Tipy na hubnutí jsou dobré, špatné i ty úplně mimo mísu. Od prastaré diety s tukožroutskou polévku až po novější strategii, kdy se bezhlavě sází na protein a zatěžují se tak játra a ledviny. Nebo pamatujete si na grapefruitovou dietu či banánovou dietu? Nebo jakoukoli dietu, která vám říkala, že máte jíst jen jednu potravinu? Monotrofní diety - ty, které doporučují držet se jediné potraviny nebo skupiny potravin - jsou tu už odedávna. Myšlenka je taková, že můžete sníst jen tolik potravin, než vás to přestane bavit a přestanete jíst úplně. A pak se nejspíš v důsledku vlčího hladu komplet přejíte. Což je lepší varianta, protože dlouhodobé držení takové diety má za následek život ohrožující nedostatek živin.

Dietní tipy, po kterých nejspíš nezhubnete

Podívejte se další „zaručené dietní rady“, které příliš nefungují. Seznam sestavil server Yourtango.


Nikdy nejezte po sedmé večer
V kolik hodin přestanete jíst, nemá podle odborníků nijak významný vliv na to, kolik přiberete nebo zhubnete. Rozhodující je, kolik toho přes den sníte. Pokud tedy chcete zhubnout, rozhodně se zaměřte raději na poměr přijaté a vydané energie.


K hubnutí vám stačí kardio cvičení
Rozhodli jste se, že zhubnete tím, že budete běhat? To je sice dobré rozhodnutí, ale jen samotné kardio (aerobní aktivita, při které zahříváte tělo rychlým a rovnoměrným pohybem) není ideální. Je potřeba zahrnout i silový trénink, protože svaly zvyšují metabolismus, což pomůže spalovat více kalorií, říká fitness instruktorka Jenny Sugarová.


Chcete udržet motivaci? Važte se každý den
V pondělí 65 kilogramů, v úterý 64, ve středu 67. Pokud si myslíte, že bude vaše snižování váhy bez výkyvů, pak asi budete překvapeni. Do aktuální váhy se totiž kromě přijatého jídla počítá i to, kolik vody v těle zadržujete, nebo třeba to, když jste naposledy měli stolici. Proto se může lehce stát, že i při pravidelném cvičení budete mít jeden den najednou o kilo dvě více než den předtím. A to dokáže s další motivací hodně zacloumat.

Dokud cvičíte, nemusíte si hlídat, co jíte
Toto tvrzení je nejen podle fitness instruktorky dost nebezpečné. Fakt, že každý den půl hodiny nebo hodinu cvičíte, automaticky neznamená, že může jíst během dne třeba pizzu nebo sušenky bez omezení. Co to ale znamená určitě, je, že pokud se tak budete chovat, rozhodně i při cvičení spíše něco přiberete.


Vyřaďte všechny sacharidy
Vyřadit sacharidy z jídelníčku vám sice může pomoci shodit rychle kila, ale dlouhodobě udržitelné to není. A rozhodně by to nemělo být ničí volbou, protože sacharidy lidské tělo potřebuje pro správné fungování, vysvětluje dietoložka Leslie Langevinová.

„Místo vyřazení raději omezte jen jejich příjem a zaměřte se na komplexní sacharidy, které vám na rozdíl od jednoduchých cukrů dodají energii na delší dobu,“ dodává.


Chcete „šetřit“ kalorie? Vynechejte jídlo
Možná to vypadá na první pohled logicky, ale lidské tělo není hloupé. Pokud se budete šidit a nedopřejete si pravidelně jídlo, tělo si tuk začne ukládat na pozdější chvíle, kdy mu „nedopřejete“, což hubnutí znesnadní.


Místo klasických drinků dietní
I když jsou možná na první pohled nabízené dietní produkty méně kalorické, umělá sladidla v nich jsou stejně návyková jako ta běžná, což může ve výsledku zvýšit chuť na sladké.


Jezte nízkotučné věci
Nejen hitem 90. let minulého století byla nízkotučná strava, která klasické tuky zcela odepisovala. „Naštěstí už dávno víme, že konzumace zdravých tuků nám může ve skutečnosti velmi pomoci, a to i při hubnutí,“ dodává Langevinová.


Chcete tu správnou motivaci? Nechte si o číslo menší kalhoty
I když jsou vám dávno malé, nechte si jedny kalhoty i tak doma – čistě pro motivaci.

„Někomu to možná může opravdu pomoci, ale spíše je to dost kruté. Pozitivní zpevňování celého těla je mnohem více motivující. Jakmile se vám pak podaří něco málo zhubnout, nezapomeňte se řádně odměnit – třeba manikúrou nebo něčím relaxačním,“ nabádá fitness instruktorka.


Chcete zhubnout víc? Pořádně se zapoťte
Máte dojem, že čím víc se zpotíte, o to víc shodíte? A váha vám to i dokazuje? Jenže to, co ztrácíte na váze po propoceném tréninku, není tuk, ale voda. To, jak moc se potíte, tedy není ukazatelem toho, kolik toho spálíte. Místo pocení se raději zaměřte na délku a intenzitu tréninku.

Zdroj: Yourtango, Vitalia, Diyetz, Toprecepty