Dna je známa pod názvem podagra či lidově pakostnice nebo také nemoc králů. Jde o zánětlivé onemocnění charakterizované zvýšenou tvorbou nebo sníženým vylučováním kyseliny močové. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k ukládání krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí, které může přejít do akutního dnavého záchvatu, jak se píše na stránkách IKEM.

Zdroj: Youtube

Kyselina močová a břišní tuk

U 90 % pacientů je přitom dna vyvolána nesprávnou životosprávou, hlavně přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) a nízkým energetickým výdejem. Výskyt dny se zvyšuje s věkem a je výrazně vyšší u mužů než u žen.

Hlavním příznakem je vysoká hladina kyseliny močové v krvi, která se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou v oblasti břicha, vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. Nejčastěji se nemoc projevuje u palců na nohou, které nejenomže otékají, ale také nepříjemně bolí. Při léčbě je proto v první řadě důležité nasadit pacientům dietu, která pomůže snížit nejen hladinu kyseliny močové, ale i ostatní rizikové faktory srdečně- cévních onemocnění. A právě k tomuto účelu můžete využít šípek!

Zásobárna vitamínů a antioxidantů

Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C, který má silné protizánětlivé účinky. A právě zánět bývá jedním z hlavních faktorů, které přispívají k rozvoji této nemoci. Zároveň „céčko“ napomáhá svým léčivým účinkem tlumit nepříjemnou bolest v kloubech, jak uvádí web ireceptář.cz.

Dále šípek působí jako silný antioxidant, a to především díky flavonoidům – látkám, které účinně pomáhají chránit buňky před poškozením, což může být i výbornou prevencí před vznikem dny. Při studii obsahu antioxidantů v šesti ovocných extraktech bylo zjištěno, že šípky mají nejvyšší antioxidační schopnost – vysoký obsah polyfenolů, karotenoidů a vitamínů C a E. Vitamín C je zase nejúčinnější pro prevenci a léčbu běžného nachlazení.

Pomáhá hubnout

Jak už jsme zmínili, projevem dny bývá i obezita. Zařazení šípků do jídelníčku může pomoct se shazováním kil navíc. Například ve 12týdenní studii na 32 dospělých osobách s nadváhou užívání 100 mg šípkového extraktu denně významně snížilo tělesnou hmotnost a viscerální tuk ve srovnání se skupinou lidí, která užívala pouze placebo.

Ulevuje od bolesti kloubů

Další 4měsíční studie zahrnující 100 osob s osteoartrózou ukázala, že lidé, kteří denně konzumovali 5 gramů šípkového extraktu, zaznamenali výrazně menší bolest a zvýšenou pohyblivost kyčelního kloubu ve srovnání s kontrolní skupinou. Pokud tedy pacienti s dnou budou každý den užívat šípek, může jim ulevit od bolestí kloubů na palcích u nohou, které se objevují hlavně v noci.

Jak šípek konzumovat?

Vyplatí se vědět, že nejcennější jsou čerstvé plody. Sušené mají mnohem méně antioxidantů, proto je lepší připravovat čaj z čerstvých plodů než ze sušených nebo typický čaj v sáčcích. Zralé šípky mají sytě červenou barvu a jsou tvrdé. Když je rozpůlíte, vidíte červenooranžovou dužinu a uvnitř žlutá semínka s jemnými, pichlavými chloupky. Změklé, poškozené nebo nahnědlé plody nesbírejte. Šípky doma umyjte, abyste je zbavili nečistot a pak rozkrájejte na kousky nebo nadrťte. Zalijte je studenou vodou a nechte 12 hodin macerovat (louhovat). Doporučená dávka je 20 šípků na čtvrt litru vody. Před konzumací nálev zahřejte na teplotu asi 70 stupňů, odstavte z plotny a nechte ještě 10 minut louhovat. Domácí šípkový čaj popíjejte třikrát až čtyřikrát denně.

Šípková domácí marmeláda

Připravit si můžete i šípkovou marmeládu – recept není složitý. Jak na to? Šípky zbavíte stopek a okvětí, dáte do hrnce, zalijete vodou a zvolna vaříte až do změknutí. Měkké šípky prolisujete, osladíte krystalovým cukrem v poměru 1:1. Pro dochucení můžete přidat vanilkový lusk nebo svitek celé skořice či hřebíček. Dále přidáte želírovací prostředek a ještě povaříte, dokud protlak nezhoustne. Horkou marmeládu nalijete do sterilizovaných skleniček – v lednici pak vydrží týden.

Zdroje: