteoartrózou ukázala, že lidé, kteří denně konzumovali 5 gramů šípkového extraktu, zaznamenali výrazně menší bolest a zvýšenou pohyblivost kyčelního kloubu ve srovnání s kontrolní skupinou. Pokud tedy pacienti s dnou budou každý den užívat šípek, může jim ulevit od bolestí kloubů na palcích u nohou, které se objevují hlavně v noci.

Jak šípek konzumovat?

Vyplatí se vědět, že nejcennější jsou čerstvé plody. Sušené mají mnohem méně antioxidantů, proto je lepší připravovat čaj z čerstvých plodů než ze sušených nebo typický čaj v sáčcích. Zralé šípky mají sytě červenou barvu a jsou tvrdé. Když je rozpůlíte, vidíte červenooranžovou dužinu a uvnitř žlutá semínka s jemnými, pichlavými chloupky. Změklé, poškozené nebo nahnědlé plody nesbírejte. Šípky doma umyjte, abyste je zbavili nečistot a pak rozkrájejte na kousky nebo nadrťte. Zalijte je studenou vodou a nechte 12 hodin macerovat (louhovat). Doporučená dávka je 20 šípků na čtvrt litru vody. Před konzumací nálev zahřejte na teplotu asi 70 stupňů, odstavte z plotny a nechte ještě 10 minut louhovat. Domácí šípkový čaj popíjejte třikrát až čtyřikrát denně.

Šípková domácí marmeláda

Připravit si můžete i šípkovou marmeládu – recept není složitý. Jak na to? Šípky zbavíte stopek a okvětí, dáte do hrnce, zalijete vodou a zvolna vaříte až do změknutí. Měkké šípky prolisujete, osladíte krystalovým cukrem v poměru 1:1. Pro dochucení můžete přidat vanilkový lusk nebo svitek celé skořice či hřebíček. Dále přidáte želírovací prostředek a ještě povaříte, dokud protlak nezhoustne. Horkou marmeládu nalijete do sterilizovaných skleniček – v lednici pak vydrží týden.

 

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.